GroenLinks torpedeert deel van de vrije stemmingen in de Utrechtse gemeenteraad

UTRECHT - GroenLinks heeft tijdens de begrotingsbehandeling vandaag in de Utrechtse raad een bom gelegd onder het in stemming brengen van overgenomen moties. GroenLinks heeft aangegeven tegen elke motie te stemmen, waarvan de partij het niet nuttig vindt dat erover gestemd wordt, ongeacht de inhoud.
Daarmee dwingt de grootste partij in de raad de oppositiepartijen om moties die al door het college van burgemeester en wethouders zijn overgenomen niet in stemming te brengen. Eerder op de avond verliet fractievoorzitter Heleen de Boer al boos het debat toen het over het stemmen ging.

Meer dan honderd

Moties zijn voorstellen van politieke partijen. Tijdens de behandeling van de begroting worden er heel veel van dergelijke voorstellen ingediend. Dit jaar zijn het er ruim meer dan honderd. Het college van B en W reageert daar vervolgens op en in sommige gevallen neemt het college het voorstel over. Ze zijn het er dan mee eens en gaan doen wat de betreffende partij wil. Over moties kan ook gestemd worden. Worden ze aangenomen, dan dient het college de voorstellen uit te voeren.
De partij die het voorstel indiende kan een motie intrekken, als deze wordt overgenomen door het college. Hij komt dan niet in stemming. Maar dat intrekken hoeft niet. De partij kan het bijvoorbeeld interessant vinden om te kijken hoe de andere partijen op het voorstel reageren; stemmen ze 'voor' of stemmen ze 'tegen'? Op hun stemgedrag bij moties worden partijen soms jaren later nog aangesproken. Het geeft aan welke standpunten een partij heeft.

Kostbare tijd

GroenLinks wil nu dat er niet meer gestemd wordt over deze moties die zijn overgenomen. De partij vindt dat dit veel te veel tijd kost. Nu de gemeenteraad virtueel stemt en de raadsleden vanuit thuis deelnemen aan het debat, duurt het stemmen ook nog langer. Om tijd te winnen willen GroenLinks en D66 het aantal moties en amendementen dat in stemming wordt gebracht verminderen.
GroenLinks gebruikte daarvoor vanavond een chantagemiddel. Heleen de Boer gaf aan dat ze tegen elke motie zou stemmen die wel in stemming zou worden gebracht, maar die is overgenomen door het college. De inhoud van het voorstel doet er voor de partij in dat geval niet toe. GroenLinks kreeg daarbij steun van coalitiegenoot D66. Een verworpen motie hoeft niet uitgevoerd te worden.
De grootste oppositiepartij in de raad vindt deze houding van de coalitiepartijen een beetje vreemd. Dimitri Gilissen (VVD): "Een uitspraak van de raad weegt zwaarder dan een overgenomen keuze van het college. Raar dat als een vergadering lang duurt, de inhoud er voor D66 en GroenLinks er niet meer toe doet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.