Liveblog: twaalf nieuwe besmettingen in de regio en Reinaerde sluit alle kinderopvang

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal coronabesmettingen is gestegen naar 959, blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. In onze regio gaat het om twaalf nieuwe besmettingen. Dat en meer in ons coronaliveblog.
In het kort:
- Ministers houden maandag crisisberaad
- Opnieuw twee doden door corona
- Aantal besmettingen met 155 gestegen naar 959
- In de regio Utrecht steeg het aantal besmettingen met 12
- Helft Utrechtse bibliotheken dicht
- Ook zwembaden nemen maatregelen

19.21 uur Maandag opnieuw crisisberaad

Het kabinet komt maandag opnieuw in crisisberaad bijeen om de strijd tegen het coronavirus te bespreken. In het vorige crisisoverleg besloten premier Mark Rutte en de belangrijkste betrokken ministers tot ingrijpende maatregelen om de opmars van het virus te stuiten. Het is de vierde keer dat de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) bijeenkomt om de coronacrisis te bespreken.

19.13 uur Medisch specialisten zetten vraagtekens bij openhouden scholen

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. De in Utrecht gevestigde federatie zegt dat veel van hun leden er voor pleiten om de scholen te sluiten.
Het betoog van de FMS is voor een deel van de oppositiepartijen reden om te eisen dat de Tweede Kamer op zondag bijeen komt. De partijen willen zo afdwingen dat scholen alsnog sluiten. Voor een debat op zondag is een Kamermeerderheid nodig, die is er op dit moment niet.

17.40 uur In de provincie waren de effecten van de coronamaatregelen goed zichtbaar

Lege voetbalvelden en een rustige ochtend op de markt. De effecten van de coronamaatregelen beginnen zichtbaar te worden, merkte verslaggever Jiri Glaap.

17.06 uur Burgemeesters roepen op om kerkdiensten te annuleren

Verschillende burgemeesters in de provincie roepen de kerken op om morgen hun deuren gesloten te houden. Zo schrijft Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden: "Ik doe een indringend beroep op kerken om morgen liefst geen fysieke diensten te houden."
Gert-Jan Kats van Veenendaal doet een vergelijkbare oproep. Een kerkganger die de eredienst 's ochtend wil houden voor gemeenteleden waarvan de achternaam begint met de letters A /tm L en 's middags voor de letters M t/m Z, krijgt persoonlijk antwoord van de burgemeester. "Het doel van de maatregelen is om mensen thuis te laten zijn en niet met elkaar in contact te brengen." Kats stelt voor om de kerkdienst via internet te laten doorgaan. Overigens hebben de meeste kerken al besloten om hun deuren dicht te houden.

15.35 uur Kinderdagcentra en dagbesteding van Reinaerde dicht

Zorgorganisatie Reinaerde sluit de kinderdagcentra en dagbesteding. De maatregel gaat komende maandag in. "Het coronavirus vraagt ons helaas om op korte termijn zeer ingrijpende maatregelen te nemen om verspreiding van het virus te voorkomen", meldt de organisatie op de eigen website.
"Voor alle cliënten die naar een kinderdagcentrum gaan of naar dagbesteding, geldt dat wij hen vragen thuis te blijven en een eigen oplossing te vinden: bij familie of de woning van Reinaerde of collega-organisatie. Dit geldt tot en met 31 maart, zoals ook de overheid als richtlijn geeft."

14.46 uur Dodental corona gestegen van tien naar twaalf

Sinds gisteren zijn er 155 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Daarmee komt het totale aantal positief geteste mensen op 959, meldt het RIVM. In de regio Utrecht gaat het om 12 nieuwe besmettingen. Het gaat om mensen uit de gemeenten Amersfoort, Utrecht, IJsselstein, Zeist, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein, meldt de GGD.
Sinds gisteren zijn daarnaast opnieuw twee Nederlandse patiënten overleden. Het gaat om oudere mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. In totaal zijn nu 12 mensen gestorven door de gevolgen van het virus.

