Horeca langer dicht: 'Tijd zal leren welke Utrechtse zaken dit overleven'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - De coronamaatregelen zijn verlengd tot en met 28 april. Dat betekent onder meer dat horecagelegenheden de deuren gesloten moeten houden.
Zware tijden dus voor de restaurant- en kroegeigenaren. "Het is niet makkelijk. Horeca-ondernemers zijn nu ook crisismanagers", zegt Pieter Honing, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in de stad Utrecht. "Ze krijgen te maken met allerlei regelingen en maatregelen, moeten het personeel informeren, gasten op de hoogte houden en ondertussen op andere manieren omzet proberen te genereren.
Verschillende horeca-ondernemers zijn bijvoorbeeld een take away-service of bezorgdienst gestart om toch wat geld te verdienen. "Je ziet in Utrecht veel initiatieven. De ondernemers zitten niet bij de pakken neer. De tijd zal leren wie genoeg vet op de botten heeft om de coronacrisis te overleven. Gelukkig zijn er vanuit de overheid en de gemeente maatregelen genomen om ons een tegemoet te komen", aldus Honing.
Inmiddels zijn de restaurants en kroegen sinds zondagavond 15 maart dicht. "Die avond blijft heel memorabel. Veel ondernemers moesten plotseling dicht. Daar moesten ze wel even een paar dagen van bijkomen. Toch zag je ze daarna weer opkrabbelen. Ze gingen de boel schoonmaken, schuren of opknappen. Of ze begonnen met het verkopen van bedrukte t-shits en hoodies, zoals Jos de Winter van café Dikke Dries.
Utrecht zonder horeca, dat is maar niks, vindt Honing. "De stad is minder levendig. Je mist de gezelligheid en terrasjes. Horeca is de smeerolie van de maatschappij. Maar goed, we hebben veel begrip voor de maatregelen en zijn blij dat iederen zich nu goed aan de regels lijkt te houden. We hopen dat de mensen ons weer weten vinden als dit voorbij is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.