Tientallen nieuwe besmettingen in provincie, eerste coronadode in Vijfheerenlanden

PROVINCIE UTRECHT - In de provincie Utrecht is bij 656 mensen het coronavirus vastgesteld. Het dodental in Nederland ligt inmiddels op 434. Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
IN HET KORT:
- In de provincie Utrecht zijn er 82 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd
- Het dodental als gevolg van het coronavirus stijgt met 78 naar 434
- Eerste dode in Vijfheerenlanden
- Corona-check via app voor provincie Utrecht
- Man en vrouw expres in gezicht gehoest op Vredenburg in Utrecht
- Dinsdag komt er meer duidelijkheid over de coronamaatregelen die nu van kracht zijn
- Deel je foto met ons en breng corona in beeld

23.02 uur Liveblog gesloten

Bedankt voor het lezen. Morgen starten we een nieuw liveblog met het laatste coronanieuws.

22.26 uur Inspectie: chloroquine is geen preventief middel tegen corona

Het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine moet niet als preventief middel worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Die oproep doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uit Utrecht aan huisartsen en apothekers.
Bij de IGJ kwamen signalen binnen dat dat mogelijk wel gebeurt. De inspectie wijst erop dat het volstrekt onbewezen is dat chloroquine enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus. "Bovendien is chloroquine geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: het is zeer toxisch bij overdosering."
Het decennia oude malariamedicijn wordt gezien als een mogelijk kansrijk middel tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Maar de werking ervan wordt nog onderzocht.
De Amerikaanse president Donald Trump liet zich onlangs positief uit over het middel, waardoor apothekers in de Verenigde Staten de vraag naar chloroquine fors zagen toenemen. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uit voorzorg chloroquine ingekocht,.

21.52 uur We gaan op berenjacht

Is het al opgevallen? Er staan opvallend veel knuffelberen voor de ramen, ook in onze provincie. De beren zijn er neergezet zodat kinderen op berenjacht kunnen. Ze hebben zo wat afleiding tijdens de lange dagen in huis.
Tijdens een wandeling kunnen kinderen op zoek gaan naar beren in hun buurt, zo legt de Facebookpagina Berenjacht in Nederland uit. Daar staan inmiddels tientallen filmpjes en foto's. In Australië doen ze het al langer. Het idee zou komen uit het prentenboek 'We gaan op berenjacht' van Michael Rosen en Helen Oxenbury.
Baarnse beren zwaaien naar elkaar.
Baarnse beren zwaaien naar elkaar. © Mirjam de Witte

21.13 uur 63 coronapatiënten op IC in regio Utrecht

In de vier grote ziekenhuizen in onze provincie liggen op dit moment 63 coronapatiënten op de intensive care. De grootste stijging ten opzichte van gisteren is te zien in het UMC Utrecht, daar steeg het aantal IC-patiënten van 17 naar 24. De algehele stijging in de regio komt onder meer doordat Utrechtse ziekenhuizen ook patiënten uit andere ziekenhuizen hebben overgenomen, bijvoorbeeld uit Brabant.

21.04 uur Bouwmarkten nemen maatregelen, maar willen graag open blijven

De branchevereniging voor doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten VWDHZ neemt meer maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De bouwmarkten willen wel graag open blijven, "om essentiële producten beschikbaar te houden voor consumenten".
"Als je een lekkage hebt of je rookmelder doet het niet meer dan kun je niet wachten met vervanging of reparatie", zegt Harm-Jan Stoter, voorzitter van branchevereniging .
Omdat het de afgelopen tijd storm liep bij de bouwmarkten wordt onder meer het aantal klanten dat tegelijk naar binnen mag aan banden gelegd. Ook komt - waar nodig - extra beveiliging of personeel. De branchevereniging zag trouwens het aantal funshoppers de laatste dagen wel weer afnemen.