13.24 uur NS:

Het is "extreem rustig" op de stations en in de treinen, zegt een woordvoerster van de NS. Mensen houden zich goed aan de corona-adviezen van de overheid en bovendien zijn grote evenementen afgelast. Het spoorbedrijf rijdt vandaag volgens de normale dienstregeling.
Op doordeweekse dagen schrapt NS de extra spitstreinen. Die maatregel ging gisteren in. Het spoorbedrijf wil niet vooruitlopen op eventuele verdere maatregelen. Dat hangt onder meer af van de richtlijnen van de overheid en het aantal ziektemeldingen bij NS zelf.

12.47 uur Ook bibliotheken dicht om corona

Circa de helft van de bibliotheken in de regio Utrecht is tot nader order gesloten vanwege het coronavirus. Het gaat om alle vestigingen van de bibliotheken in de regio Utrecht en Eemland.

EEMLAND

"Zowel vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid om verspreiding tegen te gaan, preventie voor de medewerkers en de lijn die de bibliotheken landelijk ontwikkelen zijn wij tot dit besluit gekomen", laat bibliotheek Eemland weten. Daar vallen onder meer de vestigingen in Amersfoort, Woudenberg, Leusden en Baarn onder. Lezers kunnen hun boeken nog wel inleveren bij de inleverbrievenbussen. Tot en met 31 maart worden geen boetes uitgedeeld.

UTRECHT

in Utrecht kunnen lezers niet alleen geen nieuwe boeken lenen, maar ook geen gelezen boeken meer inleveren. Alle inleverbussen in de regio zijn voorlopig gesloten. Ook deze bibliotheek heeft de uitleentermijn verlengd.

GROENE HART

De bibliotheek in Oudewater is vanwege de coronamaatregelen de komende weken alleen op maandag en woensdag open van 14.00-17.00 uur. De vestigingen in Harmelen, Woerden, Kamerik, Zegveld en Montfoort zijn wel gewoon open. Uit voorzorg zijn alle activiteiten afgelast. Het gaat bijvoorbeeld om voorleessessies, lessen en een geplande prijsuitreiking.

IDEA

De Idea bibliotheken in Bilthoven, Bunnik, Maartensdijk, Soest, Soesterberg en Zeist blijven gewoon open. Wel zijn de voorstellingen voorlopig geschrapt. Ook de cursussen en andere activiteiten van Seniorweb gaan niet door.

ANGSTEL VECHT EN VENEN

In het westen van de provincie blijven alle bibliotheken in plaatsen als Abcoude, Breukelen en Wilnis gewoon open. In de negen vestigingen zijn wel alle lezingen afgelast. Bezoekers met klachten als keelpijn en verkoudheid worden gevraagd het advies van het RIVM op te volgen en thuis te blijven.
Zit je thuis in quarantaine en is je bibliotheek dicht? Dan kun je nog wel online een luisterboek uitzoeken.

12.14 uur Informatie van het RIVM

Waarom zijn de maatregelen nodig? Antwoord op die én andere vragen zijn te vinden op de website van het RIVM.

11.42 uur Utrechtse toko sluit de deuren

Toko Goedendag in de Utrechtse binnenstad heeft de deuren gesloten vanwege het coronavirus, meldt de winkel op Facebook.
Op Facebook laat de winkel weten de deuren te sluiten
Op Facebook laat de winkel weten de deuren te sluiten © Facebook Toko Goedendag

11.22 uur Lege velden in de regio

Normaal gesproken is het op zaterdagochtend gezellig druk op de voetbalvelden. Maar vandaag zijn er lege velden te zien door de corona-maatregelen.
Lege voetbalvelden in Zeist
Lege voetbalvelden in Zeist © RTV Utrecht

