Mysterie Indra voorbij: Amersfoortse olifant toch niet drachtig

© Dierenpark Amersfoort
AMERSFOORT - De zwangerschap van olifant Indra uit DierenPark Amersfoort krijgt een onverwachte ontknoping. Indra was flink overtijd en haar verzorgers gingen er dan ook eerder vanuit dat haar babyjong in de baarmoeder was overleden. Maar nu blijkt dat Indra mogelijk helemaal niet zwanger is geweest.
"Met een team van experts hebben we een inwendig onderzoek verricht en hieruit bleek dat we te maken hebben met een bijzondere situatie", vertelt curator Bas Aalders. "Het is de vraag hoe we het eerdere gedrag van Indra moeten verklaren, want uit dit onderzoek blijkt dat zij op dit moment niet drachtig is."

GEEN JONG

"Het is een unieke en complexe situatie. We hebben het grootste gedeelte van haar baarmoeder kunnen onderzoeken via een inwendige echo en we konden hier geen jong ontdekken of andere tekenen zien van een dracht, zoals verwijde bloedvaten. We moeten er nu dus vanuit gaan dat Indra geen jong met zich meedraagt", aldus de curator.
Of Indra eerder dan wel zwanger is geweest, is niet helemaal duidelijk. "De kans bestaat dat Indra eerder wel een jong in de buik had, maar dat de dracht vroegtijdig is afgebroken. Bij olifanten kan een kalf dan worden opgenomen in het lichaam."

URINETESTS

Wat het mysterie verder vergroot, is dat de olifant eerder wel alle tekenen van zwangerschap vertoonde. "Een paar weken na de dekking toonde onze olifantenbul geen interesse meer in haar, wat normaal gesproken aangeeft dat het vrouwtje bevrucht is. Ook gaven de urinetests dezelfde waardes aan als bij een eerdere dracht, veranderde haar gedrag en zagen wij borstvorming ontstaan", legt Aalders uit.
Indra was begin maart uitgerekend en ook toen leek het er volgens de curator nog altijd op dat ze echt zwanger was. Verzorgers sliepen zelfs uit voorzorg bij het olifantenverblijf. "Rond de uitgerekende datum werd Indra 's nachts onrustiger en de olifantenverzorgers zagen het gedrag dat zij al vier keer eerder bij Indra hadden gezien rondom de bevalling. Toch bleef een olifantenjong uit."

BESTE SCENARIO

De curator zelf is tevreden na het onderzoek. "Het is een bijzonder resultaat, maar voor Indra het beste scenario denkbaar. Een dood kalf in de buik van Indra kan voor haar heel riskant zijn", aldus Aalders.
"Natuurlijk is het jammer dat er straks geen jong olifantje in onze kudde rondloopt, maar we zijn blij en opgelucht voor Indra. We zien dat het goed met haar gaat en dat is het belangrijkst." Olifant Indra leeft samen met vier andere Aziatische olifanten in DierenPark Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.