Komt prestigieus klimaatinstituut naar Utrecht? 'Crème de la crème van wetenschappelijk onderzoek'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Wordt het Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk of heeft toch Nederland de beste troef in handen om een deel van het Europese Copernicus-programma te huisvesten? De komende maanden buigen twee provincies, twee universiteiten en de stad Utrecht zich over het bidbook dat het Utrecht Science Park moet aanprijzen. Meteoroloog Peter Kuipers Munneke hoopt dat het lukt: "Ik ben daar heel enthousiast over, de komst van zo'n prestigieus instituut versterkt het onderzoek dat we hier al doen."
Vorige week werd bekend dat Utrecht zich kandidaat stelt om het Europese weerinstituut Copernicus Services te huisvesten. Een breed gedragen intiatief van onder andere de stad Utrecht, de provincies Utrecht en Gelderland, de UU en Wageningen Universiteit. Ook de Rijksoverheid steunt Utrecht in het bid.

Copernicus

Copernicus is een uitgebreide onderzoeksdienst van de Europese Unie en gebruikt satellieten om gegevens te verzamelen. Utrecht wil graag de diensten huisvesten die berekeningen over het klimaat en luchtkwaliteit maken. Nu zit dat nog in het Verenigd Koninkrijk. Vanwege Brexit is de onderzoeksinstelling op zoek naar een nieuwe locatie in een EU-land. "Dit is dus een mooie kans om het naar Nederland te halen, een memberstate", zegt Wilco Hazeleger.
Hij is decaan van van de faculteit Geowetenschappen (UU) en windt geen doekjes om zijn enthousiasme: "Dit is het beste instituut op de wereld en we doen al veel werk met ze. Het is heel prestigeus, dit is niet zomaar een plek. Dit is de plek die gaat over het klimaat in Europa." Het weerinstituut is gespecialiseerd in het maken van voorspellende modellen. De data wordt verzameld en voor sectoren beschikbaar gemaakt.
Meteoroloog en klimaatonderzoeker Peter Kuipers Munneke denkt dat Copernicus het Nederlandse onderzoek verder brengt: "Het klimaatonderzoek in Nederland, en dan vooral in Utrecht, is heel erg divers. Het richt zich op het klimaat van miljoenen jaren geleden tot de afgelopen eeuw en ook de toekomst in. Het Copernicus zou een heel waardevolle aanvulling zijn op het bestaande onderzoek."
Kuipers Munneke benadrukt hoe uniek Copernicus is: "Er zijn een paar onderzoeksinstituten in de wereld, in de VS, in Japan en dus het Copernicusinstituut. En dat heeft wel van al die grote instituten het meeste aanzien."

Bid

In december maakt Copernicus duidelijk waar het naartoe gaat. De kans dat Nederland het daadwerkelijk krijgt is aanwezig, maar de concurrentie is stevig. Duitsland is geïnteresseerd, Oostenrijk heeft zich gemeld, evenals Spanje. In Frankrijk bemoeit president Macron zich persoonlijk met de kwestie. Hij heeft Toulouse aangewezen als Copernicusstad.
Het bidbook moet er dan ook uitspringen en veel partijen zijn daar nu mee bezig, zodat het eind september de deur uit kan. Ze etaleren daarin de kennis en het onderzoek dat al op het Utrecht Science Park en aan de Wageningen Universiteit aanwezig is en promoten de regio Utrecht met de slogan: Europe's most competitive region.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.