900 jaar oud zwaard gevonden in Nieuwegein: 'Misschien was de ridder in een gevecht verwikkeld'

NIEUWEGEIN - In Nieuwegein is een unieke archeologische ontdekking gedaan. Op bedrijventerrein Het Klooster is een zwaard van maar liefst 900 jaar oud gevonden.
Het Middeleeuwse slagzwaard is al in mei ontdekt bij opgravingen op Het Klooster. Eerder werden daar al eeuwenoude skeletten gevonden, resten van een bruine beer en dus ook dit zwaard.
Archeoloog Roosje legt uit hoe het zwaard mogelijk op de vindplek terecht is gekomen
Vandaag mag een klein groepje mensen het zwaard voor het eerst zien, waaronder wat pers en wethouder Ellie Eggengoor. De archeologen staan er naast te stralen en dat is niet gek. Een zwaard dat zo oud is en nog in zo'n goede staat is, is uniek.
"Dit zwaard is typisch een zwaard voor een ridder. Misschien is hij nadat 'ie het zwaard heeft gebruikt, op die plek overleden of wellicht was hij op de vlucht en moest hij het zwaard achterlaten", vertelt archeoloog en projectleider Roosje de Leeuwe.

Gicelin heeft mij gemaakt

Het blijft gissen naar wat zich heeft afgespeeld rond het zwaard en van wie het was. Maar dat het van een ridder was is hoogstwaarschijnlijk, gezien het type zwaard en de inscriptie van twee kruisvaarders kruizen die, als je heel goed kijkt, erop te zien zijn. Misschien was de eigenaar een kruisvaarder. Op één van de zijkanten staat in het Latijn: in nomine domini (in naam van de heer).
Op het zwaard is een inscriptie te lezen
Op het zwaard is een inscriptie te lezen © RTV Utrecht
De naam van de ridder blijft onbekend, maar we weten wel wie het zwaard heeft gemaakt. Gicelin me fecit (Gicelin heeft mij gemaakt), staat erop. Gicelin was een meestersmid, waarschijnlijk uit het beneden-Rijngebied, die rond het jaar 1100 actief was, vertelt De Leeuwe. "Er zijn meer zwaarden van hem bekend, maar geen enkele ziet er nog zo goed uit als deze".
Wellicht was de ridder in een gevecht verwikkeld.
Roosje de Leeuwe
Het Klooster, de plek waar het zwaard is gevonden, werd vroeger gebruikt als plek om te vissen. Het was een moerasachtige plaats met veel riet en een ondiep meer. De omgeving is net zo interessant, vindt Roosje de Leeuwe. "Dat is eigenlijk minstens zo intrigerend als het object, want zo kun je bedenken wat het zwaard daar deed."
Met een beetje fantasie zie je de ridder voor je, met het 118 centimeter lange slagzwaard in zijn hand. De Leeuwe: "Wellicht was hij in een gevecht verwikkeld, want het zwaard heeft een flinke deuk op de kling. Je zou denken dat als het zwaard mee is gegaan naar huis na het gevecht, dat de ridder 'm wel zou hebben geslepen voor zijn volgende actie. Maar dat is niet gebeurd." En dus is die deuk er waarschijnlijk ingekomen, vlak voor het zwaard in het meer verdween. De ridder aan zijn lot overlatend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.