Utrecht wil nieuw depot voor Centraal Museum op industrieterrein Lage Weide

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
UTRECHT - Industrieterrein Lage Weide moet de nieuwe plek worden voor het nieuwe depot van het Utrechtse Centraal Museum. Dat concludeert het college van burgemeester en wethouders na onderzoek. Hoeveel het nieuwe depot gaat kosten maakt de gemeente nog niet bekend, maar het college waarschuwt dat het om een fors bedrag gaat.
De kunstwerken van het Centraal Museum worden nu nog opgeslagen in het Werkspoorkwartier in Utrecht. Maar dat gebouw heeft groot onderhoud nodig en is bovendien nooit gebouwd voor de opslag van kunst. Het is daardoor niet een ideale locatie. Bovendien is het gebouw aan de Vlampijpstraat inmiddels te klein geworden voor alle kunst.
Omdat de huidige locatie uit z'n jasje groeit, liet de gemeente onderzoeken wat er nu het beste kan gebeuren. Er is bijvoorbeeld bekeken of er een heel nieuw gebouw op de huidige locatie gebouwd kan worden of dat een andere locatie in de stad beter is. Ook is overwogen ruimte te huren bij de Nederlandse Munt.
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Het college van burgemeester en wethouders oordeelt nu dat nieuwbouw aan de Isotopenweg op industrieterrein Lage Weide de beste optie is. Daar is genoeg ruimte, de locatie is goed bereikbaar en er kan een gebouw neergezet worden dat voldoet aan alle moderne eisen.

'HOLLANDS MODEL'

Het idee is om er volgens het zogenaamde Holland model een nieuw depot te bouwen. Daarbij wordt een isolerende buitenschil om het depot gebouwd om een goed bewaarklimaat te creëren voor de schilderijen en kunstwerken.
Voordeel daarvan is dat je minder afhankelijk bent van installaties om bijvoorbeeld de temperatuur en luchtvochtigheid te reguleren. Ook andere depots in Nederland gebruiken dit model, zoals bijvoorbeeld het Collectie Centrum Nederland in Amersfoort en de opslagruimtes voor het Rijksmuseum.

KOSTEN ZIJN FORS

Hoeveel de nieuwbouw moet gaan kosten, is nog onduidelijk. In een brief aan de raad staat dat de financiële consequenties "fors" zijn, maar volgens het college zijn de andere scenario's duurder.
Het college schrijft verder dat in het meest optimistische scenario volgend voorjaar de nieuwbouw kan worden aanbesteed. "Streven is dat we in 2022 kunnen starten met de bouw van het nieuwe depot en in 2024 het nieuwe depot in gebruik kunnen nemen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.