We reizen steeds verder naar ons werk

© RTV Utrecht / Joost Danvers
PROVINCIE UTRECHT - Nederlanders zijn de afgelopen tientallen jaren steeds grotere afstanden gaan reizen tussen hun woonplaats en de plek waar ze werken. Dat blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).
Vooral inwoners van de regio Utrecht pendelen veel. De grootste stroom komt vanuit Utrecht, Amersfoort en Hilversum en gaat richting Amsterdam. Maar door de centrale ligging wordt er vanuit de regio Utrecht eigenlijk alle kanten op gependeld, concluderen de onderzoekers.

VAN WINKELEN TOT FAMILIEBEZOEK

Het PBL onderzocht niet alleen woon-werkverkeer, maar keek naar alle dagelijkse verplaatsingen: van studenten en winkelend publiek tot familiebezoekjes. Het woon-werkverkeer bleek de grootste stijger. In heel Nederland namen de afstanden van het woon-werkverkeer toe van gemiddeld 14,6 in 1995 tot 19 kilometer in 2016. In dat jaar pendelde een op de drie mensen tussen verschillende steden en regio's.
Onder studenten reist 1 op de 3 heen en weer tussen steden. Winkelen, recreatie en visite doen we volgens PBL dichter bij huis. Daarvoor reizen we nauwelijks verder dan zo'n twintig jaar geleden.
VOOR- EN NADELEN
Dat de pendelstroom voor werk groeit, kan volgens de onderzoekers voordelen hebben voor de economie. Het gaat dan bijvoorbeeld gaan om mensen die in een andere stad of regio een baan kunnen vinden, die in hun eigen woonplaats niet beschikbaar is. Tegelijkertijd zijn er ook nadelen zoals files en de uitstoot van CO2.
Volgens de onderzoekers is het aan de overheid om te oordelen of het pendelen gestimuleerd moet worden. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden door werkgelegenheid te concenteren bij knooppunten van auto en openbaar vervoer. Maar het pendelen kan ook verminderd worden, door (betaalbare) woningen te bouwen in steden waar veel werkgelegenheid is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.