Kromme Nieuwegracht in Utrecht weer open, maar bewoners vrezen nog altijd verzakkende werfkelders

UTRECHT - Na bijna vier jaar werkzaamheden was het vandaag zo ver: de Kromme Nieuwegracht in Utrecht is weer open voor verkeer. Op een deel van de gracht zijn problemen met de werfkelders en de walmuur verholpen. Maar op een ander deel is nog niets gebeurd. Ook daar mag weer gewoon verkeer overheen. Eigenaren van de kelders maken zich zorgen.
"Hier kun je duidelijk de scheuren zien. Het is de afgelopen jaren alleen maar erger geworden." Grachtenbewoner Ronald van der Krogt maakt zich zorgen over de scheuren in zijn werfkelder. Nu het verkeer weer door de straat mag rijden, is hij bang dat het gewicht zijn werfkelder fataal zal worden. "In het verleden zijn er meerdere kades en kelders ingestort door het zware verkeer. We hebben er slapeloze nachten van. Het zou bij ons toch niet ook gebeuren?"
De Kromme Nieuwegracht in Utrecht is weer open, maar bewoners vrezen nog steeds voor zakkende werfkelders.

Problemen

In 2009 werd duidelijk dat de werven en kademuren van de Kromme Nieuwegracht toe waren aan onderhoud. Het herstel van deze 13e eeuwse muren bleek erg kostbaar en bovendien ingewikkeld. In 2017 begonnen de werkzaamheden aan de historische gracht. Het herstel van kelders en de 12 meter lange walmuur aan de Kromme Nieuwegracht tussen het Hieronymusplantsoen en de Jeruzalemstraat zijn nu klaar: "Hier zijn de kelders zo hersteld dat ze de verkeersregels die hier al tientallen jaren gelden, dat voertuigen met een aslast tot twee ton zijn toegestaan, met gemak aankunnen", vertelt Gerrit Heenck, directievoerder van de Gemeente Utrecht.
Gerrit Heenck van de gemeente Utrecht
Gerrit Heenck van de gemeente Utrecht © RTV Utrecht
Dat is één deel van de gracht. Vorig jaar ontdekten duikers op drie plekken langs de Kromme Nieuwegracht problemen met de fundering van de kluismuren. Dat was ook het geval bij de werfkelder van Ronald. De buitenmuur van de werfkelder valt onder verantwoordelijkheid van de gemeente, maar voor de kosten van de schade in zijn werfkelder moet hij zelf opdraaien. "De rest van de kelder ondervindt schade omdat het fundament weg is en omdat er veel te veel verkeer over de kelder rijdt. Dus wij stellen ze aansprakelijk voor alles wat hier is gebeurd."
Bewoners hebben last van scheuren en lekkages in hun kelders
Bewoners hebben last van scheuren en lekkages in hun kelders © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

Verkeer weren

Ronald is niet de enige bewoner die last heeft van scheuren en lekkages in de kelder. Namens de buurt houdt hij zich al jaren bezig met de communicatie met de gemeente. "Ik begrijp de zorg over de schade", reageert Gerrit Heenck. "Daarom steekt de gemeente veel energie in het onderzoeken van die kelders en constructies, ondanks dat het particuliere kelders zijn, is de gemeente bezig met een nieuw plan van aanpak dat in het voorjaar van 2021 af moet zijn."
De gemeente Utrecht heeft een enquête uitgezet bij bewoners en ondernemers in de binnenstad en is er een onderzoek gestart naar langere termijnscenario's over hoe het zware verkeer definitief kan worden geweerd uit het wervengebied.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.