OM eist vier jaar cel tegen agent Orm K. die zich liet omkopen door criminelen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIANEN/MAARSSEN - Het Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf tegen de van corruptie verdachte agent Orm K. uit Vianen. De 44-jarige K. stond daarvoor vandaag terecht in de rechtbank in Utrecht. De agent zou ook zijn eigen politie-uniformen hebben doorverkocht aan criminelen.
De motoragent van de eenheid Midden-Nederland zou in totaal ruim 53.000 euro hebben aangenomen voor het leveren van vertrouwelijke informatie uit de politiesystemen. De twee officieren van justitie eisen dat hij dat geld inlevert. Ook zou K. negen jaar lang geen publiek ambt meer mogen vervullen.

Informatie aan criminelen

De politie kwam hem op het spoor door het hacken van de server van het bedrijf EncroChat. De Nederlandse en Franse politie konden twee maanden lang meelezen met versleutelde berichten die criminelen uitwisselden met zogenoemde cryptotelefoons. Daaruit kwam naar voren dat een agent die voetbalde bij een club uit Vianen informatie lekte. Later werd bij Orm K. ook zo'n telefoon aangetroffen en wist de politie dat het "foute boel was."
Volgens het OM verkocht K. informatie vanaf begin 2018 tot hij op 18 mei van dit jaar door de Rijksrecherche werd aangehouden. Hij schond het ambtsgeheim door in politiesystemen gegevens op te vragen over personen, opsporingsonderzoeken, incidenten en kentekens, en die aan onbevoegde personen door te spelen. Ook zou hij informatie hebben gehaald uit afgeschermde systemen waarvoor hij geen bevoegdheid had.
In mei werden in Rotterdam meerdere huizen beschoten. Bij zeker twee van deze beschietingen zou K. een rol hebben gespeeld. Twee drugscriminelen die slachtoffer waren van een ripdeal wilden via hem te weten komen wie daarachter zat. Volgens het OM woonde in een van huizen, die met zware wapens werden beschoten, de moeder van iemand die van die ripdeal werd verdacht.

Zichtbaar nerveus

In de rechtszaal gaf de zichtbaar nerveuze K. verreweg de meeste feiten toe. Regelmatig barstte hij daarbij in snikken uit. Hij verklaarde dat hij voorjaar 2018 door zijn kennis Gilbert op de voetbalclub werd benaderd. Die wist dat hij geldzorgen had. Hij kreeg van hem een pgp-telefoon met wachtwoord. Daar bleek al een bericht op te staan van ene Richard: volgens het OM een criminele informatiemakelaar van Marokkaanse komaf. Aan ene Dashing Desert overhandigde K. de gevraagde informatie op parkeerplaatsen in Rotterdam en Reewijk.
Orm K. zegt dat hij van Richard en anderen 100 euro kreeg voor het checken van kentekens van onopvallende politieauto's. Het bevragen van collega's over onderzoeken leverde 250 euro op. Voor een compleet dossier over zaken waar de politie onderzoek naar deed, kreeg hij 500 euro. Hij schat zelf dat dit hem in totaal 30.000 euro opleverde. Het geld maakte hij over op zijn eigen rekening en die van zijn dochter en ex-vrouw.
K. zocht voor zijn contactpersonen onder meer informatie op uit het politieonderzoek tegen de later geliquideerde Rotterdammer Ibrahim Azaim. Ook zou hij informatie hebben opgevraagd over drugshandelaar Roger P., alias Piet Costa. Costa is een bekende naam in het criminele milieu en wordt verdacht van de smokkel van duizenden kilo's cocaïne.
Met de ene hand hielp hij mensen en met de ander pleegde hij verraad aan anderen. Burgers verliezen zo het vertrouwen in opsporingsdiensten.
Officier van justitie

