Helft NL'ers krijgt corona, hamsteren is 'knettergek' en U-OV neemt maatregelen

PROVINCIE UTRECHT - De coronamaatregelen van het kabinet houden het land enorm bezig. Zie hier een overzicht van alle gebeurtenissen in onze provincie.
Belangrijkste nieuws:
- Rutte: 'Stop met hamsteren'
- Antonius cancelt operaties
- Scholen Baarn en Soest sturen leerlingen naar huis
- Vijf nieuwe doden in Nederland

22.02 uur Radio M Utrecht peilt de sfeer bij de supermarkt

Veel Nederlanders besloten vandaag te gaan hamsteren, tot teleurstelling van premier Rutte. Zijn dringende advies om op een normale manier boodschappen te doen werd niet overal opgevolgd. Verslaggever Maxime le Cotey sprak voor Radio M Utrecht met klanten van de Albert Heijn in De Gaard, het winkelcentrum in de Utrechtse wijk Tuindorp. Veel klanten snappen helemaal niets van het hamstergedrag.

21.40 uur Coronahulp in Soest

Er is een speciale Facebook-pagina geopend voor Soesters die hulp nodig hebben in het kader van het coronavirus. Iemand schrijft: "Mocht in Overhees (wijk in Soest, red.) hulp nodig zijn met boodschappen of het uitlaten van een hond, hoor ik dat graag."

21.21 uur Bibliotheekhamsteren

Alle bibliotheken zijn de rest van de maand dicht. Dit meisje mag haar stapel boeken dus even houden.

20.30 uur Albert Heijn reageert op coronahamsteraars

Albert Heijn roept klanten op 'boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet'. Verder communiceert de supermarkt dat de distributiecentra vol zijn. Er worden momenteel extra mensen ingezet in winkels en bij de bevoorrading.

19.37 uur Antonius Ziekenhuis legt uitstel operaties uit

Eerder vandaag werd bekend dat het Antonius Ziekenhuis operaties volgende week gaat cancelen. Begin van de avond licht het ziekenhuis dat besluit toe. Het gaat alleen om geplande operaties en alles gaat in samenspraak met patiënten. Spoedoperaties gaan gewoon door.

19.35 uur De meest actuele 'Corona-kaart'

19.30 uur RIVM-baas: Helft Nederlanders krijgt virus

Het RIVM houdt er inmiddels rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren Covid-19 krijgt, zegt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel tegen NRC Handelsblad. "Dat gebeurt niet in een paar maanden, maar we zitten nu wereldwijd in een pandemie. Het virus zal bij ons blijven, we zullen dit als maatschappij moeten doormaken."

19.10 uur Veel dierentuinen dicht, Ouwehands gedeeltelijk

Meerdere dierentuinen gaan dicht vanwege het coronavirus. Onder meer Wildlands in Emmen, Burgers' Zoo in Arnhem, DierenPark Amersfoort, GaiaZOO in Kerkrade en Avifauna in Alphen aan den Rijn hebben besloten om de deuren te sluiten.
Bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn alle looproutes in de buitenlucht geopend, evenals de dierverblijven en speellocaties buiten.

18.18 uur Slecht nieuws uit Italië

In Italië zijn de afgelopen dag 250 mensen gestorven door het nieuwe coronavirus. Dat is het hoogste aantal nieuwe doden op een dag. Het totale aantal komt daarmee op 1266. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt Europa momenteel het epicentrum van de corona-uitbraak.

17.50 uur Geen bezoek voor gevangenen

Gedetineerden, zoals die van de Penitentiaire Inrichting in Nieuwegein, mogen komende tijd geen bezoek meer ontvangen. Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft dat besloten om het coronavirus buiten de gevangenismuren te houden.

17.43 uur Bijna niemand op de markt

Wolverkoopster Anne-Marie Stollenburg stond vanochtend met haar kraam op de markt op het Vredenburgplein in Utrecht. "Er liepen werkelijk maar twee mensen, hier bij Hoog Catharijne. Echt heel weinig."

