Corona vandaag: landelijke daling maar niet in de provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Op de dag dat de burgemeesters weer gaan overleggen over de coronamaatregelen, tekent de stad Utrecht voor een nieuw record in het aantal coronabesmettingen. Landelijk is het cijfer wel iets gedaald. We zetten hier de ontwikkelingen vandaag op een rij.

Een afname en een record

Voor het eerst in vijf dagen is het aantal besmettingen landelijk lager dan de dag ervoor. De afgelopen 24 uur werd bij 8015 mensen het coronavirus vastgesteld. Gisteren waren dat er 8184 in heel Nederland.
In de regio Utrecht zien we geen daling in de cijfers. Met 873 besmettingen zijn dat er 61 meer dan gisteren. Daarmee sluiten we hier nog naadloos aan bij de opgaande trend van de afgelopen dagen. Gisteren waren het er 812, eergisteren 759 en vrijdag 781. Vooral de stad Utrecht doet het slecht, met 313 nieuwe besmettingen was er vandaag zelfs een nieuw record.
De regio Utrecht staat sowieso vrij hoog in de lijstjes met nieuwe besmettingen, alleen in Rotterdam Rijnmond nam het aantal met 982 nog harder toe. Amsterdam-Amstelland zit vandaag op 654.
Er werden in de provincie Utrecht 11 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis. De afgelopen dagen waren dat er telkens 2. Er zijn in onze regio de afgelopen 24 uur geen sterfgevallen gemeld als gevolgen van covid-19.

Bunschoten aan kop met coronabesmettingen

Opvallend is ook het aantal coronabesmettingen in Bunschoten. Dat is al dagen relatief het hoogste in onze regio. In de laatste zeven dagen heeft Bunschoten er gemiddeld 591 besmettingen per 100.000 inwoners bijgekregen. Burgemeester Melis van de Groep zegt geschrokken te zijn van de cijfers.

Aantal ziekenhuisopnames daalt 'voorlopig nog niet'

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding ( LCPS). De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. De intensive care-afdelingen hebben afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht ook niet dat het aantal opgenomen coronapatiënten in de komende tijd daalt. De computerberekeningen voorspellen dat de verpleegafdelingen eind oktober 2000 mensen behandelen en de intensive cares ongeveer 500 coronapatiënten. "Tot nu toe lopen we precies conform die lijn", aldus Kuipers.
Bovendien duurt het daarna nog een tijd voordat de normale situatie terug is. "Na de eerste lockdown duurde het tien weken voor de intensive cares terug waren op het basisniveau en voor de klinieken nog langer. Stel dat we komend weekeinde de piek zouden bereiken, wat al vroeg is, duurt het nog tot ruim december voor we weer terug bij normaal zijn."

EU-cijfers: oversterfte in Nederland 40 procent

In de hele EU waren er tussen maart en juni 168.000 meer overlijdens dan het gemiddelde in dezelfde periode in de vier voorgaande jaren, meldt het Europees Bureau voor de Statistiek Eurostat.
Vergeleken met het gemiddeld aantal sterfgevallen voor de jaren 2016 tot en met 2019 werden in de laatste twee weken van maart en de eerste week van april in Spanje bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel sterfgevallen als normaal geregistreerd. In België was dat in de eerste week van april eveneens het geval. In Nederland was sprake van meer dan 40 procent oversterfte tussen eind maart en eind april.

Burgemeesters kijken vooruit naar feestdagen in coronatijd

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad blikken vanavond in Utrecht alvast vooruit naar de feestdagen. Ook gaan de bestuurders van de 25 veiligheidsregio's tijdens hun vergadering het onder meer hebben over twijfelgevallen in de handhaving van de nieuwste maatregelen. De meeste maatregelen zijn helder, legde een woordvoerster uit, maar er zijn altijd puntjes waarover discussie is. Zo was eerder niet helemaal duidelijk of je de restaurants op golfbanen moet scharen onder horeca of sportkantines.

Grapperhaus: verbod op gebruik softdrugs kan wel

Eén van de onderwerpen waar in Utrecht over gesproken gaat worden is een mogelijk verbod op het gebruik van softdrugs buiten op straat, in de avond en in de nacht. Het was even onduidelijk of dat wel zou mogen, want volgens juristen is dat in strijd met het gedoogbeleid.
Maar minister Grapperhaus van Justitie zegt nu dat zo'n verbod echt wel kan, als de burgemeesters dat willen. Het gedoogbeleid heeft volgens hem alleen betrekking op de verkoop ervan. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan daarvoor dus al worden aangesproken of beboet door de politie.

