Soester Bart B. wringt zich in bochten over dood Miranda Zitman en blijft ontkennen

Tekening van Bart B. in de rechtszaal vandaag.
Tekening van Bart B. in de rechtszaal vandaag. © Nicole van den Hout
SOEST - Wat bezielde Bart B. uit Soest, toen hij besloot om het lichaam van zijn levenspartner Miranda Zitman te verbergen en voor de buitenwereld maandenlang te doen alsof ze nog leefde? Probeerde hij een moord geheim te houden, of handelde hij "verkeerd" nadat ze van de trap was gevallen? De verklaringen van B. vandaag voor de rechter geven de familieleden van Miranda nog altijd niet de antwoorden waar ze al meer dan een jaar op wachten.
De 57-jarige Bart B. uit Soest staat terecht voor de moord op Miranda Zitman. Hij werd in april vorig jaar gearresteerd, nadat in hun huis lichaamsdelen werden gevonden. Zitman was toen al bijna vier maanden niet meer gezien. B. had volgehouden dat ze naar een vroegere liefde in Canada was vertrokken. "Laat iedereen maar denken dat ze ergens is waar ze gelukkig en zichzelf kan zijn", verklaarde hij vanmorgen zijn gedachten.

Bij de politie legde B. diverse verklaringen vol tegenstrijdigheden af. Hij houdt vol dat ze eind december 2018 van de trap was gevallen en dat hij "verkeerd" had gehandeld door haar lichaam in stukken te zagen. Zelf snapt hij het achteraf ook niet, zegt hij.

B. wordt er ook van verdacht dat hij 160.000 euro heeft verduisterd door zich als Zitman voor te doen en iedereen te laten geloven dat ze nog leefde. De nabestaanden van Miranda Zitman uit Soest hebben daarom beslag laten leggen op de bankrekeningen en het huis van Miranda en de verdachte.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum vinden Bart B. volledig toerekeningsvatbaar voor de zaken waarvan hij wordt verdacht. Ze zien geen kans op herhaling, door de uitzonderlijke omstandigheden rond de dood van Zitman.

De rechtszaak is nu bezig. Diverse familieleden van Miranda Zitman, onder wie haar moeder en haar broer, zijn in de rechtszaal. Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt.

Volgens de officier van justitie heeft Bart B. Miranda Zitman om het leven gebracht om haar geld. De 52-jarige kapster had aan de verkoop van haar zaak in Amsterdam een aanzienlijk bedrag overgehouden en B. zou met haar bankgegevens 116.000 euro hebben verduisterd. De Soester staat daarom terecht voor moord, het wegmaken van Miranda's lichaam, verduistering, oplichting en identiteitsdiefstal.
De rechters in de zaak-Miranda Zitman.
De rechters in de zaak-Miranda Zitman. © Rechtbank Midden-Nederland
Miranda had tijdens haar relatie met B. haar kapperszaak in Amsterdam verkocht en was in Soest een salon aan huis begonnen. De verdachte verklaarde vanmorgen voor de rechter dat ze twijfelde aan haar gevoelens voor hem en van plan was ene Randy, een oude liefde in Canada, op te zoeken. B. verzette zich daartegen maar een relatiebreuk leek niet meer af te wenden.

KOFFER GEPAKT

Over de dood van zijn aanstaande ex houdt B. vol dat het een ongeluk moet zijn geweest. Ze zou op 28 december 2018 haar koffer hebben gepakt om naar Schiphol te gaan. Volgens B. viel ze van de trap en leek ze op slag dood. Hij was zelf in de huiskamer toen het gebeurd zou zijn. Tegen de rechter verklaarde hij: "Als u vraagt of ik schuldig ben aan de dood van Miranda, dan zeg ik ja, want ik had hulp moeten inschakelen."
Uit onderzoek is gebleken dat Miranda Zitman inderdaad rond 28 december 2018 al moet zijn overleden. B. heeft er daarna enkele weken over gedaan om haar stoffelijk overschot te verbergen. Delen van haar lichaam waren in haar tuin in Soest verstopt en haar romp werd gevonden in een koffer bij het IJ in Amsterdam. Twee hockeytassen met de benen van Miranda zouden in het Amsterdam-Rijnkanaal zijn gedumpt. Die zijn ondanks een zoekactie met marineduikers nog niet terecht. Tegen de politie heeft B. later verklaard dat hij "verkeerd heeft gehandeld".

