Artsen geschokt door demonstratie, maar Halsema voelt zich gesteund, 'reisadvies Europa versoepeld'

Provincie Utrecht - In dit liveblog hield RTV Utrecht je vandaag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus. Morgenvroeg openen we een nieuw liveblog.
In het kort:

- Artsen geschokt door demonstratie Amsterdam, kans op nieuwe besmettingen 'zeer reëel', maar burgemeesters tonen begrip voor hun collega Halsema
- 'Op 15 juni wordt het reisadvies binnen Europa versoepeld'
- Telefoonnummer voor coronatest op eerste dag overbelast
- Het liveblog van gisteren vind je hier

22.48 uur Burgemeester Halsema voelt zich gesteund door collega's

De burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's toonden dinsdag begrip voor burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Na afloop van het beraad zei Halsema dat ze zich gesteund voelde door haar collega's elders in het land.
"Iedereen had er zijn eigen smaak bij, maar het begrip is heel groot", zei voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Volgens hem had Halsema te maken met het grondrecht op demonstratie en de coronamaatregelen. "Demonstreren met de 1,5 meterafspraak moet ook in coronatijd mogelijk zijn".
Bruls gaf niet zijn mening of Halsema juist heeft gehandeld of niet. "Als burgemeester leg je verantwoording af aan de gemeenteraad. Het is aan de raad om te oordelen. Ga er maar aan staan als burgemeester. De demonstratie werd een dag van tevoren aangekondigd. De organisatie zei dat er honderden mensen zouden komen, wellicht minder. Het werden er duizenden."
De voorzitter van het veiligheidsberaad lichtte toe dat in Nederland per demonstratie moet worden gekeken met hoeveel mensen het protest veilig kan worden gehouden. Hij concludeerde dat die in Den Haag en Groningen dinsdag perfect verliepen.
Ook minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) roemde deze bijeenkomsten. Hij benadrukte dat vergelijkbare demonstraties als in de hoofdstad "nooit meer mogen voorkomen". "Dit moeten we echt niet meer hebben. Ik begrijp heel goed dat boa’s, politieagenten en burgemeesters het pijnlijk vinden om de beelden van het protest in Amsterdam te moeten zien."
Halsema wilde in Utrecht niet inhoudelijk reageren. Ze verwees naar een brief aan de gemeenteraad waarin zij "het feitelijke relaas" uiteenzet. Die feiten spreken voor zich, zei ze. Voorafgaand aan het beraad had ze gezegd niet aan opstappen te denken.

18.49 uur Op de intensive cares liggen nog 154 patiënten

Op de intensive cares liggen nog 154 coronapatiënten. Dat zijn er vier minder dan op maandag. "We naderen de grens van 150 patiënten op de intensive cares, waarbij de verdere afname momenteel langzaam gaat", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Begin april behandelden de ic's meer dan 1400 coronapatiënten. Daarna ging dat aantal razendsnel omlaag, met tientallen mensen per dag. De laatste weken daalde het aantal met hooguit nog enkele ic-patiënten per dag. Kuipers spreekt van een stabilisatie. Elke dag worden drie tot acht coronapatiënten opgenomen op een ic.
Kuipers gaat ervan uit dat er een tweede golf coronagevallen komt, maar weet niet wanneer dat is. Het zou komend najaar kunnen gebeuren. Ziekenhuizen bereiden zich daarop voor, onder meer door de capaciteit van hun ic's te vergroten van de gebruikelijke 1150 bedden naar 1700 bedden.

17.18 uur 'Reisadvies Europese landen wordt versoepeld'

Het kabinet gaat het reisadvies voor de meeste Europese landen versoepelen vanaf 15 juni. Dat wil het kabinet morgen aankondigen, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Met die datum loopt Nederland in de pas met een aantal Europese landen, die ook van plan zijn om vanaf die datum reisbeperkingen op te heffen.

