Dit jaar flink meer natuurbranden in provincie Utrecht

© Menno Bausch
PROVINCIE UTRECHT - Er woekerden dit jaar tot nu toe 40 natuurbranden in de provincie Utrecht. Dat zijn er 13 meer ten opzichte van 2019, blijkt uit een analyse van een database met alle natuurbranden door LocalFocus. Landelijk waren er dit jaar tot nu toe 643 natuurbranden in heel Nederland, bijna honderd meer dan in heel 2019.
De Veiligheidsregio Utrecht telde ook meer natuurbranden dan de jaren ervoor, maar merkt daarbij wel op dat die vaak kleiner in omvang waren. Mensen zijn de belangrijkste veroorzaker van natuurbranden. Zo laten mensen soms een smeulende sigarettenpeuk achter, maar is er ook weleens sprake van opzettelijke brandstichting. De droogte van de afgelopen jaren speelt ook een rol bij de kans op een natuurbrand.
De database wordt bijgehouden door Brandweer Nederland, het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IIFV) en Wageningen University & Research (WUR). De meeste natuurbranden in deze regio waren in de bossen rond de Utrechtse Heuvelrug zoals Zeist (23), Soest (20) en de gemeente Utrechtse Heuvelrug (19).
In de provincie Noord-Brabant moest de brandweer dit jaar het vaakste uitrukken voor brandende natuur. In totaal ging er bijna duizend hectare aan Nederlands groen in vlammen op.
In Utrecht lijkt het bosbrandseizoen dit jaar wel zo'n beetje voorbij tenzij het weer drastisch omslaat. De VRU: "Het natuurbrandrisico is op dit moment laag. Dit komt door de hoeveelheid vocht in de vegetatie en fase waarin de natuur zich bevindt. Het natuurbrandrisico beperkt zich niet tot de zomermaanden, maar in de herfst is het risico meestal laag." LocalFocus heeft ook het aantal bosbranden vanaf januari 2017 in kaart gebracht:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.