17.30 uur Burgemeester Zeist: 'Laten we de rust bewaren'

Burgemeester Janssen van Zeist spreekt zijn inwoners toe in een videoboodschap. "Laten we in deze tijd naar elkaar omzien. Ik zie dat mensen verantwoordelijkheid nemen. Dat biedt vertrouwen. Laten we allemaal onze bijdrage leveren en de rust bewaren."

17.20 uur Maatregelen in de bus

Busvervoerder U-OV vraagt reizigers de komende tijd achterin in te stappen. Daar moeten ze ook inchecken. Dit om contact tussen de chauffeurs en reizigers zo veel mogelijk te beperken.
Ook is vanaf maandag een andere dienstregeling. "We rijden alsof het kerstvakantie is", zegt een woordvoerder. "We blijven rijden, maar minder." U-OV kampt net als bijna alle bedrijven met personeelsuitval. Veel chauffeurs hebben zich ziekgemeld.
De chauffeur zit achter een afzetlint.
De chauffeur zit achter een afzetlint. © Ingezonden foto

17.09 uur Tweetakt gecanceld

Theater-, kunst- en muziekfestival Tweetakt gaat niet door. Het zou 27 maart beginnen.

16.37 uur Rutte roept op: stop met hamsteren

Premier Rutte heeft zojuist in een persconferentie Nederlanders opgeroepen te stoppen met hamsteren in de supermarkt. Hij noemt het onnodig om nu snel veel producten in huis te halen. Ook verdedigde hij nogmaals de beslissing om scholen voorlopig open te houden.

16.31 uur Antonius cancelt operaties

Het Antonius Ziekenhuis, met vestigingen in Nieuwegein en Utrecht, gaat geplande operaties annuleren. Ook worden vanaf maandag afspraken op de polikliniek uitgesteld of waar mogelijk vervangen door telefonische afspraken. Patiënten die het betreft worden gebeld.

16.15 uur Thuisbezorgd neemt ook maatregelen

15.20 uur Domtoren dicht voor publiek

15.13 uur Verslaggever Jiri werkt thuis

CNV geeft tips en tricks over hoe zo productief mogelijk thuis te werken:
- Begin om vaste tijd
- Blijf niet te lang in bed liggen
- Neem op vaste tijd een koffiebreak
- Zit niet heel de dag achter je laptop

15.06 uur Hamsteraars aan het woord

"Misschien hebben we ons een beetje laten overhalen om mee te doen", zegt een man die zojuist heeft 'gehamsterd' in de supermarkt.

14.55 uur Bibliotheken dicht

Alle vestigingen van Bibliotheek Utrecht zijn tot 31 maart dicht. Heb je een boek geleend en moest die voor die tijd terug? De bieb heeft voor iedereen de uitleentermijn verlengd tot en met 25 april. Ook Bibliotheek Eemland sluit alle vestigingen.

14.30 uur Hamsteren bij Jumbo Foodmarkt Leidsche Rijn

Het is extreem druk bij de Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. Toiletpapier is amper nog te krijgen, de schappen in dat gangpad zijn zo goed als leeg en de rijen voor de kassa zijn langer dan ooit.
Ledische Rijn hamstert toiletpapier.
Ledische Rijn hamstert toiletpapier. © Guusje Raasveld
Lange rijen voor de kassa.
Lange rijen voor de kassa. © Guusje Raasveld

14.19 uur Scholen Baarn en Soest sluiten

Drie scholen in Baarn en Soest nemen een controversieel besluit: ze gaan vanaf maandag dicht, ondanks het advies van de regering open te blijven. Het gaat om het Baarnsch Lyceum en de Waldheim Mavo in Baarn en het Griftland College in Soest. Lees meer.

