Brieven verschenen van familie Duitse keizer die Huis Doorn claimde

Standbeeld van Wilhelm II met op de achtergrond Huis Doorn
Standbeeld van Wilhelm II met op de achtergrond Huis Doorn © RTV Utrecht
DOORN - Er is correspondentie verschenen tussen familie van de Duitse keizer Wilhelm II en de Nederlandse staat. Die brieven zijn via een wob-verzoek boven tafel gehaald door student geschiedenis Frederick Ykema, meldt de Telegraaf.
De familie van keizer Wilhelm II wilde in 2014 Huis Doorn terug van de Nederlandse staat. De Duitser leefde in ballingschap in het paleis na een vlucht uit Duitsland na de Eerste Wereldoorlog. De claim van de familie werd afgewezen door toenmalig minister Jet Bussemaker.
"Wij kenden die documenten ook niet", zegt directeur van Huis Doorn Herman Sietsma tegen RTV Utrecht. "In die zin zijn ze nieuws, maar we wisten wel wat er speelde." Sietsma vertelt dat de Nederlandse regering besloot de subsidie voor Huis Doorn te stoppen en dat de familie van Wilhelm II daarop inspeelde.
Na de Tweede Wereldoorlog nam Nederland Huis Doorn in beslag omdat Wilhelm II met de nazi's heulde. In 2015 ontstond een juridische strijd, begonnen door prins Georg von Preussen, die nu aan het hoofd staat van Huis Hohenzollern waar ook Wilhelm II toe behoorde. De advocaten van de prins stelden: "Huis Doorn is nooit eigendom van de Nederlandse Staat geworden. De nazaat van Wilhelm wenst Huis Doorn terug." Zo niet, dan zouden er rechtsmaatregelen volgen, dreigden de advocaten.
De minister wees de claim af, maar wilde wel de familie betrekken bij het beheer van het paleis. De Telegraaf citeert documenten die de student geschiedenis Ykema achterhaalde: "We kunnen overleggen over de mogelijkheid om de familie bij de Raad van Toezicht van Huis Doorn te betrekken."
Voor Huis Doorn kwam overigens alles weer goed. Een groep vrijwilligers redde Huis Doorn van de financiële ondergang waarna de staat besloot subsidies te verlenen. Het museum ging zich meer richten op de Eerste Wereldoorlog en wist te groeien van 20.000 bezoekers tot 50.000 bezoekers, aldus directeur Sietsma.
Een woordvoerder van de Duitsers laat weten dat de zaak niet meer loopt. "Het ging om een zaak uit 2014 die samenhing met de indertijd publiekelijk besproken sluiting van Huis Doorn. Wij beschouwen de zaak sinds vijf jaar als afgesloten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.