Coronamaatregelen: geen afstand voor jongeren, onbeperkt bezoek verpleeghuis en clubs dicht

© Bart Maat, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Jongeren mogen de 1,5 meter afstand negeren, bezoek is in het verpleeghuis weer onbeperkt welkom en nachtclubs blijven de rest van de zomer dicht: dat is een greep uit de nieuwe coronamaatregelen die vanaf juli gelden. De regels werden vanavond door minister-president Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Jonge bekendgemaakt bij de laatste 'corona-persconferentie' voor de zomervakantie.
Rutte begon die persconferentie met een paar algemene regels. Zo zijn er voor activiteiten voortaan twee categoriëen: binnen of buiten. Voor allebei geldt dat er altijd 1,5 meter afstand wordt gehouden.
Als mensen binnen zitten, is er een maximum van 100 gasten. Als er vooraf wordt gereserveerd en er een checkgesprek is, vervalt dit maximum aantal bezoekers. Grotere popzalen, restaurants, musea en kerken kunnen dus meer mensen gaan ontvangen. Rutte: "Voor de kleinere gelegenheden betekent dit vooral minder adminstratieve rompslomp."
Buiten geldt dat voor evenementen met maximaal 250 mensen er geen zitplaats, reservering of checkgesprek nodig is en dat mensen mogen staan. Fijn voor mensen die bijvoorbeeld een buurt-barbecue organiseren of langs een sportveld staan, aldus de minister-president. Wel moet iedereen afstand houden. Er is geen maximum als er zitplaatsen zijn met een reservering en een checkgesprek. Een sportwedstrijd of festival zou dus tot de mogelijkheden behoren, aldus de minister-president. Uitzondering zijn de terrassen: daar moet iedereen zitten. Wel hoeft er tussen de tafeltjes geen afstand te zitten als er een kuchscherm wordt geplaatst.
Bij activiteiten binnen waar mensen rondlopen, zoals musea of winkels, blijft de situatie hetzelfde. De regel van '1,5 meter zonder maximum' gold al voor dierenparken en pretparken met rondwandelende bezoekers en gaat nu ook op voor braderieën en kermissen. Rutte: "Die kunnen in principe dus georganiseerd worden".

JONGEREN EN ONDERWIJS

Jongeren onder de 18 jaar hoeven voortaan geen 1,5 meter afstand meer te houden. Het besef dat kinderen minder te vrezen hebben van het virus, is ook terug te zien in het besluit om het onderwijs verder open te gooien. Kinderen op basisscholen en kinderopvanglocaties hoefden onderling al geen afstand te houden. Dat gaat nu ook gelden voor het voortgezet onderwijs. Wel moeten kinderen afstand houden van docenten. Zoals verwacht mogen vanaf 1 juli ook mbo's, hbo's en universiteiten weer onderwijs organiseren, als er 1,5 meter wordt gehouden.

VERPLEEGHUIZEN

Voor verpleeghuizen wordt de beperking in het aantal bezoekers opgeheven. Als de locatie vrij is van besmetting mogen bewoners dus onbeperkt gasten ontvangen. Minister De Jonge moedigde instellingen ook aan om dit mogelijk te maken: "Dit is het moment voor verpleeghuizen om de ruimte te benutten die er is om elkaar weer te ontmoeten."

VERVOER

In het openbaar vervoer worden de maatregelen versoepeld. Het mondkapje blijft verplicht. Maar vanaf juli zijn alle zitplaatsen weer beschikbaar. Advies blijft wel: houd ruimte en vermijd drukte.
Touringcars mogen weer gaan rijden en alle zitplaatsen mogen dan gebruikt worden, mits er gerserveerd wordt en er checkgesprekken en mondkapjes zijn. Touringcarbedrijven, waaronder enkele uit Utrecht, demonstreerden hier vorige week nog voor in Den Haag.
Ook in de auto mogen weer mensen worden meegenomen die niet uit het eigen huishouden komen. Advies is wel een mondkapje te dragen en passagiers even goed naar de gezondheid te vragen.

SPORT

Sportscholen kunnen vanaf 1 juli open met 1,5 meter afstand voor bezoekers en nog een paar aanvullende adviezen van het RIVM die later bekend worden gemaakt. Alle sporten, ook contactsporten, mogen weer beginnen, zowel binnen als buiten. Buiten de wedstrijd moet er wel 1,5 meter afstand worden gehouden.

NACHTLEVEN DICHT

Voor eigenaren en medewerkers van discotheken en nachtclubs was het geen feest. De clubs blijven dicht. Op 1 september komt er voor het nachtleven een nieuw weegmoment. Poppodia kunnen wel open als mensen kunnen zitten.
NIET ZINGEN/SCHREEUWEN
En ook voor liefhebbers van zingen, schreeuwen en spreekkoren eindigde de persconferentie in de mineur. Rutte: "Als je schreeuwt, of als je hard zingt, is de kans dat het virus zich verspreidt groot." En dus mag dit niet. "Kerkdiensten kunnen, maar zingen niet. De psalmen zullen dus moeten worden voorgelezen. Wat we wel mogelijk willen maken, is dat een koor van een podium kan zingen." Dit laatste is mogelijk, legde Rutte uit, omdat het om een beperkte groep gaat. Maar een kerk vol mensen die samen een psalm aanheffen, blijft voorlopig toekomstmuziek.

SEKSWERKERS

Ook bij de contactberoepen is er een versoepeling. Kappers en masseurs mochten eerder al aan het werk. Sekswerkers sluiten zich hier vanaf 1 juli bij aan. Zij moeten wel een checkgesprek houden. Op een vraag van een journalist of er nog advies was over welke posities in bed de voorkeur hadden, reageerde Rutte nuchter. "We hebben uitvoerig advies gevraagd aan het RIVM welke standjes wel of niet, maar daar kwam niets uit."
De persconferentie werd live uitgezonden op de NOS en RTV Utrecht en is hieronder terug te kijken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.