Naïma Jilal vermist

Voor zijn contact moest K. in de politiesystemen ook informatie zoeken over de vermiste Naïma Jilal. De vrouw zou als drugsmakelaar samenwerken met Piet Costa. De politie vreest dat zij slachtoffer is geworden van een misdrijf. K. gaf aan dat hij in die tijd niet wist wie Costa was, dat zou hij later pas hebben vernomen uit de media. Costa zit nu vast voor betrokkenheid bij de martelcontainers die in Wouwse Plantage zijn ontdekt.
Dat informatie die hij doorgaf ook leidde tot de beschieting van een huis, wist K. naar eigen zeggen niet. Hij gaf aan daar enorm van te zijn geschrokken. "Dat is niet wat ik heb gewild." Maar volgens het OM had het hem als politieman meteen duidelijk moeten zijn dat hij te maken had met zware criminelen, grote jongens.
K. gaf ook toe vier politiebroeken en een shirt van zichzelf aan Richard te hebben verkocht voor 5.000 euro. Van dat geld kocht hij een motor. Kort na de deal werd er een gewelddadige diefstal gepleegd in Voorschoten door mannen in politiekleding. "Daar heb ik nooit bij stilgestaan", zei K. in de rechtszaal. De officier van justitie vond ook dat antwoord ongeloofwaardig voor een politieman.

Vader van verdachte doodgeschoten

Orm K. is de zoon van de politieman die in 1977 bij een autoverhuurbedrijf op de Croeselaan in Utrecht werd doodgeschoten door RAF-terrorist Knut Folkerts. Naar eigen zeggen heeft K. zich zijn hele leven lang gespiegeld aan vader Arie, die door de media als 'politieheld' werd bestempeld. Door de moord op zijn vader groeide hij op met een verbitterde moeder en ook dat had zijn sporen nagelaten volgens de agent.
In de periode waarin hij voor omkoping zwichtte zou hij psychisch in de knoop hebben gezeten door sterfgevallen in zijn vriendenkring en de breuk met zijn vrouw. Hij was boos en gekrenkt door zijn werkgever, die hem onterecht zou hebben gestraft voor een incident tijdens zijn werk.
K. kreeg in 2017 een taakstraf en werd overgeplaatst nadat hij tijdens uitgaansgeweld te hardhandig had opgetreden. Daarna werd zijn werk voor hem nooit meer hetzelfde, zegt hij. Hij raakte depressief en kwam thuis te zitten door een burn-out.

Serieuze speler

Het OM noemt K. een serieuze speler in de criminele wereld, ondanks dat hij zelf anders doet voorkomen. Dat hij bijvoorbeeld voor opdrachtgevers informatie over mogelijke plegers van ripdeals opzocht, is daarvan een goed voorbeeld. "Dan weet je als politieman donders goed wat er speelt", zegt de officier van justitie.
Ook gelooft het OM niet dat K. 'slechts' 30.000 euro heeft verdiend met het leveren van de informatie. De aantal keren dat hij informatie heeft opgevraagd en doorgespeeld, zijn opgeteld. Ook zijn bankrekeningen en stortingen zijn onderzocht, waardoor het OM zelf op 53.000 euro uitkomt.
Zijn aanhouding was zijn bevrijding.
Advocaat Pinners over haar cliënt
Dat de verdachte oprecht spijt heeft en schaamte voelt, gelooft het OM wel. De officier van justitie benadrukte dat ook een gevangenisstraf voor een politieman extra zwaar moet zijn. Maar de verdachte heeft met zijn handelen het vertrouwen van de burger in politie ernstig geschaad, vindt het OM. De officier vindt de gepleegde feiten zo ernstig dat alleen een stevige onvoorwaardelijke straf op zijn plaats is.
K.'s advocaat vroeg de rechtbank rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van haar cliënt. Hij is volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar door zijn psychische problemen en zou daarvoor snel behandeld moeten worden. Zij pleit daarom voor een onvoorwaardelijke celstraf ter lengte van het voorarrest, aangevuld met een voorwaardelijk deel. Orm K. zou dan direct vrijkomen.
De rechtbank heeft twee weken nodig om tot een oordeel te komen en doet uitspraak op dinsdag 22 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.