RIVM: 166 nieuwe sterfgevallen en 625 extra coronapatiënten in ziekenhuis

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal overledenen door het coronavirus in Nederland is toegenomen tot 1173. Sinds gisteren zijn er 166 nieuwe doden gemeld. Dat zijn er meer dan gisteren, toen werden er 134 nieuwe overledenen geregistreerd. Dat meldt het RIVM.
Wel lijken volgens het RIVM de eerste effecten van de maatregelen zichtbaar te worden. Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal gemelde overledenen in Nederland neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten.
In totaal zijn nu 5.784 patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 625 meer dan gisteren. Het totaal aantal positief geteste patiënten komt uit op 14.697 (+1.083). Doordat lang niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen hoger.
Het RIVM krijgt de sterftecijfers van de GGD'en in het land. Het werkelijke aantal overledenen ligt hoger. In de eerste plaats worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. Daar komt bij dat lang niet iedere besmetting wordt vastgesteld door een test. Als iemand die niet is getest door het virus komt te overlijden, komt dat niet terug in de statistieken.

PROVINCIE

In de provincie Utrecht zijn 89 nieuwe COVID-19 patiënten gemeld. Een stijging van 8,2 procent ten opzichte van gisteren. In totaal gaat het in Utrecht nu om 1200 patiënten.
Hoeveel mensen in de provincie zijn overleden is nog onduidelijk. Wel hebben meerdere gemeenten de afgelopen tijd sterfgevallen gemeld. Het gaat in ieder geval om Stichtse Vecht, Leusden, Vijfheerenlanden, IJsselstein, Amersfoort, Veenendaal, Wijk bij Duurstede, Eemnes, Lopik en Utrecht.
In Oudewater zijn relatief meer besmettingen dan het landelijk gemiddelde. Hoe dit komt is onbekend, maar burgemeester Wim Groeneweg wijst in een brief aan inwoners nog wel op de manier van berekenen van het RIVM. "Om de aantallen te kunnen vergelijken, rekent het RIVM de cijfers om naar het aantal besmettingen als Oudewater 100.000 inwoners zou hebben. Dat aantal is hoog, maar is dus niet het werkelijk aantal besmettingen."
Inwoners van Oudewater hoeven zich niet extra zorgen te maken als zij zich maar aan de maatregelen houden, schrijft de burgemeester. Nu staat de teller in Oudewater op 16 besmettingen die hebben geleid tot ziekenhuisopnames.
Voor zover bekend liggen er 1273 mensen met COVID-19 op de intensive care. In de provincie Utrecht zijn dat er 96.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.