Boek over FC Utrecht-hooligans: 'Vechtpartijen met rivalen gaan gewoon op afspraak'

UTRECHT - FC Utrecht-hooligans zijn een open boek: ze komen uit alle lagen van de samenleving, zijn niet per se fan van voetbal én maken met rivaliserende bendes afspraken voor vechtpartijen. Zomaar wat bevindingen uit het boek 'Utrecht Hooligans' dat vanaf vandaag in de winkel ligt.
Deze foto siert de cover van het boek
Deze foto siert de cover van het boek © Nationaal Archief
Wie zijn die hooligans eigenlijk, die voor de lol treinen slopen en aanhangers van Ajax of ADO Den Haag naar hartenlust in elkaar slaan? "Daar kan ik na twee jaar intensief onderzoek geen antwoord op geven", zegt schrijver Evert van der Zouw.

BOUWVAKKERS EN LERAREN

"Ze komen uit alle geledingen van de maatschappij. Van bouwvakkers tot leraren." Ook is aan de term hooligan geen leeftijd verbonden, vertelt Van der Zouw in gesprek met Radio M Utrecht. "We hebben hooligans gesproken die begin 20 zijn, maar ook 60-plussers. Het zou gewoon een oom op je verjaardag kunnen zijn. Of je buurman, zonder dat je het weet."
Het is een soort hobby. Waar een doorsnee man gaat vissen, zijn er ook mannen die zich hooligan noemen.
Evert van der Zouw
Van der Zouw heeft samen met collega-schrijver Daniel M. van Doorn de geschiedenis van vijftig jaar hooliganisme in Utrecht vastgelegd. Zonder een waardeoordeel te geven, zegt hij zelf. "We zijn geschiedschrijvers. Het is aan de lezer om te bepalen wat hij of zij vindt."
Het duo sprak meerdere kopstukken van verschillende generaties FC Utrecht-hooligans. Ze waren behoorlijk verrast over de openhartigheid van de zware jongens.

NIET SPONTAAN

Ook keken ze er enorm van op hoe 'professioneel' de hooligans te werk gaan. "Mensen die op internet filmpjes zien van hooligan-gevechten, denken misschien dat spontaan de vlam in de pan is geslagen. Maar heel veel gaat gewoon op afspraak. Er is niet veel spontaans meer bij."
In 2018 braken in de Utrechtse wijk Ondiep rellen uit tussen hooligans van FC Utrecht en Feyenoord.
Verder benadrukt Van der Zouw dat hooligans niet voortdurend de hele dag door agressief of gewelddadig zijn. "Het is meer een soort hobby. Waar een doorsnee man gaat vissen, zijn er ook mannen die zich hooligan noemen."
Een ander groot misverstand is dat FC Utrecht-hooligans slapeloze nachten hebben wanneer de voetballers een nederlaag lijden in de Galgenwaard. "Een hooligan is niet per se diehard fan", zegt Van der Zouw.
Veel mensen kennen de term hooligans vooral van de vechtpartijen die af en toe in het nieuws komen. Vaak vinden die helemaal niet plaats in de buurt van het voetbalstadion. Vorige maand nog gingen FC Utrecht-hooligans in de Franse Ardennen op de vuist met fans van Bastia. Twee jaar geleden was in de wijk Ondiep een massale vechtpartij tussen hooligans van FC Utrecht en Feyenoord. Die 'veldslagen' lijken slechts een topje van de ijsberg te zijn.
Vorig jaar kwam al het boek 'De rebellen van de Bunnikside' uit, dat door drie anderen werd geschreven. Volgens Van der Zouw gaat dat boek vooral over fans op die specifieke tribune. "Wij hebben ons echt toegespitst op het rauwe hooliganisme dat aan FC Utrecht gerelateerd is de afgelopen vijftig jaar."
Schrijver Evert van der Zouw zegt tegen Radio M Utrecht dat hij geen waardeoordeel wil geven over de hooligans: "We zijn geschiedschrijvers. Het is aan de lezer om te bepalen wat hij of zij vindt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.