14.16 uur Vijf nieuwe coronadoden

Het aantal sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in Nederland is in een dag tijd verdubbeld: de ziekte heeft nu tien mensen het leven gekost, meldt het RIVM. Donderdag stond het dodental nog op vijf. Alle overledenen zijn ouderen "met onderliggend lijden". Het totale aantal mensen bij wie het virus is vastgesteld, is met 190 gestegen tot 804.
In onze provincie zijn veertien nieuwe besmettingen bevestigd. Zij komen uit de gemeenten Amersfoort, IJsselstein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.
26 gevallen bekend in de stad Utrecht, 13 in Houten en 11 in De Bilt.
26 gevallen bekend in de stad Utrecht, 13 in Houten en 11 in De Bilt. © RIVM

13.46 uur Meer dan 5000 bedrijven vragen werktijdverkorting

Steeds meer bedrijven beginnen de gevolgen te merken van de coronamaatregelen. Inmiddels hebben al meer dan 5000 bedrijven werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. In een normaal jaar zijn er honderd tot tweehonderd aanvragen voor de regeling. Volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stijgt het aantal aanvragen snel. "We zijn aan het opschalen."
Bedrijven die door een calamiteit - zoals het coronavirus - in de problemen komen, kunnen een beroep doen op de regeling. Werktijdverkorting maakt het mogelijk om werknemers minder in te zetten en dus minder te betalen. Het salaris wordt dan aangevuld met een uitkering.

13.19 uur Boerenactie op 21 maart afgelast

Boerenactiegroep Agractie ziet af van de actie die gepland stond voor 21 maart. Het was de bedoeling dat die dag boeren zich op veel locaties in het land zouden laten zien met hun tractoren en allerlei agrarische producten. Ook waren bijvoorbeeld springkussens en melkproeverijen geregeld. "Echter, ook voor ons gooit het coronavirus roet in het eten", laat Agractie weten. Het is de bedoeling dat de actie in september alsnog plaats zal vinden.

12.52 uur Picnic gaat boodschappen 'contactloos' bezorgen

Ook online supermarkt Picnic neemt maatregelen vanwege het coronavirus. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, zullen de bezorgers van Picnic niet meer de boodschappen overhandigen aan de mensen.
De boodschappen worden vanwege het coronavirus niet meer overhandigd
De boodschappen worden vanwege het coronavirus niet meer overhandigd © Picnic
Ook Picnic merkt dat veel mensen een voorraadje willen inslaan nu de overheid strengere maatregelen heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er zijn meer bestellingen dan normaal, waardoor de komende bezorgdagen al zijn volgeboekt.

12.06 uur Veel kinderen niet naar school

Geen school vandaag voor flink wat kinderen. Veel ouders houden hun kinderen thuis vanwege de coronamaatregelen die het kabinet gisteren heeft afgekondigd. Ook sturen scholen zélf de kinderen naar huis.
Op de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht zijn vandaag meer dan veertig kinderen door de schoolleiding naar huis gestuurd. "We volgen de richtlijnen van het RIVM: bij milde luchtwegklachten moeten kinderen naar huis", meldt de school. Ook andere scholen zeggen actief ouders te bellen als een kind symptomen vertoont.
Ook leerkrachten melden zich ziek wanneer ze symptomen vertonen. Dat leidt op veel scholen tot problemen. Daltonschool Rijnsweerd hoopt dan ook dat maandag de deuren gesloten blijven. "Op deze manier is het niet te doen", zegt de school.

11.31 uur Wat is er dicht? Zet het op de kaart

We houden een kaart bij met alle evenementen die afgelast worden en organisaties die de deuren sluiten vanwege het coronavirus. Daar hebben we jouw hulp bij nodig. Weet je iets dat dicht is in de provincie Utrecht, zet het dan hier op de kaart zodat anderen het ook kunnen zien.

