Corona vandaag: rustig op de weg en ga vooral niet naar België

UTRECHT - De cijfers lopen weer op en mensen maken zich inmiddels meer zorgen over corona en de gevolgen daarvan. Op de weg is het gelukkig wel iets minder druk. In onze rubriek 'Corona vandaag' vind je de belangrijkste ontwikkelingen in de provincie Utrecht.

Minder verkeer

Het is herfstvakantie in onze regio en normaal staat de start daarvan garant voor files. Die blijven vandaag uit. Nederlanders stapten deze week sowieso al weer minder in een auto, trein, bus, tram, metro of op een veerpont. Dat blijkt uit cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens ( NDW).
In het openbaar vervoer waren er bijvoorbeeld zo'n 60 procent minder reizigers, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Ook aan de locatiegegevens die Google bijhoudt, is te zien dat mensen meer thuisblijven.

Niet naar België

Als het aan het kabinet ligt, blijven we deze week ook vooral thuis en gaan we zeker niet naar België. Nederlanders en Belgen moeten voorlopig dus niet over de grens reizen, tenzij dat echt noodzakelijk is. Die dringende oproep doen de regeringen van de twee landen vandaag. Als mensen wel heen en weer blijven reizen, kan dat het aantal coronabesmettingen verder laten oplopen. De grens blijft wel open.
"We moeten deze herfstweek even zoveel mogelijk in ons eigen land doorbrengen", zei justitieminister Ferd Grapperhaus na de ministerraad. In beide landen heeft de politie volgens hem afgesproken goed te gaan surveilleren.

Cijfers: Utrecht loopt in de pas met andere Randstadregio's

In de provincie Utrecht zijn in de afgelopen 24 uur 781 nieuwe meldingen van coronabesmettingen gedaan. Dat is iets minder dan gisteren (868), maar het past naadloos binnen de trend van de afgelopen week. Eergisteren waren er 502 besmettingen, dinsdag 839 en maandag 623.
De provincie Utrecht loopt daarmee in de pas met de andere zwaar getroffen regio's in de Randstad. Amsterdam-Amstelland telde vandaag 798 positieve tests, in Rotterdam-Rijnmond kwamen er 688 positieve tests bij.
In de afgelopen 24 uur waren er in onze provincie trouwens geen meldingen van een overlijdensgeval door corona. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: sterftecijfers worden soms later gemeld.
Bekijk hieronder de besmettingen in jouw gemeente per 100.000 inwoners.

Weer een dagrecord

Landelijk was er wel weer een nieuw dagrecord. De afgelopen 24 uur zijn 7997 nieuwe coronagevallen geregistreerd, bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gisteren waren dat er 7825. In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 50.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 212.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen twee maanden is het aantal gevallen verdrievoudigd. Op 1 september stond de teller nog op 71.000 positief geteste mensen. Het aantal sterfgevallen steeg de afgelopen dag met 17.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft toenemen, maar de stijging is de laatste dagen vooral te zien op de intensive cares. Het aantal patiënten op die afdelingen is in de afgelopen drie dagen met 25 procent gestegen, van 277 naar 345. In totaal behandelen de Nederlandse ziekenhuizen nu 1553 coronapatiënten. Dat zijn er 27 meer dan gisteren.
In onze regio kwamen er zes patiënten bij op de ic-afdelingen. De afgelopen 24 uur telden de Utrechtse ziekenhuizen in totaal wel veertien coronapatiënten minder op de verpleegafdelingen.
In het Utrechtse Diakonessenhuis liggen nu 4 patiënten op de ic en 17 in de kliniek. In het Meander Medisch Centrum zijn dat er respectievelijk 5 en 17. In het Sint Antonius in Nieuwegein liggen 11 patiënten op de ic en 27 op de afdelingen. Het UMC Utrecht telt 12 patiënten op de intensive care en 22 in de kliniek.

Piek verpleeghuis Leerdam voorbij

De corona-uitbraak in verpleeghuis Meesplein in Leerdam lijkt inmiddels wel onder controle. Het zorgcentrum werd in september zwaar getroffen door het virus; tientallen bewoners en medewerkers raakten besmet, zeven bewoners zijn eraan gestorven. Die piek is voorbij, laat de zorgorganisatie Present weten.
De mensen die ziek waren, zijn langzaamaan ook weer aan de beterende hand. Volgende week hoopt de organisatie de coronazorg, die geheel moet plaatsvinden in beschermende kleding, af te bouwen.

Mondkapjesplicht

Het dragen van mondkapjes in de openbare binnenruimte wordt mogelijk over ongeveer een maand ook echt verplicht. De regeling wordt meegenomen in de spoedcoronawet die de Eerste Kamer op 26 oktober behandelt, zei zorgminister en vicepremier Hugo de Jonge.
"We bereiden een ministeriële regeling voor onder die wet. Dat is de snelste manier om het juridisch geregeld te krijgen. Als we dan heel erg haast maken met de invoeringsdatum, dan zou die half november daadwerkelijk als een plicht kunnen worden ingevoerd", zei De Jonge. "Maar tot die tijd: gewoon een mondkapje op."

