Goudvoorraad bestemd voor Zeist aangekomen op tijdelijke locatie in Haarlem

ZEIST - In totaal 14,5 miljard euro aan goud en bankbiljetten is de afgelopen uren verplaatst van een kluis in Amsterdam naar het pand van de voormalige gelddrukkerij Joh. Enschede in Haarlem. De goudbaren, gouden munten en bankbiljetten moeten uiteindelijk ondergebracht worden in een 'geldpakhuis' van de Nederlandse Staat dat wordt gebouwd bij de voormalige vliegbasis Soesterberg.
Het geld en goud lag jarenlang opgeslagen in het gebouw van De Nederlandse Bank (DNB) in Amsterdam, maar dat veroorzaakte daar problemen. Zo was de locatie logistiek niet praktisch omdat waardetransporten dwars door het drukke centrum van de hoofdstad moesten. Ook was de strenge beveiliging een belemmering voor de medewerkers van het bankgebouw, de bezoekers en omwonenden.
De verplaatste goudvoorraad bestaat uit 14.000 baren goud en ongeveer 1000 dozen met gouden munten. Samen is het ongeveer 10 miljard euro waard. Dit goud vormt een derde van de totale goudvoorraad van DNB. Van het overige deel ligt de ene helft opgeslagen in New York bij de Federal Reserve Bank en de andere helft in Engeland en Canada.
DNB heeft er daarom voor gekozen om in Zeist een nieuw zogenoemd cashcentrum met grote kluis te bouwen. Die nieuwe locatie is alleen nog niet klaar. Waarschijnlijk kan het goud en geld er pas in 2023 ondergebracht worden. Tot die tijd blijft het in Haarlem.
De verhuizing naar Haarlem had nog wel wat voeten in de aarde. Gisteravond om 18.00 uur begon de klus en vanmiddag om 15.30 uur was de verhuizing pas afgerond. Bij de uren durende operatie waren medewerkers van defensie, de marechaussee en de politie betrokken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.