11.18 uur Geen handen schudden bij het condoleren

Uitvaartondernemer Dela voert vanaf morgen een maximum in van honderd bezoekers per begrafenis of crematie. Ook vandaag wordt dat al geprobeerd, maar dat is volgens een woordvoerder niet helemaal meer te regelen. Volgens het bedrijf is nu al te zien dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen. Plechtigheden worden minder bezocht.
De uitvaartondernemer krijgt veel vragen over hoe het condoleren nu moet. Het advies is geen handen te schudden, maar in plaats daarvan bijvoorbeeld een hand op je hart te leggen. Om het te verduidelijken heeft Dela ook een tekening op haar website gezet. De afbeelding wordt ook in uitvaartcentra opgehangen.
Condoleren zonder handen schudden
Condoleren zonder handen schudden © Dela.nl

11.07 uur Advies: leg scouting ook stil

Ook de scouting in Nederland komt stil te liggen vanwege het coronavirus. Scouting Nederland adviseert alle activiteiten tot en met 31 maart niet door te laten gaan. "In het scoutingspel vindt veel fysiek contact plaats. Met dit besluit sluiten we aan bij het advies van het kabinet om sociale contacten in het algemeen sterk te beperken", aldus de organisatie uit Leusden.

10.49 uur Katholieke kerk schrapt alle missen

De Rooms-Katholieke kerk schrapt alle zaterdags- en zondagsmissen tot het einde van de maand. Mensen kunnen wel de kerk in om zelf te bidden. "De bisschoppen begrijpen dat het feit dat de zondagsvieringen niet door kunnen gaan voor vele parochianen een moeilijk besluit is, maar vragen hierin om hun begrip en gebed", laat de kerk weten.
Voor doopvieringen en uitvaarten komt de Rooms-Katholieke kerk met strenge regels. De plechtigheden zijn sober en deelnemers moeten afstand houden. De bisdommen adviseren om ook andere bijeenkomsten te schrappen, zoals voor godsdienstonderwijs en repetities van koren. Eerder had de Rooms-Katholieke kerk al bepaald dat hosties niet op de tong mogen worden gelegd en dat er geen wijwater mag worden gebruikt bij het betreden en verlaten van de kerk.

10.42 uur Ouwehands sluit binnenlocaties, park blijft wel open

Een dagje naar de dierentuin kan nog steeds, ondanks de coronamaatregelen. Bij Ouwehands Dierenpark in Rhenen zijn alle looproutes in de buitenlucht open, net als de dierverblijven en speellocaties die buiten zijn.
Alle overdekte en afgesloten dierverblijven en speellocaties, zoals het aquarium, Gorilla Adventure en het Afrikahuis zijn dicht. Ook vervallen de theatershows en voedermomenten en zijn sommige horecalocaties uit voorzorg dicht.

10.29 uur Ook de rechtbank neemt maatregelen

In de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus neemt ook de rechtbank Midden-Nederland maatregelen. Iedereen die hoest, verkouden is, keelpijn of koorts heeft moet thuisblijven. Ook zijn grote groepen niet meer welkom en wordt er zoveel mogelijk thuisgewerkt.
De rechtbank brengt nog in kaart wat dat praktisch betekent voor zittingen. "De kans is groot dat bepaalde rechtszaken worden uitgesteld, bijvoorbeeld omdat direct betrokkenen niet naar de rechtbank kunnen komen", meldt de rechtbank. Ook wordt bekeken of bijvoorbeeld het publiek bij grotere zittingen (deels) in een andere zaal met videoverbinding gezet kan worden.

10.08 uur CBS over de impact van corona

Het CBS zette wat cijfers op een rij over de impact van het coronavirus.

09.46 uur Bijna helft horecaboekingen geannuleerd

De horeca wordt keihard geraakt door de problemen rond het coronavirus, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Met name hotels en restaurants in Brabant en Amsterdam worden hard getroffen, maar ook elders kampen ondernemers met afzeggingen. Volgens KHN is het aantal annuleringen met 48 procent gestegen, terwijl nieuwe reserveringen uitblijven.
De organisatie wil dat het kabinet snel met een actieplan komt om ondernemers te helpen.