Hersteld Hervormde Kerk

Kerkgangers moeten zondag ook een mondkapje op en misschien blijven ze ook wel thuis. De Hersteld Hervormde Kerk ( HHK) geeft vandaag het dringende advies aan haar gemeenten om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden.
Daarmee geeft HHK in Veenendaal gehoor aan de oproep van minister Grapperhaus zich te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte in een ruimte. Afgelopen weken ontstond commotie toen verschillende kerken, waaronder de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, veel meer dan dertig mensen toelieten bij een kerkdienst.
Naast het maximumaantal adviseert de HHK het dragen van mondkapjes bij het in- en uitgaan van de kerk. Alle kerkelijke activiteiten buiten de zondagsdienst dienen voor de rest van oktober stilgelegd te worden.

Temperatuurmeter op school

Scholen in de regio worstelen steeds meer met het coronavirus. Op verschillende plekken in de provincie zijn al klassen naar huis gestuurd. De Werkplaats in Bilthoven stuurde zelfs álle 1300 leerlingen naar huis omdat het aantal besmettingen maar bleef oplopen. Op het Griftland College in Soest en het Baarnsch Lyceum in Baarn gooien ze een nieuw wapen in de strijd: scholieren worden bij binnenkomst getemperatuurd.
Leerlingen kunnen bij binnenkomst hun pols langs een scanner halen. Geeft de meter een temperatuur van 37,5 graden Celsius of minder aan, dan is er niets aan de hand. Bij verhoging wordt de leerling verzocht naar huis te gaan om uit te zieken. Zo hopen de scholen een eventuele corona-uitbraak in een jaargang of klas voor te zijn.

Minister blijft bij besluit: alleen voetbal, geen andere sporten

Minister Van Ark van VWS wil niet dat de topcompetities in andere sporten dan het betaald voetbal gewoon doorgaan. "Ik begrijp heel goed dat het ontzettend lastig is voor mensen nu", zegt ze. "Maar ik kan de regels nu niet voor nog meer sporten oprekken."
Diverse clubs en ook het NOC*NSF hadden ervoor gepleit om bijvoorbeeld de hoofdklasse hockey en de eredivisies waterpolo en volleybal dezelfde status te geven als het profvoetbal, maar de minister wil daar niets van weten. "We moeten het virus eronder krijgen en we hebben dit niet voor niets besloten."

Zorgen

Mensen maken zich ondertussen steeds meer zorgen dat zij ook het coronavirus kunnen oplopen, nu het aantal besmettingen stijgt. Een op de vijf mensen denkt in de komende tijd waarschijnlijk besmet te worden. Dat is bijna twee keer zoveel als een maand geleden.
In een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt de helft van de ondervraagden bezorgd te zijn. Drie op de tien mensen voelen zich hulpeloos en bang en zijn gestrest. Volgens het RIVM is dit vergelijkbaar met het gevoel onder Nederlanders in april, tijdens de eerste coronagolf.
Meer dan negen op de tien mensen steunen richtlijnen als 1,5 meter afstand houden en drukke plekken mijden. Het draagvlak is hoger dan tevoren, aldus het RIVM.

Omzetverlies in grote steden

Winkeliers in centra van grote steden draaien door de coronacrisis een kwart minder omzet dan een jaar geleden. Dat meldt de brancheorganisatie voor non-foodwinkels INretail. In Utrecht, Rotterdam en Den Haag daalde de omzet vorige week met ongeveer een derde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal bezoekers in Utrecht daalde met 44 procent.

Burgemeester Zeist: 'Maatregelen hard gelag voor horeca'

Ook voor de horeca is het natuurlijk weer even slikken. Burgemeester Koos Janssen van Zeist blikte vanochtend bij ons op de radio terug op de aankondiging van de gedeeltelijke lockdown eerder deze week. Hij zei: "De nieuwe maatregelen zijn een hard gelag voor ondernemers, vooral voor de horeca. Het ging eigenlijk heel goed met de bedrijfsvoering de afgelopen weken, zaken weten heel goed om te gaan met alle coronamaatregelen. En verdraaid nog aan toe is het dan een forse tegenvaller dat de zaken weer dicht moesten."
Burgemeester Zeist: 'Maatregelen hard gelag voor horeca'
Janssen probeert ondanks de beperkingen toch in contact te blijven met zijn gemeente. "Ik probeer de fysieke ontmoeting wel mogelijk te maken, natuurlijk coronaproof. Dus door bij een dorpshuis op bezoek te gaan of bij een inloophuis te gaan kijken. Het is heel beperkt, maar ik probeer wel in verbinding te blijven staan met de samenleving.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.