SIGARETTEN

De rechters hadden vanmorgen aangekondigd B. stevig te ondervragen en dat gebeurde ook. Zo moest de verdachte uitleggen waarom hij op de ochtend van Miranda's dood zogenaamd sigaretten was gaan kopen, terwijl hij al twee jaar was gestopt. De officier van justitie plaatste veel vraagtekens bij de tijdlijn die B. van die ochtend schetste. Zijn verklaringen zijn op een aantal details tegenstrijdig. Hoe laat zette Miranda die ochtend haar laptop aan, lag haar telefoon nou in de auto van B. of had ze die in huis, of had ze die telefoon dan misschien uit de auto gehaald zonder haar schoenen aan te trekken? B. had er geen pasklaar antwoord voor.
Opvallend is verder dat op de ochtend van haar overlijden veel activiteit te zien is op de bankrekeningen van Miranda. Er zijn bedragen tot 80.000 euro overgeschreven van haar privé- en spaarrekeningen naar gezamenlijke rekeneningen en de rekening van verdachte Bart B. In totaal gaat het om zo'n 116.000 euro. Volgens B. deed Miranda dat om hun voorgenomen scheiding te regelen, maar de rechter betwijfelt of ze dat zo kort voor haar vertrek naar het buitenland nog wilde regelen. En voor een aantal transacties kon B. zelf ook geen verklaring geven.

ZWARE VERWONDINGEN

Ook het forensisch onderzoek wijst in een andere richting dan B. beoogt. Onderzoek aan het hoofd van Miranda heeft uitgewezen dat ze zeer zware verwondingen had die niet te verklaren zijn door een fatale val van de trap. Bovendien zijn onderaan de trap geen sporen van haar bloed gevonden. Maar B. beweert dat hij haar niet heeft mishandeld.
In de rechtszaal speculeerde B. op de mogelijkheid dat ze al eerder was gevallen of ergens tegenaan was gelopen. Volgens hem hebben de onderzoekers hun werk niet goed gedaan en lijden ze aan 'tunnelvisie'.

BERICHTJES

Over wat er na de dood van Miranda is gebeurd sprak B. openhartig. Hij vertelde dat hij die dag naar diverse plaatsen is gereden en met haar telefoon berichtjes heeft gestuurd alsof zij ze zelf had geschreven. Randy in Canada kreeg een berichtje dat ze niet zou komen, maar klanten en kennissen liet hij geloven dat ze toch was vertrokken. Miranda's moeder kreeg die nacht een mail uit haar naam. "Laat iedereen maar denken dat ze ergens is waar ze gelukkig en zichzelf kan zijn", zo legde hij zijn plan vanmorgen aan de rechter uit.
Toen hij weer thuiskwam heeft hij het lichaam van Miranda in plastic gewikkeld en verplaatst. Ook zou hij de plaats waar ze onderaan de trap had gelegen hebben schoongeboend. Een dag later zou hij zijn begonnen met het kwijtmaken van het stoffelijk overschot.

KOFFER EN SPORTTASSEN

De voorzitter van de rechtbank gaf aan dat ze het ver vindt gaan dat B. het lichaam van Miranda in stukken heeft gezaagd. Maar B. wilde haar achterlaten op plaatsen waar ze ooit gelukkig was geweest. Op 29 december kocht hij een koffer en twee hockeytassen. De koffer met haar romp dumpte hij bij het IJ in Amsterdam en de sporttassen met haar benen gooide hij op 7 januari in het Amsterdam-Rijnkanaal, waar B. en Miranda met een plezierbootje hadden gevaren. Haar hoofd en haar armen begroef hij in de tuin.
Vier dagen later werd de koffer gevonden door vissers. Miranda werd niet meteen herkend. B. ging intussen door met het verzenden van valse levenstekens. Zo stuurde hij e-mails naar Miranda's vader en moeder en ook haar klanten kregen berichten die hij met haar naam ondertekende. En opnieuw maakte hij geld van Miranda naar zijn eigen rekening over. Op 21 januari werd de twijfel voor de familie te groot. Ze deden aangifte van vermissing. Het zou nog tot 23 april duren voor B. zichzelf bij de politie meldde met informatie over wat er met Miranda was gebeurd.

CORONAMAATREGELEN

Verslaggever Riks Ozinga volgt de rechtszaak vanwege de coronamaatregelen via een digitale verbinding. Voor de pers is alleen ruimte voor een tv-camera en twee rechtbanktekenaars. De coronacrisis was overigens ook de reden dat het proces in april moest worden uitgesteld.
De rechters besteden vandaag veel tijd aan de vragen die nog openstaan rond de dood van de 52-jarige kapster. Morgen zal het Openbaar Ministerie met een strafeis komen. Het vonnis van de rechtbank volgt op 3 juli in een zitting die om 10.30 uur begint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.