Horeca staat het water aan de lippen: 'De onduidelijkheid is het ergste'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Een fors deel van de horecabedrijven staat op omvallen en er is per direct aanvullende financiële steun en toekomstperspectief nodig. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Ook in de provincie Utrecht is het vijf voor twaalf. "Ondernemers hebben in het voorjaar hun spaarpot geleegd en nu zijn we ons pensioen aan het opeten."
"Ik heb schrijnende verhalen om me heen van ondernemers die huizen aan het verkopen zijn, omdat die nu nog wat waard zijn", zei Antonio van de Hengel, van KHN in het wekelijkse tv-programma Corona vraag & antwoord van RTV Utrecht. "Mensen gaan helemaal 'down the drain' op dit moment."

Technisch failliet

Volgens de brancheorganisatie is aanvullende steun direct nodig om te voorkomen dat meer dan de helft van de sector op korte termijn failliet gaat. De maatregelen nu zijn niet genoeg. Victoria Ruijs, directeur van Theater en Hotel Figi in Zeist, rekent voor dat zij normaal gesproken een omzet draait van 7 miljoen en daar nu uit de tegemoetkoming vaste lasten bijvoorbeeld maximaal 90.000 euro voor terugkrijgt. "Bij mij staan er al tonnen open en je moet gewoon gaan terugbetalen over een half jaar. En er komt nu niets binnen. Als je nu alles zou moeten betalen, ben je technisch eigenlijk failliet."
Ze vreest dat er een einde komt aan een 150 jaar oude geschiedenis met haar onderneming als het nog lang zo doorgaat. Ondertussen is er ook nog geen enkel perspectief, want er kwamen versoepelingen voor musea en pretparken, maar niet voor de horeca.
"De minister van VWS, Hugo de Jonge, vertelde even tussen neus en lippen dat half januari waarschijnlijk niet eens zou lukken om te verruimen", zegt Van de Hengel. "Dat is als donderslag bij heldere hemel bij ons binnen gekomen. Wij hadden nog hoop op half december, daar liepen nog volop gesprekken over. En dan krijg je dat zo even tussendoor te horen. Sindsdien is een heel groot deel van onze achterban nog radelozer dan ze al waren. Die onduidelijkheid is het ergste wat je kan hebben."

Huiselijke kring

Het Outbreak Management Team ( OMT) adviseerde het kabinet eerder deze week om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december. Het vieren van de feestdagen zou alleen in huiselijke kring moeten gebeuren.Victoria Ruijs van Figi snapt wel dat je achter de voordeur niet zoveel kunt verbieden en controleren, maar het blijft vreemd, zegt ze.
"We weten heel goed dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden waar je toch bij oma op schoot kruipt. Bij ons mag dat echt niet. Wij kunnen wel een kerstdiner op anderhalve meter faciliteren en thuis moet je dan best veel ruimte hebben."

Sneltesten

De hoop is nu gevestigd op versoepelingen in het voorjaar én op de komst voor sneltesten. Niet iedereen zal een test gaan doen voor een avondje uit eten, maar voor discotheken en festivals kan het zeker een oplossing zijn. "In Italië zijn al testen die heel snel zijn, door middel van een prikje. Als dat soort testen er komen, dan zijn dat opties."
Op 8 december praat het kabinet weer over de coronamaatregelen, maar de voortekenen zijn nog niet heel goed. Premier Mark Rutte is bijvoorbeeld "niet heel optimistisch" dat de coronacijfers de komende anderhalve week gaan verbeteren. Ook directeur Jaap van Dissel van het RIVM is uiterst somber over mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in december.

Vaccin

"We houden het nu met moeite vol", zegt Ruijs. "Omdat je erin gelooft houden we het vol. We blijven doorstrijden tot het bittere eind, maar het wordt ons niet makkelijk gemaakt." Ze ziet gelukkig nog wel een klein lichtje aan het einde van de tunnel: "Het vaccin is er en laten we hopen dat er heel veel zijn ingekocht. En laten we hopen dat we in maart open kunnen gaan en een mooie zomer kunnen draaien."
Bekijk hieronder de hele uitzending met Victoria Ruijs en Antonio van de Hengel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.