Waarom konden chimpansees Mike en Karibuna niet verdoofd worden?

AMERSFOORT - Bij RTV Utrecht komen tientallen vragen binnen waarom de ontsnapte chimpansees zijn gedood. Was verdoven dan geen optie? Volgens het Dierenpark niet. "Als we dat niet hadden gedaan, had er een ramp kunnen gebeuren."
Een getuige zag een bewaker met geweer lopen.
Een getuige zag een bewaker met geweer lopen. © Ingezonden
Verdoven van de twee ontsnapte chimpansees uit DierenPark Amersfoort zou te lang hebben geduurd. Gezien het gedrag en de behendigheid van beide apen was er geen andere optie dan de dieren dood te schieten. "We moesten voorkomen dat de chimps het park zouden verlaten, wat een koud kunstje voor ze zou zijn geweest", aldus een woordvoerster van het park.
Getuigen zagen de apen rondrennen: 'Hij stond op zijn borst te slaan'

Imponerend gedrag

De beide apen vertoonden imponerend gedrag toen zij eenmaal uit hun verblijf waren. De dieren kunnen dan makkelijk aanvallen. Het dierenpark ligt in een bosrijke omgeving. De chimpansees zouden volgens de dierentuin eenvoudig over de hekken rond het park kunnen klimmen en dan via de bomen verdwijnen.
Volgens hoofd dierenverzorging Willem Verdonck was er geen andere optie. Hoe gevaarlijk dieren zijn, is te zien aan de categorie waarin ze zijn ingedeeld. Chimpansees vallen in categorie 1, waarin ook tijgers en leeuwen zitten. "Als je een dier met een verdovingsgeweer kán bereiken überhaupt, want het bereik is daar misschien al anders mee. Maar ten tweede gaat het minimaal een kwartier tot twintig minuten duren voordat het effect gaat hebben. Zo'n dier kan in eerste instantie nog meer adrenaline aanmaken en nog agressiever worden.
"Als we dat niet hadden gedaan, had er een ramp kunnen gebeuren", legt een andere woordvoerder uit.
'Zo'n dier kan in eerste instantie nog meer adrenaline aanmaken en nog agressiever worden'

Levensgevaarlijk

Volgens gedragsbioloog Godelieve Kranendonk van Stichting AAP hebben de dierenverzorgers de juiste keus gemaakt. "Chimpansees zijn in potentie levensgevaarlijk", zegt ze bij de NOS. Zeker als ze agressief gedrag vertonen. Geen risico nemen en de dieren doodschieten is dan het beste. In films zie je dat een aap wordt neergeschoten met een verdovingspijltje en dat het dier meteen wegzakt. In het echte leven kan dat wel een halfuur duren, of werkt het verdovingsmiddel helemaal niet doordat het dier vol adrenaline zit."

Veel verdriet

De dierentuin is erg verdrietig over het incident en over het verlies van beide apen, die al heel lang in het dierenpark woonden. Chimpansee Mike was al ouder dan 50 jaar en heeft bijna zijn hele leven in Amersfoort doorgebracht. De aap met de grijze baard gold als een boegbeeld van de dierentuin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.