Winkeliers Smaragdplein klaar met criminaliteit: 'Extra cameratoezicht en facelift nodig'

UTRECHT - Plofkraken, inbraken en leegstand: ondernemers in het Utrechtse winkelcentrum Smaragdplein zijn het beu. Als het aan hen ligt, wordt het cameratoezicht liever vandaag dan morgen uitgebreid. Ook vinden ze het hoog tijd voor meer surveillance en een grondige opknapbeurt van het winkelcentrum.
Jonge plofkrakers hadden het vannacht voorzien op de pinautomaat in de Plus-supermarkt. Ze konden meteen worden aangehouden.
Schade na de plofkraak van vannacht.
Schade na de plofkraak van vannacht. © 112MediaUtrecht
Het was de derde plofkraak in winkelcentrum Smaragdplein sinds 2017. Het was wel de eerste keer dat de daders het ín een winkel probeerden. Maar er is meer aan de hand: vorig jaar was er een overval op een schoenenwinkel en werd een nabijgelegen shishalounge beschoten.

INBRAKEN

De laatste tijd is er ook geregeld sprake van inbraken, zegt winkelier Rob van Leur van Robman Boek & Kantoor. "Bij mijn zaak is een ruit vernield en ze hebben het kastje van de rolluiken ontmanteld om te kijken of ze binnen konden komen, maar dat is niet gelukt. Een dag later probeerden ze het aan de achterkant van de winkel, maar daar kom je met geen mogelijkheid doorheen. Het bezorgt je veel ellende, schade en kosten."
In winkelcentrum Smaragdplein zijn ze er klaar mee
"Ik kan me voorstellen dat je je als winkelier met een pinautomaat in je winkel niet prettig voelt", zegt Petra Wammes, voorzitter van de winkeliersvereniging Smaragdplein. "Ik zie ook dat er ruiten kapot worden gegooid. Het is dan soms wel lastig om vast te stellen of er sprake is van inbraak of vandalisme."

OP DE SCHOP

Wammes heeft zelf een kapperszaak aan het Smaragdplein en wil er niet weg. Wel vindt ze het hoog tijd voor een facelift van het winkelcentrum. "Daarover zijn we al twee jaar in gesprek met de gemeente. We zien graag dat het winkelcentrum volledig op de schop gaat en een update krijgt met een nieuw aanbod dat past bij de behoefte van het publiek, zoals een groenteboer, kaasboer of traiteur."
Volgens Wammes is het lastig om plannen te maken omdat er veel verschillende eigenaren van de panden zijn. "Het is moeilijk om hen te binden. Het levendig houden van het winkelcentrum verloopt dus niet zo vlot. Er staan ook behoorlijk wat panden leeg. Kennelijk is het dus niet eenvoudig om winkeliers te vinden die zich hier willen vestigen. Ook een plan om bijvoorbeeld de vervallen achterkant van het winkelcentrum aan te pakken, is nog niet uitgevoerd."
De hoop is gevestigd op 9 maart, want dan is er weer een overleg over de toekomst van het winkelcentrum.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.