11.10 uur Zwembad Nieuwegein dicht, aangepast zwemprogramma elders

Voorlopig geen baantjes zwemmen in Nieuwegein. Sport- en Evenementencomplex Merwestein is sinds gisteren volledig dicht en dat betekent dat ook het zwembad niet opengaat. Het gaat om een voorzorgsmaatregel vanwege het coronavirus.
Ook andere zwembaden in de regio nemen maatregelen. In de meeste gevallen wordt een maximum aantal bezoekers van honderd gehanteerd en worden activiteiten als discozwemmen geschrapt.
Een aantal zwembaden gaat een stapje verder en schrapt ook bijvoorbeeld doelgroepenzwemmen, zoals de zwemlessen voor ouderen. Zwembad Amerena in Amersfoort schrapt ook het afzwemmen en schoolzwemmen.
Weten of jouw bad open is? Kijk dan voor de laatste informatie op de website van het zwembad.

09.59 uur Op de bloemenmarkt blijven ze optimistisch

Hier en daar zijn markten afgelast vanwege de coronamaatregelen. Maar de bloemenmarkt in Utrecht gaat vandaag gewoon door. En ze blijven er positief.

09.47 uur Het is rustig op de Utrechtse lapjesmarkt

Verslaggever Jiri Glaap maakt een rondje door Utrecht en ziet dat veel mensen er voor kiezen om thuis te blijven.

09.40 uur Gratis rolletje wc-papier bij de koffie

Misgegrepen bij de hamsterdrukte in de supermarkt en nu zonder wc-papier? Deze Utrechtse koffiezaak schiet je te hulp.

08.32 uur Antonius stelt operaties uit

Gisteravond maakte het Antonius Ziekenhuis bekend operaties uit te zullen stellen vanwege het coronavirus. Het gaat om geplande operaties. Spoedoperaties gaan wel gewoon door. Lees hier de uitleg van het ziekenhuis.

08.20 uur Supermarkten maken zich klaar voor een nieuwe dag

Lege schappen in tal van supermarkten gisteren. Nadat het kabinet extra coronamaatregelen had aangekondigd, ontstond er een heuse run op allerlei artikelen zoals diepvriesmaaltijden en wc-papier. De grote ketens, zoals Jumbo en Albert Heijn, zeggen dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken. De distributiecentra zitten vol en er worden extra mensen ingezet om ook de winkels gevuld te houden.

08.11 uur 'Onderzoekers vinden antilichaam tegen corona'

Wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht zeggen dat ze een antilichaam hebben gevonden tegen het coronavirus, meldt Erasmus Magazine. "Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus", zegt hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC. Het antilichaam moet nog op mensen getest worden, een proces dat maanden duurt.
De vinding is volgens Grosveld vooral van belang voor het maken van een medicijn. "Als je dit als patiënt zou nemen dan is de verwachting - en dat is nog maar een verwachting - dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden." Een echte oplossing is volgens hem een vaccin. "Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder."

08.05 uur Comedyhuis komt met 'grote coronashow' vanuit lege club

Het Comedyhuis in Utrecht heeft alle stand-up comedyshows die deze maand gepland stonden in de Comedyhuis Club geannuleerd vanwege het coronavirus. Om de mensen in tijden van zelfgekozen quarantie toch nog wat te lachen te geven, wordt er wel vanavond 'De Grote Coronoshow' gegeven. Vanuit een verlaten comedy club aan de Oudegracht wordt een show verzorgd die live op Facebook te zien is.
"De zaalhuur is toch al betaald dus dan kunnen we net zo goed wat leuks doen", aldus de organisatie.

07.44 uur Herman van Veen onderbreekt tournee om corona

Herman van Veen staat vandaag op zijn 75e verjaardag niet op het podium met zijn theatertour '75 Dat kun je wel zien dat is hij'. De speciale tournee in Nederland en België om zijn verjaardag te markeren heeft hij onderbroken vanwege het coronavirus.
De muzikant, schrijver en schilder Van Veen groeide op in Utrecht. Van zijn hand verschenen - tot op de dag van vandaag - honderdtachtig platen, zo'n tachtig boeken en circa vijfhonderd schilderijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.