MH17-proces voorlopig uitgesteld tot 23 maart

Nabestaande Evert van Zijtveld uit Vleuten was gisteren aanwezig bij het proces op Schiphol.
Nabestaande Evert van Zijtveld uit Vleuten was gisteren aanwezig bij het proces op Schiphol. © RTV Utrecht / Richard Grootbod
PROVINCIE UTRECHT - Het proces over het neerhalen van vlucht MH17 is door de rechtbank verdaagd tot 23 maart. Na betogen van het Openbaar Ministerie, de advocaten van verdachte Oleg Poelatov en de advocaten van de vele nabestaanden beraadt de rechtbank zich op een reeks verzoeken en zal er die dag over beslissen. Daarna zal het proces volgens de planning op 8 juni worden hervat.
De rechtbank had in het Justitieel Complex Schiphol de hele week ingeruimd voor zittingen in de zaak, maar die tijd blijkt dus niet nodig. Na twee dagen bleken alle procespartijen hun zegje voor dit moment te hebben gedaan.
Op het proces waren vooral de eerste zittingsdag gisteren veel journalisten, waarnemers en andere belangstellenden afgekomen. Nabestaanden konden de zitting ook volgen vanuit het NBC Congrescentrum in Nieuwegein. Vandaag was de belangstelling al een stuk minder.
De vier verdachten zijn weggebleven van het proces. Alleen de Rus Poelatov laat zich door advocaten vertegenwoordigen. Zij betoogden dinsdag dat zij zich onder druk gezet voelen door het Openbaar Ministerie. Het OM legde een reeks wensen en vorderingen tot onderzoek op tafel en wil de vaart in de zaak houden.
Het OM wil onder meer dat de rechtbank de reconstructie van het neergehaalde toestel van vlucht MH17 gaat bekijken, tijdens een zogeheten schouw. De brokstukken van het in Oost-Oekraïne neergeschoten vliegtuig zijn zo'n vijf jaar geleden naar Nederland overgebracht en voor zover mogelijk gereconstrueerd in een hangar van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.