Honderden lopen mee met kletsnatte klimaatmars in Utrecht

© Lyander Schmitz
UTRECHT - Vanmiddag hebben honderden mensen van de actiegroep Utrechtse Klimaatcoalitie meegelopen met een klimaatmars door het centrum van Utrecht. De actievoerders deden dit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering.
De demonstranten verzamelden zich rond 12.30 uur op het Jaarbeursplein om koers te zetten richting het stadhuis. Ze vinden dat de gemeente Utrecht meer moet doen in de strijd tegen de opwarming van de aarde: "Afgelopen jaar heeft de gemeente de klimaatcrisis erkent. Maar erkennen alleen is natuurlijk niet genoeg. Het is de hoogste tijd voor actie", vertelt organisator van de mars Vincent Oberdorf.
De deelnemers lieten zich niet afschrikken door de fikse buien van vanmiddag: "Mij motiveert dit weer juist extra om hier te staan vandaag. Iedereen merkt dat het weer verandert", vertelt een deelnemer. "We breken warmterecord na warmterecord en ik maak me daar ernstig zorgen om. Tegelijkertijd durft de politiek geen daadkracht te tonen om echt te doen wat nodig is. We kunnen niet rustig aan doen met plannen die we in de jaren 90 al hadden moeten uitvoeren", vult hij aan.
Utrecht staat bekend als groene gemeente. "Maar we moeten niet kijken naar wie er voorop loopt, maar naar wat er nog gedaan moet worden", vindt Oberdorf. "De gemeente wilde eerst in 2030 klimaatneutraal zijn en dat hebben ze bijgesteld naar 'zo snel mogelijk'. Utrecht doet misschien zijn best, maar dat is niet genoeg."

BOOT

Tijdens mars werd symbolisch een kleine boot voortgetrokken: "Als we niets doen komt ook Utrecht onder water te staan als gevolg van de zeespiegelstijging", duidt een deelnemer van de stoet.
De mars eindigde bij Stadhuis waar de groep vijf 'eisen' heeft aangeboden aan verschillende gemeenteraadsleden. Zo wil de groep dat Amelisweerd behouden wordt, de binnenstad autovrij wordt gemaakt en de burger wordt geïnformeerd over de klimaatcrisis. Daarnaast wil de groep dat er dit jaar tienduizend bomen worden gepland en duurzame energie gegarandeerd wordt.
De actievoerders hebben vooralsnog geen concrete reactie van de gemeenteraadsleden gekregen. "We hebben ze gevraagd om voor 1 april een brief te sturen met informatie over de klimaatcrisis en wat dit voor mensen op de langere termijn kan betekenen." Als ze dat niet doen, zal de actiegroep met nieuwe acties komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.