16.49 uur 'Zeer reële kans op besmettingen door demonstratie Amsterdam'

Artsen hebben "met afgrijzen" gekeken naar de demonstratie maandag op de Dam in Amsterdam, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Het ging om 5.000 mensen vanuit het hele land die langdurig dicht bij elkaar stonden en de meeste omstanders niet direct kennen. De kans is zeer reëel dat er mensen met corona waren. En de kans dat zij dat hebben overgedragen is ook zeer reëel", aldus Kuipers.
Duizenden mensen waren maandag samengekomen op de Dam om te protesteren tegen racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten. Door de hoge opkomst was het moeilijk voor deelnemers om afstand van elkaar te bewaren. Dat kan volgens Kuipers "wel degelijk leiden tot een opvlamming van het aantal nieuwe infecties. Het virus is niet weg."
Kuipers, die zelf in de Verenigde Staten heeft gewoond en gewerkt, zegt dat hij de aanleiding voor het protest goed kan begrijpen. "Maar op zo'n manier op zo'n locatie, dat is niet heel gelukkig. Als ik naar dat protest was gelopen en ik had het gezien, was ik weggegaan. Het is niet heel slim om daar met 5.000 mensen te gaan staan."
Een van de risico's is dat de deelnemers aan het protest na afloop ook weer vertrekken. "Ze gaan naar een terras, naar hun eigen familie, naar een werkkring. Als op één event tientallen mensen besmet raken, gaat het virus snel verder voordat je het detecteert."
Voor aanstaande vrijdag is ook in Utrecht een protest tegen racisme aangekondigd. Volgens de gemeente is het naleven van de coronamaatregelen een zaak van de organisatie.

15.48 uur ProRail tevreden over 'historische' hervatting dienstregeling

Spoorbeheerder ProRail is tevreden over de manier waarop dinsdag is teruggeschakeld naar de volledige treindienstregeling. Vanwege de maatregelen rond het coronavirus moesten veel zaken worden aangepast.
Grote problemen deden zich vooralsnog niet voor, meldt ProRail, na wat ze zelf een historische gebeurtenis noemt. "Nooit eerder was na zo'n lange periode zo'n grote opstart nodig." Op Utrecht Centraal en zeven andere grote stations beginnen de spoorbeheerder en NS overigens een gezamenlijke proef met desinfecterende handgel bij de toegangspoortjes.

14.34 uur Update cijfers RIVM

In de provincie Utrecht is sinds gisteren niemand overleden aan Covid-19. Het aantal ziekenhuisopnames in de regio stijgt met één en staat nu op 872. Het totaal aantal coronadoden in de provincie is 413. Dat blijkt uit de laatste cijfers van het RIVM.
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5967.

13.34 uur UMC opent poli voor nazorg corona

Het UMC Utrecht opent morgen een afdeling voor de nazorg van coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen. Volgens het UMC hebben die mensen een intensief revalidatietraject nodig en kampen ze vaak met klachten die zich pas later openbaren.
Na een IC-opnamen kampen patiënten met verschillende problemen. Ze zijn bijvoorbeeld erg afgevallen en kunnen niet meer op hun eigen benen staan door afgenomen spiermassa. In dat soort gevallen zijn lange revalidatietrajecten noodzakelijk.
Revalidatiearts Anne Visser-Meily: “We verwachten bij deze COVID-19 patiënten een verhoogd risico op mentale klachten, zeker ook bij de familie. Tijdens de opname is bezoek niet mogelijk, dat is vaak een heel beangstigende situatie voor zowel patiënt als familie en geeft veel stress en verdriet. Ook na de opname is het belangrijk om alert te zijn en blijven op klachten die te maken hebben met de periode op de IC.”

13.03 uur Reizigers met 'enige blijdschap' en zelfgemaakte mondkapjes de trein in

Verslaggever Robert-Jan Booij startte zijn dag op Utrecht Centraal Station. Het was de eerste werkdag dat een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht is. "Het is wel een beetje warm hè?" Luister hieronder naar de ochtend van Robert-Jan Booij.

12.49 uur Coronatest-telefoonlijn op eerste dag overbelast

Het telefoonnummer voor het laten uitvoeren van een coronatest is gisteren, op de eerste dag, maar lieft 323.000 keer gebeld. Het nummer van de GGD was overbelast daardoor kon niet iedereen een afspraak maken om zich te laten testen, meldt de GGD.
Om 08.00 uur ging de gratis afsprakenlijn open. Het telefoonnummer is bedoeld voor mensen met klachten die het coronavirus doen vermoeden. Met de lijn hoopt het kabinet sneller coronagevallen te kunnen opsporen. Op die manier kunnen er gerichte maatregelen worden genomen en hoeft niet de hele samenleving op slot.
Het was op de eerste dag onder andere zo druk op de lijn omdat ook veel mensen belden die geen corona-gerelateerde klachten hebben, dat was in één op de vier gevallen. De GGD doet dan ook een dringende oproep aan die mensen om de afsprakenlijn niet te bellen. "Bovendien benadruk ik graag nogmaals dat deze test alleen laat zien of je op dit moment besmet bent met het virus, niet of je het al gehad hebt", zegt Sjaak de Gouw, directeur van GGD Hollands Midden enportefeuillehouder Infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland.
De gratis afsprakenlijn (0800-1202) is zeven dagen per week open van 08.00 uur 's ochtends tot 20.00 uur 's avonds.

