Rechtszaak tramschutter: dit is wat je kunt verwachten

© ANP / Politie
UTRECHT - Gökmen T., de verdachte van de tramaanslag in Utrecht, staat deze week voor de rechter. De zaak wordt in vier dagen inhoudelijk behandeld. Maandag begint de eerste zitting van een rechtszaak waarvan al erg veel bekend is. Hier is wat deze week staat te gebeuren.
WAT MOET ER NOG BEWEZEN WORDEN?
De 38-jarige T. wordt verdacht van een schietpartij met een terroristisch oogmerk. T. heeft alle stafbare feiten al bekend en zei tijdens een eerdere zitting dat hij handelde vanuit zijn geloof voor Allah. Belangrijk voor de rechtszaak is of bewezen kan worden of hij handelde uit een ideologische overtuiging, of bijvoorbeeld uit geestesziekte.
Bewijs voor een ideologische overtuiging kan mogelijk gevonden worden in de tekst die T. op zijn pistool had geschreven. RTL Nieuws berichtte gisteren op basis van eigen onderzoek dat die tekst zou verwijzen naar de islam en sharia. In de vluchtauto van T. werd ook een briefje gevonden, waarin zou staan dat hij vanuit zijn geloof handelde.
WAT GAAN WE DE KOMENDE DAGEN ZIEN?
In ieder geval Gökmen T. zelf. Bij de regiezitting van 16 december vorig jaar moest de verdachte ook aanwezig zijn, maar kwam hij niet opdagen. De rechtbank liet eerder al weten dat er maatregelen worden getroffen zodat hij dit keer wel in de zaal zit. Ook gaan we een advocaat aan de zijde van T. zien. Dit is tegen zijn zin, want hij wil zichzelf verdedigen. De rechter heeft hem dat de vorige keer verboden.
De rechtszaak duurt vier dagen. Op maandag behandelt de rechtbank de feiten en wordt een reconstructie getoond. Op dinsdag is het de beurt aan de slachtoffers: zij krijgen dan ruimte om te spreken. Donderdag gaat de rechtszaak verder met de strafeis van de officier van justitie, en vrijdag is ingeruimd voor het pleidooi van de advocaat van T.
Wat ook te verwachten valt, is een volle zaal. In de zittingszaal zijn extra plaatsen gereserveerd voor slachtoffers en nabestaanden, en voor medewerkers van slachtofferhulp. Er wordt niet uitgeweken naar een grotere zaal, ondanks het verzoek van de advocaten van de nabestaanden. Omdat het een openbare zitting is, kan de zaak worden gevolgd vanuit videozalen in het gerechtsgebouw. Ook onze verslaggever Riks Ozinga is bij de rechtszaak. Hij is te volgen via Twitter.
WAT KUNNEN WE NIET VERWACHTEN?
De daadwerkelijke uitspraak. De rechtbank is van plan om die op 20 maart te doen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.