Nog meer snelteststraten

Sneltestlocaties voor mensen die willen weten of ze corona hebben schieten als paddenstoelen uit de grond. Eerder openden al testlocaties in Amersfoort, Wilnis, Baarn en Maarssen en vandaag kwamen er weer twee bij, op Lage Weide in Maarssen en in IJsselstein.
De snelteststraat in IJsselstein is één van de eersten die werkt met een vingerprik. De uitslag volgt binnen twintig minuten, net als bij de meeste andere sneltesten. Daar moet je als consument wel de portemonnee voor trekken. In Maarssen en in IJsselstein bijvoorbeeld, ben je al snel 140 euro kwijt. Dat geld kun je ook niet terugkrijgen van de verzekering.
Burgemeester Melis van de Groep uit Bunschoten over toename besmettingen in zijn gemeente

Lege schappen in de voedselbank

De ongeveer 170 voedselbanken in ons land slaan alarm, omdat steeds meer gezinnen afhankelijk zijn van de Voedselbank. Tegelijkertijd neemt het aanbod van verse producten zoals groenten en fruit af.
Bij de meeste voedselbanken komt nu minder eten binnen, zegt Voedselbank Nederland. Supermarkten zijn bewuster bezig met voedselverspilling en lokale leveranciers zoals restaurants vallen in deze coronatijd weg. Het verschilt wel per locatie. In Utrecht zijn de schappen in ieder geval bijna leeg.
Verslaggever Peter Huting liet zich vorige week al testen bij een sneltestlocatie in Baarn.

Utrechts bureau helpt jongeren bij studiekeuze: 'Nu weinig ruimte om de wereld te ontdekken'

Het kiezen van een vervolgopleiding kan lastig zijn in tijden van corona: open dagen zijn er alleen online en jongeren hebben weinig ruimte om zich te ontplooien. Dat maakt het denken over je toekomst er niet makkelijker op, ziet ook het Utrechtse studiekeuzebureau 'Kiezen doe je zo'. Tijdens deze herfstvakantie proberen de coaches van het bureau de twijfelaars te helpen.

Studeren in coronatijd: 'Ik leer weinig nieuwe mensen kennen'

Deze week volgen wij in de serie 'Onderwijs in coronatijd' vijf verschillende studenten of docenten. Vandaag het verhaal van Rick Kloosterman, eerstejaars student aan de Universiteit Utrecht. Voor hem is het flink wennen; studeren in een nieuwe stad. Hij verhuisde voor zijn studie vanuit het noorden naar het drukke Utrecht. Waar hij verwachtte nieuwe vrienden te maken, veel te feesten en fysieke hoorcolleges te volgen, schoppen de coronamaatregelen roet in het eten.
Lege schappen bij de voedselbank in Utrecht

De Ronde Venen

Burgemeester Maarten Divendal van De Ronde Venen schetste vanochtend een beeld van de situatie in zijn gemeente. Volgens hem worden de coronaregels goed opgevolgd. "We hebben een paar waarschuwingen gegeven, maar over het algemeen is het beeld heel goed."
Dat bleek overigens ook al tijdens het laatste weekend voordat de gedeeltelijke lockdown begon. "In het weekend ervoor hielden we een controle bij alle horecazaken en sportverenigingen en dat liep heel goed. In de supermarkt zie je ook heel veel mensen mondkapjes dragen."
De afgelopen week werden dagelijks tientallen nieuwe besmettingen gemeld in de gemeente De Ronde Venen. "Om daar een indicatie van te geven: tijdens de eerste golf hadden we ongeveer 100 besmettingen. Dan spreek je over een langere periode. In de maand oktober zijn het er alleen al 300. Dat zijn wel aantallen die doen schrikken."
Beluister hieronder het hele interview terug met de burgemeester:

In quarantaine met een wildvreemde

Jorrit Groen uit Amersfoort ging zes weken in quarantaine met wildvreemde vanwege corona. Vanwege zijn spierziekte Duchenne heeft hij dagelijks hulp nodig. Maar met zijn kwetsbare gezondheid wilde hij niet elke dag weer andere zorgverleners binnenlaten. Een oproep op Facebook bracht hem in contact met iemand die zich vrijwillig bij Jorrit in huis liet opsluiten. Hij vertelde vandaag hoe het hem is vergaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.