Meer droge zomers, vooral in het binnenland

© Caspar Huurdeman
PROVINCIE UTRECHT - Droge zomers, zoals in 2018, komen door klimaatverandering in het binnenland vaker voor dan in 1950. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het KNMI. Dat is goed nieuws voor strandgangers en andere zonaanbidders, maar het gebrek aan regen en hoge verdamping levert problemen op voor akkerbouw, scheepvaart en waterbeheerders.
De onderzoekers verwachten dat de trend in de toekomst door zal zetten. Dagblad NRC zag het onderzoek dat binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift wordt geplaatst al in. De onderzoekers zeggen dat sectoren als landbouw en natuur "moeten leren omgaan met deze toename van zomerse droogtes in Nederland."
Vooral in het binnenland is de droogte hevig. Ook dat is nieuws: het KNMI berichtte tot nu toe alleen over de landelijke trend. Daaruit bleek dat de zomers (en de andere seizoenen nog meer) de afgelopen eeuw natter te zijn geworden.
Tussen 1910 en 2013 is de gemiddelde hoeveelheid neerslag die in een jaar in Nederland valt, met ruim een kwart toegenomen, schreef het KNMI in 2014 in haar laatste klimaatscenarios. Nu blijkt dus dat er in de zomer een duidelijk verschil is tussen het kustgebied en het binnenland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.