20.15 uur Communiceren op het schoolplein in Baarn

Niet alleen grootouders en kleinkinderen communiceren op afstand met elkaar. Ook tussen leerlingen en docenten blijft het contact in stand.
Op de Nieuwe Baarnsche School in Baarn hangt een boodschap van onderwijzers die hun klas erg missen. Het schoolplein vult zich inmiddels steeds meer met tekeningen en tekstjes van kinderen die hun antwoorden in stoepkrijt achterlaten.
Heb je ook bijzondere foto's gemaakt? Wat zie jij om je heen van de coronacrisis? Zet je foto op onze kaart.
Een boodschap voor de leerlingen.
Een boodschap voor de leerlingen. © Marjanneke Slinger
En een boodschap terug voor de meesters en juffen.
En een boodschap terug voor de meesters en juffen. © Marjanneke Slinger
Het schoolplein is inmiddels volgekrijt met opbeurende teksten en plaatjes.
Het schoolplein is inmiddels volgekrijt met opbeurende teksten en plaatjes. © Marjanneke Slinger

19.49 uur Verlaten straten

Cool: Adriaan de Koning maakte een filmpje van verlaten straten in de stad Utrecht. Drukke plekken zoals de Amsterdamsestraatweg, de Oudegracht en de Neude komen nu post-apocalyptisch over. "Onze straten zullen binnenkort weer vol leven zijn", schrijft De Koning erbij. "Hou vol."

18.29 uur Zo kan het ook: politie De Bilt deelt een compliment uit

18.06 uur Utrechters in het buitenland

Utrechters in het buitenland: hoe zitten ze er nu bij? Jos en Magda zijn gestrand in Nieuw-Zeeland, Marius en Ans zitten vast in Spanje en Martine is in lockdown in Engeland. Daar missen ze trouwens vooral de pub.
Utrechters vast in het buitenland

17.57 uur Lekker! Boerenkool met worst voor ouderen in Lopik

Bijna 100 mensen in Lopik hebben vandaag boerenkool met worst thuisbezorgd gekregen. Ondernemer Anita de Rijk heeft er samen met haar vrijwilligers uren voor in de keuken gestaan.
Anita is één van die mensen die juist tijdens de crisis de straat op gaat om anderen te helpen. "Ach we hadden al veel boerenkool in de vriezer", wuift ze de complimenten weg. Lees hier meer.
Boerenkool met worst voor ouderen in Lopik

17.28 uur Hamsteren van vitaminepillen niet nodig, zegt de NVWA

Het slikken van voedingssupplementen, zoals vitaminepillen, helpt niet tegen het coronavirus. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die een verhoogde belangstelling in de winkels ziet voor bepaalde supplementen.
Van het nemen van meer vitamines "krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen", waarschuwt de NVWA. Wat wel werkt voor een zo goed mogelijke weerstand is gezond eten, goed slapen en bewegen.

16.55 uur Maar waarom wordt het calamiteitenhospitaal niet opengesteld? Het UMC legt uit

Het antwoord in het kort: Nee, dat is gereserveerd voor calamiteiten.

16.35 uur Fruittelers getroffen door corona: waar moeten de appels naartoe?

De bloesem zit al weer aan de bomen, maar de schuren liggen nog vol met appels uit september. Door de dichte grenzen kunnen ze nergens naartoe: "Het wordt nu echt wel tijd dat de appels weggaan."

16.27 uur Een kijkje op de IC in het Antonius Ziekenhuis

Het St. Antonius Ziekenhuis heeft een indrukwekkend filmpje gemaakt van de intensive care-afdeling in Nieuwegein. Artsen en verpleegkundigen vertellen hoe zwaar sommige coronapatiënten het hebben. Ook doen ze een dringende oproep: iedereen moet zich houden aan de regels van het kabinet en het RIVM.
"Ik maak me zorgen over de patiënten die hier liggen", zegt IC-verpleegkundige Sandra in de video die op YouTube is gezet. "Ze zijn ontzettend ziek en hebben heel intensieve zorg nodig. Ik hoop dat ze kunnen genezen, maar ik maak me echt zorgen."

