Verkeersregelaar Veenendaalse wielerronde voorgoed in rolstoel, veroorzaakster ongeluk weet niets meer

© 112 Nieuws Wageningen
RHENEN/VEENENDAAL - De automobiliste die vorig jaar een ernstig ongeluk veroorzaakte tijdens de wielerronde Veenendaal-Veenendaal, heeft daar geen enkele herinnering meer aan. Dat bleek toen zij zich daar vandaag voor moest verantwoorden in de Utrechtse rechtbank.
Bij het ongeluk op de Cuneraweg in Rhenen raakte een verkeersregelaar op een motor ernstig gewond. Hij zit de rest van zijn leven in een rolstoel. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 57-jarige automobiliste uit Veenendaal van zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag, met ernstige en blijvende gevolgen.
Ik snap niet wat er gebeurd is, het lijkt net of ik even weg was.
Verdachte

Dwarslaesie

De vrouw wilde op 21 augustus vorig jaar met haar dochter bij haar moeder op bezoek. Op de Cuneraweg belandde zij rond 16.30 uur in een file. Omdat zij zag dat andere auto's linksaf de rij verlieten om via de ventweg verder te rijden, besloot zij dit ook te doen. Volgens het OM stuurde zij zonder uit te kijken abrupt over de dubbele doorgetrokken streep en kwam ze dwars op de andere weghelft te staan.
Een tegemoetkomende motorrijder kon niet meer stoppen of uitwijken. Hij botste in volle vaart op de Mitsubishi van de Veenendaalse en vloog er overheen. De man kwam meters verderop op de weg terecht. Hij liep daarbij een dwarslaesie, gebroken ribben, een gebroken pols en een klaplong op.

Geheugenverlies

De vrouw vertelde in de rechtszaal dat zij zich door persoonlijke en medische problemen niets meer van de fatale dag en van de aanrijding herinnert. Direct na het ongeluk werd ze door een politieagent ondervraagd, maar ook daarvan weet zij niets meer. Volgens het proces verbaal heeft zij gezegd dat zij een groot aantal auto's linksaf de ventweg in zag rijden en dat ze wist dat je daar niet mag keren, maar dat zij dacht dat dit nu moest. Daarna hoorde zij het geluid van de motor.
Getuigen zeggen dat motorrijder leek op te trekken, maar dat was normaal als verkeersregelaar.
Officier van justitie
Volgens de officier van justitie laat dit ongeluk zien dat het leven in een paar tellen voorgoed kan veranderen. Hij vindt bewezen dat de vrouw het ongeluk veroorzaakte door zeer onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. Volgens hem was er geen sprake van dat zij vanweg de drukte moest keren, maar was dit alleen door onrust en ongeduld. Zij had niet over de dubbele doorgetrokken streep mogen gaan en had moeten uitkijken toen zij dat toch deed.
Andere bestuurders die voor en achter de vrouw in de file stonden hadden de naderende motorrijder wel zien naderen en ook gemerkt dat hij gas gaf, benadrukte de officier van justitie. Mogelijk reed hij iets te hard, maar doordat de vrouw abrupt zijn weghelft opdraaide, had hij geen gelegenheid om uit te wijken of te remmen.

Werkstraf of vrijspraak

De officier hield rekening met de gezondheidsproblemen van de vrouw en eiste een werkstraf van 100 uur, waarvan 70 uur voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. In overleg met de reclassering zou ze bij haar situatie passend werk kunnen vinden. Verder eist het OM een jaar lang ontzegging van de rijbevoegdheid, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Haar advocaat vroeg de rechters om zijn cliënte vrij te spreken. Zij zou de motorrijder mogelijk niet hebben gezien door auto's die voor haar stonden. De motor zou ook te hard hebben gereden. De snelheid was niet precies vast te stellen, maar uit botsproeven zou blijken dat hij 89 km/u reed waar 80 km/u het maximum is. Daardoor zou zij een inschattingsfout hebben gemaakt en zou haar alleen te verwijten zijn dat zij over de doorgetrokken streep reed. Voor die simpele verkeersovertreding is de eis te zwaar, stelde de raadsman

Geen schadevergoeding

Het slachtoffer wilde niet bij de rechtszaak aanwezig zijn vandaag. Hij heeft ook geen schadevergoeding geeïst. De Veenendaalse automobiliste, die traumatherapie heeft ondergaan, was zichtbaar nog erg van slag door het ongeluk. Aan het eind van de zitting zei zij dat ze het vreselijk vindt voor de motorrijder. "Als hij mij wil zien of spreken, dan vind ik dat prima." De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.