Doodgeschoten chimpansees krijgen herdenkingsplek: 'Het waren iconische dieren voor ons'

AMERSFOORT - In Dierenpark Amersfoort komt voor medewerkers en bezoekers een herdenkingsplek om stil te staan bij de dood van de chimpansees Mike en Karibuna. De apen werden twee weken geleden gedood nadat ze waren ontsnapt en een gevaar voor de omgeving vormden. "Het waren iconische dieren voor ons park. We hopen deze verschrikkelijke gebeurtenis zo een plekje te kunnen geven."
De doodgeschoten chimpansees.
De doodgeschoten chimpansees. © Dierenpark Amersfoort
Dierenpark Amersfoort kijkt naar mogelijkheden voor een vaste herdenkplek bij het chimpanseeverblijf. In de tussentijd wordt een tijdelijke plek ingericht. De gebeurtenis heeft veel impact, ziet de dierentuin. "Niet alleen op onze chimpanseegroep, maar ook op onze medewerkers en bezoekers die dit van dichtbij hebben meegemaakt. Aan hen bieden wij slachtofferhulp. Wij hebben contact opgenomen met de bezoekers die op het moment van de gebeurtenis in het park aanwezig waren. Wij willen iedereen bedanken voor alle steunbetuigingen, dat helpt ons enorm in het verwerkingsproces."

Effect op de andere chimpansees

Vlak na de dood van Mike en Karibuna was de chimpanseegroep ontdaan en van slag. De dagen daarna zagen de verzorgers timide gedrag. "De chimpen zullen de komende tijd nodig hebben voor het verdere rouwproces, maar het gaat inmiddels naar omstandigheden goed met de dieren."
Karibuna was de alfa-man en leider van de groep. Mike was de oudste chimpansee en woonde al meer dan vijftig jaar in het park. "Chimpansee Kumi was in het begin zoekende naar zijn rol in de groep, maar het mannetje neemt langzaamaan het natuurlijk leiderschap op zich. Dit is een proces en we verwachten dat onze chimpanseegroep zich de komende weken en maanden steeds meer zal vormen tot een harmonieus geheel."
Steunbetuigingen in de dierentuin.
Steunbetuigingen in de dierentuin. © Dierenpark Amersfoort

Niet verdoofd

De dierentuin beschrijft ook wat er die dag precies is gebeurd en legt nogmaals uit waarom de apen niet zijn verdoofd, want dit leidde tot kritiek. "Rond 10.30 uur ontdekte één van onze dierverzorgers dat er chimpansees buiten het verblijf waren. Toen we de dieren hadden gelokaliseerd, zagen we dat Mike en Karibuna in het bezoekersgebied liepen. Direct is het protocol 'Dier ontsnapt' in gang gezet. Uiteraard hadden wij uit voorzorg een verdoving voorbereid, maar het duurt tien tot vijftien minuten voordat het effect van een dergelijk middel merkbaar is. In die tijd hadden er zeer ernstige situaties kunnen ontstaan."
De twee chimpen vertoonden namelijk imponerend gedrag. "Een chimpansee in agressieve toestand kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties, waarbij de veiligheid van onze bezoekers en medewerkers ernstig in gevaar komt. Er was dus helaas geen andere keuze, maar deze beslissing doet ons natuurlijk wel enorm veel pijn. De twee chimpansees, Mike en Karibuna, maakten al zeer lange tijd deel uit van de chimpanseegroep in ons park en waren zeer geliefd."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.