Scootmobielen vanwege coronaregels geweerd uit taxi: 'Ik voel mij gediscrimineerd'

AMERSFOORT - Door nieuwe coronarichtlijnen in het zorgvervoer mag de scootmobiel voorlopig niet mee. Klanten voelen zich gediscrimineerd.
Voor de Utrechtse Angelique Caupain is de Regiotaxi Utrecht belangrijk voor haar medische afspraken. "Ik moet om de drie maanden naar het ziekenhuis in Zeist voor een ruggenprik. Als de taxi mij niet wil brengen, hoe moet ik dan in Zeist komen?"

VEILIGHEID

De nieuwe coronaregels zijn opgesteld door werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), samen met vakbonden. Ook Regiotaxi Utrecht is gehouden aan die richtlijnen. Bij het opstellen van de regels is gekeken naar de veiligheid van de chauffeurs. Een woordvoerder van KNV laat weten dat een chauffeur bij het vervoeren van een scootmobiel te veel contact heeft met de klant.
Mensen in een rolstoel mogen wel mee, omdat zij daarin kunnen blijven zitten tijdens het rijden. De rolstoel wordt door de chauffeur vastgezet, maar daarbij is er volgens de werkgeversorganisatie minimaal contact met de klant. Gebruikers van een scootmobiel mogen niet in hun vervoermiddel blijven zitten. Dat was altijd al zo.

'GEDISCRIMINEERD'

Maria Hagebeuk uit Amersfoort bestrijdt dat er sprake is van contact met de chauffeur. "Ik kan zelf met mijn scootmobiel naar binnen rijden in de bus. Ik zie echt geen verschil met een elektrische rolstoel en ik voel mij gediscrimineerd."
Koninklijk Nederlands Vervoer blijft in gesprek met de vervoerders en wacht ook mogelijke versoepelingen af die het kabinet stelt aan het vervoer van personen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.