KNVB heeft voetbalkalender rond: geen winterstop en topduels later in het seizoen

© Orange Pictures
ZEIST - De KNVB heeft de speeldagenkalender voor het seizoen 2020/2021 in de eredivisie en eerste divisie afgerond. Er komt geen echte winterstop in de eredivisie, er zijn geen duels op zondagavond en de play-offs worden ingekort.
Iedere ronde in de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie bestaat nu uit enkele duels in plaats van een uit- en een thuiswedstrijd. De play-offs worden tussen 17 en 23 mei 2021 gespeeld.

ZONDAGAVOND

De KNVB liet bij de presentatie van de nieuwe speeldagenkalender ook weten dat er vooralsnog op zondagavond 20.00 uur geen wedstrijden worden gepland. De clubs hebben er wel over gesproken om dat als vast aanvangstijdstip op te nemen in het competitieschema, maar de voetbalfans zien wedstrijden op zondagavond niet zitten en daar wordt nu ook van afgezien. Clubs die op een donderdag in de Europa League spelen, kunnen ook komend seizoen wel het verzoek indienen om de zondag daarop om 20.00 uur te spelen.

TOPDUELS

De voetbalbond kiest er volgens de NOS ook voor om de belangrijkste wedstrijden later in het seizoen te organiseren. De hoop is dat er tegen die tijd weer in volle stadions kan worden gespeeld. Volgens de KNVB kunnen clubs aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Deze wedstrijden worden dan - net als de derby's en de wedstrijden die het afgelopen seizoen niet zijn gespeeld - zoveel mogelijk richting het einde van het programma geplaatst.

FLEXIBILITEIT

De KNVB streeft als gevolg van de coronacrisis en een mogelijke tweede golf aan besmettingen "maximale flexibiliteit" na met de speeldagenkalender. De competitie moet op tijd zijn afgerond omdat in juni 2021 het EK begint. De eredivisie start op 12 september, na twee interlands van het Nederlands elftal. Er zijn vier midweekse speelrondes in het programma opgenomen, de eerste vlak voor kerst op dinsdag 22 en woensdag 23 december.
Van een echte winterstop is komend eredivisieseizoen geen sprake. De eredivisie wordt hervat met een midweekse speelronde op 12, 13 en 14 januari. Eventuele afgelaste wedstrijden uit de eerste seizoenshelft moeten in de kerstvakantie worden ingehaald. De andere midweekse speelrondes zijn op 26/27/28 januari en op Hemelvaartsdag, 13 mei. Drie dagen daarna, op 16 mei, is de laatste speelronde.

INHALEN

"Corona heeft ons geleerd dat we in een nieuwe realiteit en met nieuwe onzekerheden leven", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. "Ook bij onverwachte onderbrekingen willen we de competitie kunnen uitspelen. Hiervoor hebben we extra momenten ingebouwd waarop wedstrijden kunnen worden ingehaald. We hebben bovendien de mogelijkheid gecreëerd om uit te kunnen wijken naar andere regios in Nederland, mochten ergens regionale beperkingen gelden."
De bond wil dat iedere club aan het einde van de eerste seizoenshelft minimaal veertien wedstrijden heeft gespeeld, om het competitieverloop zo eerlijk mogelijk te houden. In de eredivisie wordt voornamelijk op zaterdag en zondag gespeeld. Op verzoek van de clubs en uitzendgemachtigde FOX Sports beginnen de wedstrijden op zaterdagavond om 18.45, 20.00 en 21.00 uur. Mogelijk komen er ook wedstrijden die op zaterdag om 16.30 uur beginnen, wat nieuw zou zijn. De KNVB verwacht in de tweede helft van juli het speelschema te kunnen presenteren.

EERSTE DIVISIE

De eerste divisie start al eerder op vrijdag 28 augustus. Op verzoek van de clubs voetballen ze in de eerste periode van het seizoen wekelijks op vrijdag tot en met dinsdag. Het is de bedoeling dat later in het seizoen vrijdagavond weer de vaste speeldag wordt in de Keuken Kampioen Divisie.
De competitie op het tweede niveau in Nederland ligt vanaf 18 december twee weken stil, op zondag 3 januari begint het tweede deel van het seizoen. Op Tweede Paasdag, maandag 5 april, staat ook een speelronde op het programma. De laatste speelronde is op vrijdag 14 mei, een week later zijn de play-offs om promotie/degradatie. Daar doen de vier periodekampioenen, de nummer 16 van de eredivisie en de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel na de tweede gepromoveerde ploegen aan mee.

GEEN JOHAN CRUIJF SCHAAL

De traditionele openingswedstrijd van het voetbalseizoen om de Johan Cruijff Schaal wordt dit jaar niet gespeeld. De KNVB heeft dit duel geschrapt, omdat er geen kampioen en ook geen bekerwinnaar is. Normaal gesproken treffen de nummer 1 van de eredivisie en de winnaar van de KNVB-beker elkaar een week voor de start van de competitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.