11.45 uur Meldpunt corona in het openbaar vervoer

Reizigersorganisatie Rover heeft een meldpunt voor corona en het openbaar vervoer geopend. Volgens Rover helpt het meldpunt monitoren hoe het de reiziger in het ov vergaat.
Rover merkt dat er veel vragen en zorgen zijn bij reizigers. Dat gaat bijvoorbeeld over het dragen van een mondkapje, gebrek aan zitplaatsen en het risico op een boete als de regels niet goed worden nageleefd. Met het meldpunt wil Rover in kaart brengen of die zorgen gegrond zijn.
Met een klacht of andere opmerking kan je terecht op www.meldpunt-corona.nl.

10.59 uur Burgemeester Naafs weer aan het werk

Burgemeester Frits Naafs is weer volledig aan het werk. Naafs werd geveld door corona en was opgenomen in het ziekenhuis. De laatste tijd was hij weer deels aan het werk, maar nu heeft hij zijn taken weer volledig opgepakt.

08.28 uur Hoe fluit je met een mondkapje op?

Conducteurs van NS hebben vanaf vandaag een elektrische fluit. Dat is toch wat makkelijker met een mondkapje op.

07.42 uur Middelbare scholen weer open: 'grootste puzzel ooit'

De middelbare scholen zijn vanaf vandaag weer gedeeltelijk open. De scholen moeten vanaf nu thuisonderwijs combineren met klassikale lessen. "De meest ingewikkelde logistieke puzzel die we ooit hebben gehad in het voortgezet onderwijs", zegt Muriëlle Springer, rector van 't Atrium in Amersfoort. Luister hier het hele gesprek uit Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht terug.

06.54 uur Burgemeesters overleggen over coronamaatregelen

Vanavond komen de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's weer bij elkaar om te overlggen over coronamaatregelen. In het wekelijks beraad blikken ze onder andere terug op het afgelopen Pinksterweekeinde. Ook minister Grapperhaus en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg zijn bij het beraad dinsdagavond.
De voorzitter van het Veiligheidsberaad, Hubert Bruls, zei maandag al "vooral gezelligheid terug te krijgen uit de 25 veiligheidsregio's" bij de heropening van de horeca en de terrassen. Volgens hem is de horeca dan ook rustig van start gegaan.
Tweede Pinksterdag was volgens Bruls niet heel anders dan andere vrije dagen dit voorjaar. De horeca mocht weer open en dat verliep voornamelijk rustig. "Maar opvallend is dat ook nu weer veel mensen naar het strand, naar parken en recreatiegebieden zijn getogen. Soms hebben we maatregelen moeten nemen, zoals rond recreatiegebieden en outletcentra."

05.31 uur NS start normale dienstregeling

De Nederlandse Spoorwegen gaan vanaf vandaag grotendeels de normale dienstregeling rijden, met uitzondering van een aantal nachttreinen en enkele andere treinen. Omdat slechts 40 procent van de capaciteit gebruikt mag worden, blijft de NS oproepen om alleen te reizen als het echt nodig is.
Er zijn geen staanplaatsen en 50 procent van de stoelen is beschikbaar. Deze hebben een groene sticker. Verder geldt sinds gisteren al dat een mondkapje verplicht is. Wie hem niet om heeft, riskeert een boete van 95 euro. Mondkapjes zijn verkrijgbaar bij kiosken op stations, maar er zijn ook mondkapjesautomaten, onder meer in het Utrechtse Hoog Catharijne.

05.15 uur Theaters doen het nog even rustig aan

Hoewel theaters ook weer open mogen doen veel podia het nog rustig aan. Maximaal dertig mensen mogen nu nog naar binnen, waardoor veel acts geen gevulde zalen zullen hebben. Onder andere de Stadsschouwburg in Utrecht gaat daarom pas in juli weer écht de programmering te hervatten. Vanaf die dag wordt het bezoekersaantal in theaters verruimd van maximaal 30 naar 100 mensen.
Voor nu is de horeca geopend en zijn er enkele acts die buiten worden gespeeld naast de terrassen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.