Paniek om een niesbui, het hooikoortsseizoen van 2020 is begonnen

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Ongeveer een op de vijf inwoners van Nederland heeft het waarschijnlijk al gemerkt: het hooikoortsseizoen dient zich weer aan. Maar wie tijdens de coronamaatregelen in het openbaar durft te niesen of hoesten kan rekenen op verraste of zelfs bezorgde blikken van omstanders.
"Zo lang ik binnen ben hoef ik niet te hoesten, heb ik geen loopneus", meldt Anita Hoole via Twitter. "Ga ik naar de supermarkt schaam ik me als ik mijn neus heel beschaafd en in papieren zakdoekje snuit." En Hoole is niet de enige die de verwarring bij anderen opmerkt. Ook de GGD Regio Utrecht krijgt er vragen over, nu het gesnotter iemand al snel verdacht kan maken.

POLLENSEIZOEN

Hooikoorts is typisch een aandoening die in het voorjaar opspeelt, zegt Marlies Scheper van GGD Regio Utrecht. "Het pollenseizoen is weer begonnen. Het ligt een beetje aan de regio en wat er op dat moment in bloei is, maar de piek ligt altijd tussen april en juli. De schatting is dat zo'n twintig procent van de mensen in Nederland er klachten door krijgt."
"Ik kan me voorstellen dat het soms verwarrend is, maar er zit gelukkig ook wel een groot verschil tussen een aantal symptomen", zegt Scheper. "Bij corona moet je denken aan een neusverkoudheid, keelpijn, hoesten en koorts. En met hooikoorts heb je, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, juist bijna nooit last van koorts. Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen. Dat is typisch voor hooikoorts en niet voor corona."

VOORZICHTIGHEID GEBODEN

Mensen die er vaker last van hebben herkennen hooikoorts meestal zelf wel, denkt Scheper. Het zijn vooral argeloze voorbijgangers die zich een hoedje schrikken als iemand in hun buurt begint te niesen. Het is natuurlijk ook niet uitgesloten dat iemand die hooikoortsklachten heeft besmet is met het coronavirus. Voorzichtigheid blijft dus geboden.
Schepers adviseert bij reguliere klachten de huisarts even te raadplegen. Voor vragen die specifiek over corona gaan heeft de GGD Regio Utrecht een speciale website opgezet.
GGD Regio Utrecht over hooikoorts en corona

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.