15.44 uur Eerste coronadode in Vijfheerenlanden

Burgemeester Sjors Fröhlich maakte zojuist bekend dat het coronavirus in zijn gemeente een eerste slachtoffer heeft geëist. Een 90-jarige inwoner van Vijfheerenlanden is aan de gevolgen van een besmetting met het virus overleden.
Voor zover bekend zijn er nu acht mensen in de provincie Utrecht overleden aan het virus. Eergisteren maakten de burgemeesters van Stichtse Vecht en IJsselstein bekend dat er iemand uit hun gemeente is overleden aan de gevolgen van corona. Eerder deden de burgemeester van Amersfoort (1), Leusden (2) en Veenendaal (1). Zondag zei de GGD dat er ook iemand uit Utrecht is overleden.

15.19 uur Ook voor tieners in Bunschoten geldt de regel van anderhalve meter afstand

15.10 uur De Jonge: volgende week voldoende IC-bedden

Volgende week zijn er 1600 IC-bedden beschikbaar in de Nederlandse ziekenhuizen om het toenemende aantal ernstig zieke coronapatiënten te behandelen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakte dat bekend tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Veel partijen ergerden zich eraan dat de minister geen duidelijkheid kon geven over het aantal begin april.
Na overleg met minister Martin van Rijn (Medische Zorg) en de zorgsector kwam er toch duidelijkheid. Van de ruim 1600 ic-bedden zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen en de andere 575 voor reguliere zware zorg. Die aantallen zijn volgens het RIVM nodig om de piek in het aantal opnames op te kunnen vangen.

14.10 uur 82 nieuwe coronabesmettingen in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht is het aantal geregistreerde coronabesmettingen sinds gisteren met 81 gestegen. In totaal zijn er nu 656 besmettingen in de regio, aldus het RIVM. In de meeste plaatsen in de regio kwamen er een paar besmettingen bij. Uitschieters zijn onder andere Utrecht (24), Amersfoort (7) en Houten (6).
Landelijk zijn er 78 nieuwe coronadoden geregistreerd. Het totaal aantal mensen dat is overleden als gevolg van het coronavirus komt daarmee op 434.

13.55 uur Ouwehands Dierenpark komt abonnementhouders tegemoet vanwege coronavirus

Pretparken komen abonnementhouders tegemoet vanwege coronavirus. Zo heeft Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft het voornemen de abonnementen te verlengen voor de periode dat de dierentuin gesloten was. "Vanzelfsprekend is dit wel afhankelijk van de duur van deze sluiting", laat Ouwehand weten.Volgens het park hebben sommige
klanten al laten weten af te zien van compensatie, "als steun in de rug voor de dierentuin in deze moeilijke tijden."
Ook zijn veel Nederlanders in het bezit van een Museumkaart. Die geeft mensen een jaar lang toegang tot meer dan vierhonderd musea. Het is nog onduidelijk op welke manier zij worden gecompenseerd.

13.33 uur Universiteit Utrecht trakteert op 600 taarten in UMC

De Universiteit Utrecht heeft 600 taarten getrakteerd aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De universiteit viert vandaag haar 384e verjaardag, ook wel 'Dies Natalis' genoemd. Traditiegetrouw gebeurt dat in de Domkerk, maar vanwege de coronamaatregelen lukt dat dit jaar niet.
Een afgelasting kwam pas een paar keer eerder voor: in 1673, 1812, 1816 en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Omdat het ook dit jaar vanwege corona niet lukt, besloot de universiteit de medewerkers van het ziekenhuis te trakteren op gebak. In vier rondes van 150 taarten kwam Bakkerij Wammes uit Utrecht de taarten bezorgen. Jarige medewerkers van het UMC namen de taarten in ontvangst en deelden ze vervolgens op hun afdeling uit.
"De verjaardag voor mij en mijn collega's is toch wel anders", vertelt de jarige Andy Hoepelman, hoofd van de afdeling Infectieziektenbestrijding in het UMC. "We zijn natuurlijk maximaal druk in deze tijd, maar krijgen enorm veel steun van de mensen van buitenaf in de vorm van bloemen, taarten, kaarten en kleine berichtjes. Dat is heel bemoedigend."
Universiteit Utrecht trakteert op 600 taarten in UMC
Universiteit Utrecht trakteert op 600 taarten in UMC © RTV Utrecht / Jordi de Jong

13.14 uur Raden maar!

