Freek Vonk en Utrechtse stamcelonderzoeker Hans Clevers slaan handen ineen voor bijzonder slangenproject

© ANP
UTRECHT - Een heel bijzondere samenwerking: bioloog Freek Vonk en stamcelonderzoeker Hans Clevers van het Hubrecht Instituut hebben gifklieren van slangen laten groeien en slangengif laten produceren in een lab. Ze publiceerden het onderzoek in het prestigieuze tijdschrift Cell.
Slangenbeten kosten volgens het Hubrecht Instituut meer dan 100.000 mensen per jaar het leven. Met deze doorbraak moet dat aantal flink verminderen.
Slangengif kan een bron voor medicijnen zijn, maar het 'melken' van echte slangen is gevaarlijk. Experts uit Utrecht, Leiden, Liverpool en Amsterdam verzamelden gifklieren van negen verschillende slangen, waaruit ze miniatuurversies van deze organen kweekten.
Door de onderzoeksresultaten kan de stof uit deze gifklier-organoïden mogelijk worden gebruikt voor het maken van tegengif bij slangenbeten of bij het ontwikkelen van nieuwe en andere medicijnen. Verder onderzoek naar de mogelijkheden moet nog worden gedaan.
De verwachting is nu ook dat weefsels van andere dieren kunnen worden gebruikt om organoïden te kweken en dan belangrijke stoffen kunnen opleveren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.