Steeds meer kerken krijgen een andere functie maar in Soest blijft de geest erin

SOEST - Wat doe je als kerkgemeenschap op het moment dat je kerk dicht gaat? Die vraag wordt voor meer en meer kerkgangers realiteit. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is een op de vier kerkgebouwen niet meer als kerk in gebruik. In Soest hebben ze daar iets op gevonden.
Wilhelminakerk Soest wordt zalencentrum en buurthuis
Leen Lievaart is een vaste bezoeker van de Soester Wilhelminakerk. Soms preekt hij er ook. Voor hem is de zondagsdienst belangrijk. "Dat de kerk dichtgaat doet zeer. Het stukje gemeenschapszin dat je hier beleeft; je kent elkaar en bent gekend. Als je dat moet missen is het best lastig."

Mooie herinneringen

Aan het einde van het jaar zal ook de protestantse Wilhelminakerk sluiten en gaan de kerkgangers ergens anders naar de dienst. Het wordt een gemis voor Leen, die aan het gebouw zelf ook mooie herinneringen heeft.
De Wilhelminakerk in Soest.
De Wilhelminakerk in Soest. © RTV Utrecht / Martijn de Graaf
"Ik moet gelijk denken aan de tijd dat mijn vrouw darmkanker had", zegt hij. "Ze heeft toen ziekenzalving ontvangen, midden tussen alle mensen. We hebben toen voor haar gebeden en ze is met olie gezalfd. Dat was een heel emotioneel moment dat je veel kracht en sterkte geeft."

Instandhouding Wilhelminakerk

Als zo'n pand leeg komt te staan zijn er een paar opties voor. Wat de inwoners van Soest in ieder geval niet wilden was dat het pand verloren zou gaan. En dus werd de stichting Instandhouding Wilhelminakerk in het leven geroepen. Die werd in het leven geroepen door inwoners van het dorp, zowel gelovigen als ongelovigen, om de kerk te behouden.
De kerk wordt van binnen een theater- en congreszaal.
De kerk wordt van binnen een theater- en congreszaal. © RTV Utrecht / Martijn de Graaf
Michel Groenewegen gelooft naar eigen zeggen niet maar vind het toch belangrijk dat de kerk blijft. "We wilden dat het pand bleef bestaan. Nu gaan we hier allerlei maatschappelijke activiteiten organiseren."
De kerkzaal zelf wordt een theater- en congreszaal en is ook geschikt voor concerten. Er wordt een grote zaal gerenoveerd waar feesten en partijen gegeven kunnen worden en zelfs de oude kosterswoning blijft behouden. "Dat wordt een buurthuis die altijd open is. Mensen kunnen langskomen voor een bak koffie en een praatje", zegt Michel.

Gemeenschap

De kerkgemeenschap zelf heeft straks niets meer te zeggen over het gebouw. Het pand is van de stichting en die bepaalt dan wat er gebeurt. Zo verdwijnt de kerk zelf uit het pand, maar blijven veel normen en waarden van de kerk behouden.
Leen Lievaart is daar blij mee: "Ik vind het heel belangrijk dat zo'n gemeenschap overeind kan blijven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.