13.11 uur Zet je foto op de kaart, het kan nog steeds

De kaart vind je hier.

13.06 uur Vandaag in 'Bellen met de burgemeester': Frits Naafs van de gemeente Utrechtse Heuvelrug

13.02 uur Utrechtse gemeenteraad bevraagt burgemeester digitaal over coronamaatregelen

12.49 uur Waterschap stelt zoektocht naar dijkgraaf uit

Het bestuur concludeert dat het werven, selecteren en benoemen van een nieuwe dijkgraaf in de huidige situatie vrijwel onmogelijk is.

12.09 uur Utrechters spreken zich uit over coronacrisis

Filmmaker Wijnand Slurink sprak afgelopen weekend met diverse Utrechters over de coronacrisis. Zijn ze bang, wat denken ze, wat hopen ze en wat verwachten ze?

11.39 uur Man en vrouw in gezicht gehoest en geslagen in centrum Utrecht

Op het Vredenburg in Utrecht zijn gisteren rond 17.40 uur een man en een vrouw in hun gezicht gehoest en mishandeld. Zij spraken een paar jongens aan die geen 1,5 meter afstand hielden en voorbijgangers in het gezicht hoestten.
De politie heeft de gevluchte daders niet meer kunnen vinden, maar neemt het incident hoog op. Camerabeelden worden geanalyseerd en getuigen worden opgeroepen zich te melden.
Eerder deze week werden agenten in Utrecht al bespuugd en bedreigd door mensen die zeiden dat ze corona hadden.

11.20 uur Burgemeester bezoekt weekmarkt Leerdam

11.16 uur 'Studenten verliezen veel inkomen'

Veel studenten die werken naast hun studie, raken door de coronacrisis hun baan kwijt. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in Utrecht heeft afgelopen week al meer dan vijfhonderd hulpverzoeken ontvangen op een speciaal meldpunt voor studenten die de dupe zijn geworden van de situatie.
"Uit de meldingen blijkt dat werkgevers weinig genegen zijn om studenten en andere flexkrachten nu aan het werk te houden of hun inkomen te garanderen", stelt de LSVb

11.14 uur 'Mensen stellen verhuisplannen uit'

Door de coronacrisis stellen mensen hun verhuisplannen uit. Dat constateert de Vereniging Eigen Huis ( VEH) in Amersfoort op basis van een peiling onder bijna 1200 huiseigenaren. Volgens de belangenorganisatie denken veel mensen daarnaast dat de waarde van huizen door de crisis zal gaan dalen. Ook nemen de zorgen over de hypotheeklasten toe.

11.04 uur Uitvaart op afstand voor erelid van SV Zeist

Door de uitbraak van het coronavirus verlopen uitvaarten nu ook anders dan normaal. SV Zeist verloor bijvoorbeeld vorige week een Lid van Verdiensten, de 51-jarige Michel Schouten. Hij overleed aan hartfalen en een herseninfarct.
De uitvaart was vanmorgen in besloten kring, terwijl er wel heel veel belangstelling was. Mensen die toch afscheid wilden nemen, vormden vanmorgen een erehaag op anderhalve meter afstand. Ook was de uitvaart te volgen via een liivestream.
Erehaag voor Michel Schouten.
Erehaag voor Michel Schouten. © Reiny Westerveld

10.42 uur En op de weg, daar is het rustig...

10.05 uur Corona-check via app nu ook in provincie Utrecht

09.46 uur Muzikale troost voor Leusdenaren

Muziekvereniging Lisiduna in Leusden speelt Het Dorp van Wim Sonnevelt om inwoners een hart onder de riem te steken.