09.34 uur Een lege redactie

Normaal gesproken is het een drukte van belang op de redactie van RTV Utrecht, maar ook onze redacteuren en verslaggevers werken zoveel mogelijk vanuit huis vanwege de corona-maatregelen. Dat betekent dus lege stoelen deze ochtend.
Lege stoelen op de redactie van RTV Utrecht
Lege stoelen op de redactie van RTV Utrecht © RTV Utrecht

08.50 uur Lege schappen

Supermarkten kunnen gewoon openblijven, ondanks de extra coronamaatregelen. Toch slaan sommige mensen uit voorzorg wel wat extra boodschappen in. Vooral wc-papier en diepvriesproducten blijken populair.
Lege schappen bij een supermarkt in Bunnik
Lege schappen bij een supermarkt in Bunnik © RTV Utrecht

08.01 uur Het is rustig op Utrecht Centraal

De oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, is ook merkbaar op station Utrecht Centraal. Het is er rustiger dan normaal.
Op Utrecht Centraal was het vanmorgen rustiger dan normaal
Op Utrecht Centraal was het vanmorgen rustiger dan normaal © RTV Utrecht
NS kondigde gisteren al aan dat er vandaag minder treinen in de spits zouden rijden, omdat er minder reizigers worden verwacht.

07.59 uur Nauwelijks files na oproep om thuis te werken

Op de Nederlandse snelwegen was het vanmorgen uitzonderlijk rustig na de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk thuis te werken. "Op vrijdagochtend is het altijd rustiger, maar nu staan er nog minder files dan anders", meldt de ANWB.

06.47 uur Zorgen bij ziekenhuispersoneel

De helft van de ziekenhuismedewerkers voelt zich slechts enigszins of helemaal niet veilig op het werk, door het coronavirus. Dat blijkt uit een rondvraag van vakbond FNV Zorg & Welzijn onder ruim 1.800 ziekenhuismedewerkers. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen of er wel genoeg mondkapjes, veiligheidsbrillen en handschoenen zijn. Ook vragen ze zich af of er wel genoeg collega's overblijven als steeds meer mensen ziek worden.
Gisteravond zat de vakbond aan tafel bij minister Bruins om de zorgen te bespreken.

06.40 uur Opening bieb Neude afgelast, prinses Laurentien blijft thuis

Vandaag zou de nieuwe bibliotheek Neude in Utrecht opengaan, maar de bieb blijft tot nader order gesloten. "Tot ons groot verdriet betekent dit dat de feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek Neude op vrijdag 13 maart niet doorgaat", laat de organisatie weten. Ook prinses Laurentien, die de opening zou verzorgen, blijft thuis.
Wie een boek wil inleveren of lenen kan daardoor voorlopig niet terecht aan de Neude. De andere vestigingen van de bibliotheek blijven voorlopig wel open.

06.36 uur Vul onze kaart aan

Van sportclubs tot musea en van congressen tot de dorpsbingo: door de coronamaatregelen gaan ze allemaal dicht. We houden hier een kaart bij met alle locaties die sluiten en je kunt het daar zelf melden als er iets dicht is.

06.25 uur Ook kerkdiensten gaan niet door

Kerken nemen ook maatregelen vanwege het coronavirus. Zo is de dienst van de Christelijke Gereformeerde Kerk Bunschoten komende zondag niet te bezoeken.
De PKN, de koepel van protestant-christelijke kerken, roept de gemeenten op om tot het einde van de maand geen bijeenkomsten en diensten met meer dan honderd mensen meer te houden. Zondag is op NPO2 wel een korte meditatie te zien ter vervanging van de kerkdiensten die niet doorgaan. Het tijdstip van de uitzending is nog onbekend.
Gisteren kondigden ook honderden moskeeën in Nederland al aan dat het vrijdaggebed wordt afgelast. De moskeeën blijven vandaag dicht.

06.22 uur Herdenking tramaanslag afgelast

Nu het kabinet adviseert om niet meer in grote groepen bij elkaar te komen vanwege het coronavirus, heeft de gemeente Utrecht besloten de herdenking van de tramaanslag niet door te laten gaan. Dat maakte burgemeester Jan van Zanen gisteravond bekend. Lees hier meer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.