'Zomer vol beperkingen' als het zo druk blijft, luchtbeelden Baarn mochten niet, nieuwe dagcijfers RIVM

PROVINCIE UTRECHT - Ook vandaag op Hemelvaartsdag zaten we nog volop in de coronatijd. En hoewel de temperaturen opliepen tot zomerse hoogten, geldt het samenscholingsverbod nog altijd. In dit liveblog hielden we je van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte. Morgenochtend vroeg starten we het volgende liveblog.
In het kort:

- Mooie plekken in de regio te druk, maatregelen dreigen
- RTV Baarn moet coronavideo's verwijderen
- Burgemeester Van Zanen maakt complimenteuze video voor inwoners
- Corona en de zomervakantie, doe mee aan ons onderzoek

21.37 uur 'Als het zo gaat komen er meer maatregelen tegen drukte'

"Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen." Dat zei Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen vanavond. Het was op veel plaatsen in Nederland zo druk dat de lokale overheden moesten ingrijpen.
"Want we hebben wel te maken met beperkingen zoals afstand houden", aldus Bruls. "Het lijkt me niet iets om je op te verheugen dat je tijden in een file naar het strand staat en dan daar tot de ontdekking komt dat het is ondertussen is afgesloten, omdat het te druk is."

20.32 uur Op het water kijken naar de drukte

17.38 uur Coronaboodschappen filmen met drone mocht niet

Het viel enorm in de smaak, maar achteraf mocht het helemaal niet: de lokale omroep van Baarn vloog met een camera over de gemeente en filmde hoe inwoners elkaar het beste toewensten tijdens de coronacrisis. De Inspectie Leefomgeving en Transport greep in en liet de omroep alle video's verwijderen.

15.43 uur Gemeentes sluiten recreatiegebieden en plassen vanwege grote drukte

14.26 uur 27 nieuwe coronadoden

Een nieuwe update van het RIVM:
- 13 mensen opgenomen in het ziekenhuis (totaal: 11.640)
- 27 mensen overleden (totaal: 5.775)
- 253 mensen positief getest (totaal: 44.700)

14.16 uur De Ronde Venen grijpt in vanwege drukte

13.58 uur Utrechtse terrassen mogen uitbreiden

Utrechtse horecazaken mogen hun terrassen tijdelijk uitbreiden tot 1 november. De gemeente Utrecht wil zo ondernemers tijdens de coronacrisis tegemoet komen.
Vanaf vrijdag 22 mei kan de uitbreiding aangevraagd worden bij het horecaloket van de gemeente; vanaf 1 juni mogen de terrassen weer open.

13.12 uur Van Zanen geeft Utrechters compliment in video

Burgemeester Jan van Zanen vindt dat Utrecht zich goed aanpast aan de anderhalvemetersamenleving. Dat zegt hij in een videoboodschap die vanochtend op Instagram is gepubliceerd.
"Dankzij u kan er steeds meer. Omdat u, hoe moeilijk ook soms, zoveel mogelijk afstand hield en houdt. Het zal in de anderhalvemetersamenleving soms echt passen en meten zijn. De publieke ruimte is altijd kleiner dan er wensen zijn voor het gebruik. Gun elkaar de ruimte en pas een beetje op elkaar", aldus de burgmeester.

11.50 uur Verkeersdrukte richting kustplaatsen neemt toe

De drukte op de wegen in Nederland neemt donderdag tegen het einde van de ochtend behoorlijk toe. Veel mensen zijn op Hemelvaartsdag op weg richting de stranden in Zeeland. Ook is er vrij veel verkeer op weg naar de kustplaatsen in de kop van Noord-Holland.
Ook in onze regio is het aardig druk op en rond het water:
De Mijndense sluis.
De Mijndense sluis. © RTV Utrecht
De Mijdense sluis.
De Mijdense sluis. © RTV Utrecht

08.26 uur Vakantie-onderzoek RTV Utrecht

Kunnen we door het coronavirus wel op zomervakantie? En zo ja, in hoeverre bepaalt het virus onze plannen. Wat voor veel mensen begin dit jaar een moment was om naar uit te kijken, gaat nu misschien niet door. Veel reizen gaan niet door, er zijn reisbeperkingen en veel vliegtuigen blijven naar verwachting ook in de zomer aan de grond. En daarom zijn we benieuwd naar jouw mening!
De vragenlijst invullen duurt een paar minuten en kan hier. Na het weekend gaan we mooie verhalen maken over de resultaten.

08.15 uur Gemeenten hopen op weinig drukte

08.07 uur Cultuurhuis Baarn in de problemen

De coronacrisis en de gevreesde economische gevolgen maken het nemen van een beslissing over een nieuw cultuurhuis in Baarn nog moeilijker. Dat bleek gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering.
De raad zou volgende week beslissen over een gezamenlijk onderkomen voor het theater en de bibliotheek, maar dankzij corona kiest de raad mogelijk opnieuw voor uitstel.

05.30 uur Het liveblog van gisteren teruglezen?

Dat kan hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.