Zorgen over coronavirus in Nederland, telefoon bij GGD roodgloeiend

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht in Zeist krijgt veel vragen binnen over het coronavirus. De afgelopen twee weken werd het drukker en drukker. Variërend van tien vragen per dag tot bijna honderd.
Putri Hintaran is arts infectieziektebestrijding en staat iedereen geduldig te woord. Ze ziet drie type bellers. "Sommige mensen bellen omdat ze op reis zijn geweest naar gebieden waar het virus heerst. Ze komen terug en maken zich zorgen of ze het virus hebben opgelopen," zegt ze.

KLACHTEN

"Andere mensen bellen omdat ze gezondheidsklachten hebben of voor iemand met een zwakke gezondheid zorgen. Maar ook huisartsen en andere zorgprofessionals bellen met ons."
Mocht het virus ook Nederland bereiken, dan is de GGD er in ieder geval klaar voor. "Je moet er op zijn voorbereid dat het gaat gebeuren, je wilt je niet laten verrassen," zegt Hintaran.
"De GGD is er klaar voor"

DRASTISCHE MAATREGELEN

Ook verantwoordelijk minister Bruno Bruins zei vandaag dat de instanties zich goed voorbereiden op de mogelijke komst van het coronavirus. Hij liet weten drastische maatregelen zoals het afgrendelen van een dorp of wijk niet uit te sluiten.
"Je zoekt steeds naar maatregelen die horen bij de groep mensen die het aangaat. Bij elke situatie zoek je naar de best passende maatregelen. We zullen op alle nieuwe ontwikkelingen moeten inspelen," zegt Bruins.

MAATREGELEN

Ondertussen roepen steeds meer organisaties om meer maatregelen nu het virus ook Europa heeft bereikt. Zo wil FNV Spoor dat de NS met een actieplan komt. De vakbond is bang dat het virus via de internationale trein naar Nederland kan komen.
Scholenkoepels in Nederland vragen zich af of zij regels moeten invoeren vanwege het coronavirus, blijkt uit een rondvraag van het ANP. Zo vragen verschillende scholen zich af of kinderen na een vakantie in een gebied waar besmettingen zijn geweest eerst naar de huisarts moeten. Een middelbare school uit Zeist heeft een uitwisselingsproject in Florance voortijdig afgebroken nadat het virus was uitgebroken in Noord-Italië.

EXTRA UITZENDING NOS

De NOS besteedt donderdag in een speciale uitzending aandacht aan het nieuwe coronavirus. De NOS gaat in het programma onder meer op zoek naar antwoorden op de vraag of Nederland goed is voorbereid op besmettingen en wat dan de gevolgen zijn voor de samenleving.
In het programma 'Het corona-virus: feiten en fabels' beantwoorden experts ook vragen van het aanwezige publiek. Verder kunnen kijkers online en via sociale media vragen stellen. Presentator Rob Trip legt deze dan voor aan deskundigen. Saïda Maggé geeft concrete informatie en uitleg bij het scherm. Ook komen verslaggevers en correspondenten aan het woord.

BESMET

Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 80.000 mensen besmet geraakt door het virus, waarvan verreweg de meesten in China. Vanmorgen leek het even alsof het virus mogelijk ook in Nederland was aangetroffen, maar dat bleek nog niet het geval.
Alle ziekenhuizen in ons land hebben besloten uitgebreider te gaan testen op het corona-virus. Elke zieke die op de eerste hulp komt met een longontsteking of griep, wordt ook op corona getest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.