OM: eigenaar slachthuis Breukelen was spil in mega-witwaszaak

© RTV Utrecht
BREUKELEN/MAARSSEN - De voormalige eigenaar van Abattoir Breukelen, die onlangs terecht stond voor vleesfraude, is volgens het Openbaar Ministerie ook de spil in een witwaszaak waarmee miljoenen euro's zijn gemoeid.
Dat werd vandaag duidelijk in de Utrechtse rechtbank waar Almeerders Said el M., zijn echtgenote Aouatif en zijn broers Abdenouar en Omar zich moeten verantwoorden voor witwassen van crimineel geld.

Celstraf in Duitsland

De witwaszaak kwam aan het rollen, nadat Said el M. in 2003 in Duitsland tot 3,5 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor beleggingsfraude. Met zijn oplichtingspraktijken zou hij beleggers tussen 1994 en 1996 ruim 30 miljoen euro afhandig hebben gemaakt. Dat geld werd volgens het OM via meerdere schijnfirma's weggesluisd.
De politie en de FIOD begonnen naar aanleiding van de Duitse zaak het onderzoek 'Carnivoor' naar de geldstromen van Said el M. en ontdekten onder meer dat via familieleden voor miljoenen aan vastgoed was gekocht in Duitsland en Nederland, met schimmige hypotheekconstructies.

Vastgoed

Op naam van de echtgenote van Said staan woningen in Duitsland. Die zouden evenals hun huis in Almere met crimineel geld zijn betaald. Bij een doorzoeking van het huis in Almere werd bij het echtpaar ruim 70.000 euro aan contanten gevonden.
Drie broers van El M. kochten daarnaast huizen die zijn gefinancierd door Kersten Investment NV; een firma van Said el M. gevestigd op Curacao. Ook vleeshandel Holland Vlees en het slachthuis aan de Keulschevaart in Breukelen zouden zijn gebruikt om geld wit te wassen.
Broers Omar en Abdenouar zeggen dat zij geen idee hadden van de witwaspraktijken toen ze bij Kersten Investment een hypotheek afsloten. Ze zouden ook niet hebben geweten dat dit een firma van hun oudste broer was die alleen huizen voor familieleden financierde, zoals een pand in Groningen dat Abdenouar kocht om kamers te verhuren aan studenten. De broers zeggen dat zij door Said "in de luren zijn gelegd".
Omdat zij hem vertrouwden zouden zij Said ook nooit hebben gevraagd waar hij zijn geld mee verdiende. Toen Said vastzat in 2002 Duitsland dachten ze dat dit in verband met gevaarlijk rijgedrag was, zeiden ze tegen de rechter. Dat ze onregelmatig en te weinig aflosten op hun huizen, kwam volgens hen doordat zij een halal-hypotheek hadden.

Beveiligers Wilders

De officier van justitie gelooft niet dat de twee jongere broers van Said van niets wisten. Zij hebben beiden bij de politie gewerkt en bij de DBB, de dienst die belast is met de beveiliging van leden van het Koningshuis en van PVV-leider Geert Wilders. Op een Zwitserse rekening op naam van Abdenouar werd 1,3 miljoen euro gestort door Winterhill Financial, dat een brievenbusfirma van Said zou zijn op de Britse Maagdeneilanden.
Dit kwam in 2015 aan het licht via de zogenoemde Panama Papers. Abdenouar zegt dat hij dacht dat hij zijn handtekening had gezet onder het testament van zijn broer. "Dat doe je toch bij een notaris en niet bij een bank in Zwitserland", reageerde de officier van justitie.
Hoofdverdachte Said el M. en zijn vrouw waren vandaag niet zelf bij de zitting in Utrecht aanwezig. Zij zitten thuis in quarantaine, omdat een van hun kinderen coronaverschijnselen heeft. De zaak gaat daarom op maandag 9 november verder. Dan zal de officier van justitie uitleggen hoe het OM tegen de zaak aankijkt krijgen de verdachten de strafeisen te horen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.