Utrechtse bevolking groeit, maar meer en meer mensen trekken weg uit de stad

© RTV Utrecht_Bert Kous
PROVINCIE UTRECHT - Utrecht groeit als kool. Alleen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kwamen er dit jaar meer mensen bij dan in de domstad. Dat komt vooral door pasgeboren baby's en immigratie uit het buitenland.
Toch verhuisden in 2019 meer mensen uit dan naar Utrecht. Een negatief verhuissaldo, zo noemt het CBS dat. Het statistiekbureau ziet de trend al langer in de andere grote steden: huizen worden schaarser en de prijzen hoger. Voor veel starters en jonge gezinnen een reden om een woning in een van de omliggende gemeenten te zoeken.
Toch is dat saldo niet zo groot dat het een enorm verschil maakt. "Op duizend inwoners is er maar één die wegtrekt", zegt een woordvoerder van het CBS. "Het is niet dat Utrecht heel erg krimpt door dat saldo." Toch zegt het wel iets over de Utrechtse woningmarkt. "Je zou kunnen zeggen dat gezinnen vorig jaar nog in Utrecht konden blijven, dat is nu ook nog het geval. Maar langzaam maar zeker trekken ook daar meer gezinnen weg dan dat er bijkomen."

RENSWOUDE EN MONTFOORT

Relatief gezien groeide het aantal inwoners in Renswoude het hardst in 2019. Per duizend inwoners kwamen er 34,6 bij, dat komt neer op zo'n 180 extra inwoners. Burgemeester Petra Doornenbal is blij met die stijging, al is dat niet een doel op zich. "Het is niet dat we zeggen: 'We moeten groeien'. Het gaat ons er vooral om dat we een prettige plek hebben om te wonen."
Dat is precies waar in Montfoort zorgen over zijn. In het plaatsje aan de Hollandsche IJssel neemt het aantal inwoners juist af. "De vitaliteit staat onder druk", zegt Christen Unie-Raadslid Ineke Langerak. "Sportverenigingen hebben minder jeugdleden, de scholen hebben minder instroom en ook in de kerken zie je dat het aantal jongeren terugloopt."
De reden voor de krimp in Montfoort is dezelfde als in veel andere kleine gemeenten. De huizenmarkt zit op slot en woningen bouwen is moeilijk. "We hebben te maken met de rode contouren", zegt Langerak. De rode contouren zijn de gebieden waar een gemeente huizen mag bouwen van hogere overheden.

OUDEREN

Daarnaast is het beleid van de Rijksoverheid om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Die woningen komen niet vrij voor starters en jonge gezinnen. Zij zien zich genoodzaakt naar een andere gemeente te verhuizen. Langerak: "Als er een woning beschikbaar komt, stoppen ze na vijfentwintig bezichtigingen en wordt er tegen elkaar op geboden. Zo krijgen jongeren ook hogere schulden en dat is geen goede zaak."
De gemeenteraad in Montfoort wil liever vandaag dan morgen beginnen met bouwen. In Renswoude ligt dat plan er al. Burgemeester Doornenbal: "We zijn hele mooie nieuwbouw aan het ontwikkelen. We liggen natuurlijk hartstikke mooi tussen A12, A30 en A1 in en we liggen ook nog eens mooi in het groen. Ik denk dat we alle randvoorwaarden hebben voor mensen om hier te wonen."
In heel Nederland kwamen er in 2019 naar schatting 132.000 mensen bij. Op de website van het CBS zijn de bevolkingscijfers van alle gemeenten te vinden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.