Man uit Woerden met 100.000 euro op zak betrapt bij douane Schiphol

Archief.
Archief. © Pixabay
WOERDEN - Een 41-jarige man uit Woerden ging begin deze maand goed voorbereid op reis naar Roemenië. Hij werd op Schiphol aangehouden met meer dan 100.000 euro aan contanten in zijn handbagage. De man miste zijn vlucht, want hij kon niet verklaren hoe hij aan dat bedrag kwam en werd in de boeien geslagen.
Vliegen met grote geldbedragen op zak mag, maar is wel aan regels gebonden, legt Robert van Kapel van de marechaussee uit. "Je zult documenten moeten overleggen en aannemelijk moeten maken hoe je aan dat geld komt." Dat kon de man uit Woerden niet en dus wordt hij verdacht van witwassen.
De man uit Woerden was niet de enige die tegen de lamp liep met een groot geldbedrag op zak, zo meldt de marechaussee vandaag. Eerder werd ook een inwoner van Oekraïne betrapt met 195.000 dollar in zijn rugzak.
De marechaussee waarschuwt mensen die het land verlaten dat ook kleinere geldbedragen aanleiding kunnen zijn voor strenge vragen: "We hebben vaak mensen die geld op een bijzondere plaats verstopt hebben, in kleding of in baggage. En eigenlijk maakt het dan niet zo heel veel uit om wat voor bedrag het gaat. Het kan dan om een paar duizend euro gaan, maar soms ook om veel grotere bedragen. Het gaat met name om de verklaring die een persoon afgeeft over hoe hij aan dat geld gekomen is. Dus ook kleinere bedragen kunnen aanleiding zijn om een onderzoek in te stellen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.