U-OV en Syntus snijden volgend jaar flink in dienstregeling door coronacrisis

© u-ov.info
PROVINCIE UTRECHT - Vervoerders U-OV en Syntus Utrecht gaan in het nieuwe jaar flink snijden in de dienstregeling: er vervallen buslijnen en sommige verbindingen worden ingekort. Het aanbod wordt met ongeveer 8 procent teruggeschroefd. Het is een direct gevolg van de uitbraak van het coronavirus, waardoor minder mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Daardoor zijn er fors minder inkomsten en staat de exploitatie onder druk.
Volgens de provincie Utrecht is het gebruik van het openbaar vervoer sinds het voorjaar met meer dan de helft teruggelopen. Daardoor is het niet meer mogelijk om het huidige aanbod in stand te houden. "Bovendien ontwikkelt de reizigersvraag zich tot nu toe grillig", schrijft de provincie. De verwachting is bovendien dat de inkomsten blijven dalen.

Nieuwe dienstregeling

Bij het maken van de dienstregeling is zo veel mogelijk rekening gehouden met trajecten waarvan vóór de coronacrisis relatief veel reizigers gebruikmaakten. Deze lijnen gaan minder rijden, maar blijven wel in de lucht. Voor geschrapte lijnen komt in vrijwel alle gevallen een alternatief, meldt de provincie.
Vanaf 3 januari blijft tramlijn 22 tussen Utrecht Centraal en de Uithof voorlopig 12 keer per uur rijden. De lijnen 34 (Amersfoort-Utrecht), 50 (Utrecht-Driebergen/Zeist), 73 (Maarssen-Zeist) en 77 (Nieuwegein-Bilthoven) gaan minder vaak rijden. De lijnen 73 (Zeist-Soesterberg), 241 (spitslijn Utrecht Centraal - Wijk bij Duurstede), 16 (Lombok - Utrecht centrum) en 18 vervallen. Een compleet overzicht staat op de website van de provincie Utrecht.
Halverwege volgend jaar wordt gekeken of de aanpassing van de dienstregeling nog steeds nodig is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.