Net zo schaken als Beth in The Queen's Gambit? Breng eens een bezoekje aan het Máximapark

UTRECHT - Een bedompt zaaltje met een stel jongens en her en der een verdwaald meisje, in volle stilte geconcentreerd op de stukken voor zich. Schaken had tot voor kort niet bepaald een rock-'n-roll-imago. Tot streaminggigant Netflix enkele weken geleden de serie The Queen's Gambit uitbracht, waarin de excentrieke Beth Harmon op geheel eigen wijze de vloer aanveegt met alle vooroordelen over schaken. Dat schaken niet voor meiden is, bijvoorbeeld.
Jesús Medina Molina uit Vleuten weet al lang dat schaken niet suf is en dat vrouwen al helemaal niet onderdoen voor mannen. Hij is een groot schaakliefhebber én de trotse vader van twee dochters. Zijn enthousiasme voor het spelletje geeft hij niet alleen aan zijn kinderen mee. Hij is de initiatiefnemer van de zogeheten 'Urban Chess'-schaaktafels: tafels in openbare parken om schaken voor iedereen toegankelijk te maken.
Jesús Medina Molina is de initiatiefnemer van deze schaaktafels. Hier in het Utrechtse Máximapark stonden de eerste 'Urban Chess'-tafels van Nederland.
Jesús Medina Molina is de initiatiefnemer van deze schaaktafels. Hier in het Utrechtse Máximapark stonden de eerste 'Urban Chess'-tafels van Nederland. © RTV Utrecht

Schaken in het park

"Tijdens een hardlooprondje hier door het Máximapark, bedacht ik me dat ik een plek miste waar je met mensen bij elkaar komt. Daarom opperde ik bij de gemeente zulke openbare schaaktafels neer te zetten. Ik heb online handtekeningen verzameld, die petitie ging de hele wereld over. Een paar maanden later stonden de tafels hier. Inmiddels staan ze in achttien gemeenten in Nederland en het blijft goed gaan. Ik denk dat we in 2021 makkelijk richting de veertig gemeenten gaan. 'Urban Chess' wordt echt een landelijk ding."
Iedere zondagochtend komen mensen hier om samen te schaken. Jesús: "Er komen mensen die het kunnen, maar ook enthousiastelingen die het nog moeten leren, van jong tot oud. Het is een hele mooie plek."

The Queen's Gambit

De populariteit van de nieuwe Netflix-serie werpt ook haar vruchten af, merkt de schaakfanaat. The Queen's Gambit is dan ook niet alleen voor de doorgewinterde speler. Minstens zo fascinerend zijn de scènes over het weeshuis in de vijftiger jaren en de groei van Beth, die aflevering na aflevering meer gevoel voor stijl en mode ontwikkelt, maar tegelijkertijd steeds meer worstelt met verslavingen.
Jesús was direct verslingerd aan de serie. Binnen een dag of twee had hij The Queen's Gambit helemaal afgekeken. "Zó goed. En iedereen heeft het erover. Het is fictie, maar het is een mooie promotie voor de sport. Je krijgt een beetje een indruk hoe het in die jaren was. En hoe het in Rusland was, waar het schaken heel erg groot is. Ik heb er met veel genoegen naar gekeken."

'Beth-effect'

En hij is niet de enige. De serie ontvangt lovende recensies en er lijkt een heus 'Beth-effect' te ontstaan. Volgens The New York Times steeg de verkoop van het aantal schaakspellen op eBay sinds het uitkomen van de serie met 215 procent. "Dat schaken nu ineens zo populair is, dat moeten we vasthouden. Het heeft zoveel voordelen. Het is een goede manier om je brein te trainen, en als je het hier buiten doet, sla je twee vliegen in één klap als je het combineert met een wandel- of fietstochtje door het park. Chessercise, noem ik dat", lacht Jesús.
Hij hoopt dat vooral vrouwen zich laten inspireren door het vrouwelijke schaakwonder uit de serie. Want sommige dingen zijn sinds de jaren vijftig nog altijd niet veel veranderd. "De man-vrouwratio is nu één op tien. Terwijl er geen enkele reden is dat meiden niet zouden gaan schaken. Het is veel gezelliger met de vrouwen erbij!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.