OM eist in hoger beroep 18 jaar en tbs in moordzaak Laura Korsman

© Facebook Laura Korsman (Bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep opnieuw 18 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen Nieuwegeiner Zamir M. voor de moord op zijn ex-vriendin Laura Korsman. Ook zou hij de nabestaanden schadevergoedingen van in totaal bijna een ton moeten betalen.
Zamir M. bleef vandaag ook in hoger beroep hardnekkig ontkennen dat hij de Utrechtse leerlingverpleegkundige Laura Korsman met 26 messteken heeft vermoord. In twee lange verklaringen bij het gerechtshof in Arnhem legde hij nog meer de schuld bij het slachtoffer zelf dan hij vorig jaar bij de rechtbank in Utrecht al had gedaan. De advocaat-generaal sprak van stuitende en leugenachtige verklaringen.
De rechtbank veroordeelde de 33-jarige verdachte vorig jaar tot 15 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor moord op zijn ex-vriendin, op 11 juli 2018 in haar studentenhuis in de Utrechtse Bosboomstraat. In de periode daarvoor zou hij haar intensief hebben gestalkt. Hij kreeg daarvoor, na drie gesprekken met de politie, een contactverbod opgelegd en Laura had een speciale knop waarmee zij alarm kon slaan in geval van nood.

Psychose

Zamir B. beweerde bij de rechtbank in Utrecht vorig jaar dat hij met Laura wilde praten over haar aangifte tegen hem. Zij zou plotseling een mes tevoorschijn hebben gehaald en tijdens de daarop volgende worsteling zichzelf in een slagader hebben gestoken.Vandaag voegde hij daar voor het eerst aan toe dat hij destijds een psychose had gehad en zich nauwelijks kon herinneren wat er was gebeurd. Wel wist hij nog dat hij ervan overtuigd was dat Laura hem met het mes niet wilde verjagen, maar doden. Hij zou gevochten hebben voor zijn leven, beweerde hij op afstandelijke toon. Na de eerste steken zou alles zwart zijn geworden.
Ook de beschuldigingen over het stalken van zijn ex-vriendin draaide Zamir dit keer volledig om. In een verklaring vol boosheid stelde hij dat Laura degene was geweest die zich aan hem had opgedrongen, ook toen hem een contactverbod was opgelegd. De verdachte beweerde zelfs dat Laura een stoornis had gehad en hem het gebruik van drugs had opgedrongen, waardoor hij uiteindelijk in een psychose zou zijn geraakt.
De warrige en steeds wisselende verklaringen van Zamir M. staan haaks op de feiten die het gerechtshof hem voorlegde. De nacht voorafgaand aan de moord had hij Laura hinderlijk gevolgd op een feest in Amsterdam. Hij was haar huis onuitgenodigd binnengeklommen en had haar aware-knop afgepakt en weggegooid. Het mes waarmee Laura was gestoken kwam uit een set die bij M. thuis werd teruggevonden. Het meisje had 26 steek- en 14 snijwonden.
Maar geconfronteerd met deze feiten nam Zamir een afstandelijke, ontwijkende houding aan en gaf hij geen directe antwoorden meer. Door psychose was hij bijna alles vergeten, beweerde hij. Maar volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum zijn er geen aanwijzingen gevonden dat M. aan psychoses en waanbeelden zou lijden. Bij hem zijn ernstige narcistische en anti-sociale persoonlijkheidsstoornissen vastgesteld die hem tot de moord gebracht kunnen hebben. Hij zou daarbij wel hebben beseft wat hij deed.

Parasiet

Voor de ouders van Laura Korsman staat vast dat Zamir M. hun dochter met voorbedachte rade heeft gedood. In een hartverscheurende verklaring noemde haar moeder de verdachte een parasiet die haar dochter financieel en emotioneel had uitgekleed. Laura betaalde zijn drankjes en honderden euro's aan verkeersboetes en zou de relatie hebben beeindigd toen zij ontdekte dat hij met haar pinpas een groot geldbedrag van haar had gestolen. Volgens moeder is M. een specialist in manipuleren, liegen en bedreigen. De ouders vorderen samen 80.000 euro schadevergoeding en shockschade van de verdachte.
De uitspraak is over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.