09.25 uur GGD regio Utrecht moet dienstverlening aanpassen

Door de maatregelen om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is er veel voor ons veranderd. Ook binnen de dienstverlening van de GGD zijn er een aantal wijzigingen waar we rekening mee moeten houden. We spraken erover met Marlies Scheper van de GGD regio Utrecht.
Interview met de GGD regio Utrecht

08.44 uur De impact van het coronavirus op de Spoedeisende Hulp

08.42 uur Utrechtse makelaar: steeds nieuwe handschoenen aan bij bezichtigingen

07.05 uur Balkonserenade bij 't Huis aan de Vecht in Utrecht

De vrijwilligersorganisatie NL Cares organiseert balkonserenades om ouderen een hart onder de riem te kunnen steken. Vrijwilliger Jeroen Schipper, van beroep muziekdocent, bracht een serenade aan de bewoners van woonzorgcentrum 't Huis aan de Vecht in Utrecht.
Balkonserenade Jeroen Schipper.
Balkonserenade Jeroen Schipper. © ANP

06.31 uur 'Gemeenten en provincies moeten huis-aan-huisbladen helpen'

De Nederlandse Vereniging van Journalisten springt in de bres voor de lokale en regionale kranten. Veel uitgevers zijn in geldnood omdat het aantal advertenties drastisch is afgenomen sinds de uitbraak van het corona-virus.
Zo sloeg de BDU, de uitgever van de huis-aan-huisbladen in onder meer Amersfoort, Leusden en Houten, deze week al alarm. Freelancers worden daarom wat minder ingezet en er wordt gecollecteerd onder lezers.
Zowel de NVJ als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen dringt aan op steun van gemeenten en provincies. Ook bij minister Slob, die gaat over de media, is aangeklopt.

06.11 uur Nibud brengt speciale editie Geldkrant uit

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in Utrecht heeft vanwege de coronacrisis een online editie uitgebracht van Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Hiermee biedt het Nibud informatie en adviezen aan mensen die als gevolg van de virusuitbraak ineens geen of veel minder inkomen hebben.

05.52 uur Groene projecten liggen stil

Ongeveer twee op de drie bedrijven in de energiesector in Nederland heeft als gevolg van de coronacrisis lopende projecten stilgelegd. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) in Utrecht waar het FD over schrijft.
De organisatie vraagt de overheid om bij te springen. Volgens de NVDE kunnen bedrijven de huidige situatie niet lang volhouden.
Vanwege zorgen om besmetting van monteurs en installateurs kunnen bijvoorbeeld zonne- en windenergieprojecten niet worden uitgevoerd. Ook verduurzaming van huizen en kantoren loopt vertraging op, omdat huishoudens en bedrijven nu andere prioriteiten hebben. Vanwege het coronavirus is het nu bovendien vaak onmogelijk om in huizen van particulieren te werken.

05.42 uur 'Het leek allemaal mee te vallen'

05.39 uur Rechtbanken blijven ook na 6 april dicht

Rechtbanken blijven ook na 6 april gesloten. Urgente zaken gaan wel door, maar in principe zonder fysieke zitting. In beginsel wordt er telefonisch gehoord, of zet de rechtbank middelen zoals Skype in.

05.35 uur Lintjesregen gaat door, maar versierselen worden later opgespeld

De jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat door in aangepaste vorm. De burgemeesters zullen op 24 april persoonlijk contact opnemen met de ongeveer 3000 mensen die worden gedecoreerd.
Omdat de versierselen door de coronamaatregelen van het kabinet niet kunnen worden opgespeld, zal volgens de Kanselarij worden gezocht naar een later en landelijk moment waarop dat alsnog kan gebeuren.

05.32 uur ProRail haalt werkzaamheden naar voren

ProRail gaat werkzaamheden aan het spoor eerder uitvoeren dan gepland, omdat er vanwege de corona-maatregelen veel minder treinen rijden. Onder meer het spoor in de Schipholtunnel wordt vervangen.
Normaal zou het werk in de tunnel veel overlast geven voor reizigers en dat valt nu mee. Het werk begint volgende week en moet voor 6 april klaar zijn. De monteurs kunnen tijdens hun werk voldoende afstand van elkaar nemen, meldt het Utrechtse spoorbedrijf.

05.30 uur Liveblog van woensdag teruglezen?

Het liveblog van woensdag 25 maart vind je hier.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.