40 jaar Utrechts Klokkenluiders Gilde: 'Het is telkens genieten als je die klokken hoort'

© RTV Utrecht / Ken Holtmaat
UTRECHT - Een bijzondere dag voor een bijzonder jubileum. Het Utrechts Klokkenluiders Gilde bestaat vandaag precies 40 jaar.
"Ik ben niet zo'n goede luider moet ik eerlijk zeggen. Maar ik luid met heel veel plezier. Het blijft telkens heel bijzonder", aldus klokkenluider Job Haug, al sinds 1983 lid van het gilde. "Het is een stuk historie, het hoort bij de stad. Het is echt Utrecht, het kan niet anders. Het is telkens genieten als je die klokken hoort."
Utrechtse Klokkenluiders Gilde bestaat 40 jaar: De Salvator-klok mag je niet zomaar luiden
Klokkenluiden is nog lastiger dan je denkt. Het luiden verloopt via een schema, het moet precies op tijd en het gaat allemaal met de hand. Sommige klokken zijn ouder dan vierhonderd jaar en in totaal hangt er 32 ton aan klokken in de Domtoren.
Hoog: "Het is echt Utrecht, het kan niet anders"

LUIDEN EN BEIEREN

Haug: "Zo'n klok is zo opgehangen dat je niet het volledige gewicht trekt, maar je moet het wel heel voorzichtig doen. De klokken zijn heel zwaar, maar zo'n klok kan je wel in je eentje luiden."
En dan is er nog het beieren en dat is echt iets anders dan gewoon luiden. Bij het beieren wordt de klok namelijk helemaal stil gehangen en de klepel met een touw naar de rand van de klok getrokken. Op die manier kun je op elk gewenst moment de klok laten klinken, zoals in een melodie.
Kortom, er komt heel wat bij kijken en je kan dan ook niet zo maar aan de slag als klokkenluider. "Iedere nieuwe klokkenluider wordt tegenwoordig een jaar lang geïnstrueerd hoe je de klokken moet luiden", aldus Haug.
Er hangt meer dan 32 ton aan klokken in de Domtoren.
Er hangt meer dan 32 ton aan klokken in de Domtoren. © RTV Utrecht / Ken Holtmaat

BIJZONDERE TIJDEN

Nog een leuk weetje: de klokken worden alleen allemaal tegelijkertijd geluid op twee momenten: met de jaarwisseling en bij de opening van het Festival Oude Muziek. Dan klinken alle veertien luidklokken tegelijk.
Maar ook met Kerst is het een bijzondere tijd om klokkenluider te zijn. Haug: "Er zijn vanavond verschillende luidingen. Eerst kerstnacht natuurlijk en om kwart voor tien worden de grote oude klokken geluid, zes stuks." Vanavond zullen ongeveer 25 man alle klokken luiden.
Op dit moment telt het klokkenluidersgilde negenhonderd leden. Haug: "Iedereen vindt het mooi en is nieuwsgierig hoe het werkt. Zo'n historische toren spreekt ook natuurlijk, met zulke oude klokken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.