Japanse duizendknoop langs Oosterspoorbaan wordt bestreden: bewoner is al twintig jaar ongerust

© RTV Utrecht
UTRECHT - Naast het spoor van de Oosterspoorbaan in Utrecht staat het vol met de Japanse duizendknoop. Die hardnekkige plant verwoest alles wat op zijn pad komt. Een omwonende maakt zich grote zorgen, de planten groeien van het spoor zo haar tuin aan de Zonstraat in. De plant is schadelijk en moeilijk te bestrijden, maar ProRail gaat die uitdaging nu toch aan.
Het stukje spoor waar de duizendknoop langs groeit is van ProRail en onderdeel van het Spoorwegmuseum. Omdat de hardnekkige plant veel schade kan aanrichten wil ProRail er snel vanaf. "Het is echt een rotding", zegt Willem van Ewijk van ProRail . "We gaan begin lente beginnen met het weghalen van de Japanse duizendknoop."
Straks staat alles ineens vol, dat is best een beetje eng
Aline Barnhoorn
De Japanse duizendknoop is gewend aan een harde rotsgrond en gaat door alles heen: huizen, wegen en ondergrondse kabels. Ook groeien ze heel snel. "De zaden zijn niet vruchtbaar, maar als er een takje of een wortel afbreekt, dan groeien er meteen nieuwe planten", zegt Van Ewijk.
Aline Barnhoorn kijkt naar de Japanse duizendknoop. Hij groeit langs het Oosterspoorbaan.
Aline Barnhoorn kijkt naar de Japanse duizendknoop. Hij groeit langs het Oosterspoorbaan. © RTV Utrecht

BEWONER

Naast het spoor woont Aline Barnhoorn. Zo dichtbij dat de Japanse duizendknoop ook bij haar in de tuin kruipt. "Ik ben er heel erg ongerust over." Aline woont al twintig jaar in dit huis en heeft al die tijd last gehad van de plant. "Je ziet ze groeien en groeien en groeien en dan denk ik hoe moet dit ooit weer goed komen? Dit gaat echt te ver." Zij plukt het altijd uit de grond maar het komt steeds groter terug. "Straks lig ik op een dag in mijn bed en staat alles ineens vol, dat is best een beetje eng."
Maar soms haalt ze ook haar voordelen uit de 'rotplant', want de stengels gaan in de kachel, zodat het lekker warm wordt binnen. "Die grote stengels zijn ideaal om de kachel mee aan te maken", zegt ze lachend. "Het is net bamboe, het is heel luchtig dus dan doe ik er tenminste nog wat nuttigs mee. Ik gooi ze gewoon in de houtkachel."
Je kunt hem beter goed bestrijden of laten staan. Anders wordt hij groter.
Willem van Ewijk

BESTRIJDEN

Ook al wordt Aline moe van het plukken van al die planten, ze kan wel van het uitzicht genieten. "De plant zelf is echt prachtig met hele harde bladeren en een soort bamboestengels. Maar het is wel een plaag en kan veel beschadigen, dus het moet weg." Aline heeft wel eens een klaagbrief naar de gemeente gestuurd en ProRail gebeld. Ze is héél blij dat er nu iets aan wordt gedaan.
Aan de linkerkant van het spoor zie je bruinige planten. Dat is de Japanse duizendknoop.
Aan de linkerkant van het spoor zie je bruinige planten. Dat is de Japanse duizendknoop. © RTV Utrecht
Om te testen hoe ProRail de plant het beste kan bestrijden, gaan ze samen met groenbeheerbedrijven aan de slag met twee proeftuinen. Ze gebruiken verschillende methodes: heet water, bevriezen, afdekken en stroomschokken. De onderzoeksresultaten van de proeftuintjes zijn er over twee jaar. Wel beginnen ze deze lente heel voorzichtig met het bestrijden ervan. Willem van Ewijk van ProRail: "Hij is zo hardnekkig en verspreid snel. Je kunt hem beter goed bestrijden of laten staan. Anders wordt hij groter en dat willen we niet."
Van Ewijk zegt dat je de Japanse duizendknoop nooit in de GFT-afval mag gooien want dan komen ze weer opnieuw in tuinen en openbaar gebied. Behalve dat Aline ze in de houtkachel gooit, gooit ze de plant ook braaf in de grijze bak. "In het begin had ik geen idee dus gooide ik ze gewoon in de groene bak, maar daarna wist ik dat het niet de bedoeling was. Dus nu doe ik ze in de grijze bak." Aline hoopt dat ze de plant straks helemaal niet meer hoeft weg te gooien omdat haar tuin dan Japanse duizendknoop-vrij is.
De plant zorgt al langer voor onrust in de buurt. Omwonenden vroegen zich op Facebook al af of er nog iets gaat gebeuren aan de exoot met "miljoenen zaden die nu op springen staan". De plant staat vooral langs het stuk spoor tussen de Abstederdijk en de Zonstraat dat soms nog in gebruik is als rangeerterrein voor het Spoorwegmuseum. Een groot deel van de voormalige spoorlijn is inmiddels al bijna drie jaar in gebruik als park en wandel- en fietspad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.