OM eist 50 dagen cel voor dodelijke mishandeling van Pool in Bunschoten

© GinoPress
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vijftig dagen cel geëist tegen de Poolse Tomasz M. voor de mishandeling met dood tot gevolg van een 38-jarige Poolse huisgenoot in een woning aan de Hoekstraat in Bunschoten. Ook zou hij de broer van het slachtoffer een schadevergoeding van 17.500 euro moeten betalen. M. was, net als de eerste inleidende zitting in de zaak op 22 juli, niet aanwezig bij de inhoudelijke behandeling.
M. woonde tot het incident in de nacht van 14 op 15 april samen met het slachtoffer en zes anderen in een woning aan de Hoekstraat. Zij sliepen daar met meerdere bewoners op een kamer. Volgens omwonenden waren er vaak ruziegeluiden te horen.
Verslaggever Jordi de Jong over de rechtszaak

Ruzie

Ook op 14 april is er sprake van onenigheid tussen M. en zijn 38-jarige huisgenoot. Uit getuigenverklaringen blijkt dat M. geld verschuldigd was aan zijn huisgenoot, en dat ze samen bij de Rabobank gingen pinnen. Daarbij zou zijn huisgenoot opgewonden tegen M. hebben gepraat.
Later die dag zou het slachtoffer opnieuw boos zijn geworden als M. tijdens het koken een rommeltje van de keuken maakt. Als M. die avond op de bank in slaap valt, wordt hij door het slachtoffer gewekt die hem naar de slaapkamer zegt te komen.

Ploertendoder

Als ze daar zijn, draait M.'s huisgenoot de slaapkamerdeur op slot en roept hij: "Ik maak je af!" Uit de verklaring van M. draait zijn huisgenoot zijn rug naar hem toe, pakt hij een telescopische staaf uit een kast en begint ermee te zwaaien. Met wat later een ploertendoder blijkt te zijn raakt hij de onderarm van M., die vervolgens vanaf zijn bed "met impact" op de borstkas van zijn huisgenoot springt.
Daarna rent M. naar de deur, maakt die open en schiet vervolgens richting de woonkamer. Even later keert hij met een huisgenoot terug naar de slaapkamer, waar het slachtoffer roerloos ligt. M. belt 112, ontvlucht het huis en wordt op 15 april rond 15 uur in de buurt van het huis aangehouden. Daarna gaat M. vijftig dagen in voorarrest.

Ernstige hartproblemen

Uit getuigenverklaringen en die van de verdachte blijkt dat het slachtoffer al langer met ernstige gezondheidsproblemen kampt. Hij zou de laatste dagen tot zijn overlijden erg hebben gezweet, kortademig zijn en onder de douche hebben moeten overgeven.
Ook volgens het uitgevoerde pathologische onderzoek blijkt dat het slachtoffer een ziekelijke hartafwijking had die samen met chronisch amfetaminegebruik zou kunnen zorgen voor fatale hartritmestoornissen en acute onwelwordingen. Een verhoogde hartslag ten gevolge van een vechtpartij zou ook oorzaak voor het overlijden kunnen zijn.

50 dagen cel

Daarmee stelt de officier dat de verdachte op het lichaam heeft geslagen en samendrukkend geweld op de hals van het slachtoffer heeft toegepast. Door de bestaande gezondheidsproblemen kan niet worden bewezen dat enkel die handelingen de dood van het slachtoffer hebben veroorzaakt, waardoor de officier de verdachte beschuldigt van mishandeling met de dood tot gevolg en 50 dagen cel met aftrek van voorarrest eist. Mocht de rechter meegaan in die eis, hoeft M. voor dit feit dus niet meer de cel in.
De advocaat van M. stelt daarentegen dat de bestaande gezondheidsproblemen van het slachtoffer voor een acute hartdood moeten hebben gezorgd, en dat er geen sprake is dat enige mishandeling de dood heeft veroorzaakt. Ook zou M. volgens zijn advocaat uit noodweer hebben kunnen gehandeld. Daarom pleit de advocaat voor vrijspraak en afwijzing van de schadevergoeding van de broer van het slachtoffer.

Aanranding

De broer van het slachtoffer vertelt in de rechtbank over de innige relatie die hij met zijn broer had. Ze waren samen in oktober 2019 naar Nederland gekomen, zodat het slachtoffer de dure medicijnen die hij voor zijn ziekte nodig had kon betalen.
Na een korte tijd in Ermelo, vonden ze in maart 2020 werk in Spakenburg, maar hun dag- en nachtdiensten liepen langs elkaar heen. "We zouden snel in hetzelfde team werken, dan konden we samen onze vrije tijd besteden. Lang hebben we van dit geluk niet mogen genieten", vertelt de broer van het slachtoffer, terwijl de tranen over zijn wangen rollen.
Naast de mishandelingszaak achtte de officier ook bewezen dat de verdachte op 1 juli een vrouwelijke medewerker van een horecagelegenheid in Utrecht in haar borst heeft geknepen. Daar eist het OM apart 35 dagen celstraf voor. De rechter doet over twee weken, op 21 oktober, uitspraak in beide zaken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.