Nooit meer als haringen in een ton: buslijn 12 is verleden tijd

© RTV Utrecht / Elisa van der Vlist
UTRECHT - Met de komst van de tram naar de Uithof is er een einde gekomen aan een van meest gehate busritjes van Nederland. Buslijn 12 van Utrecht Centraal naar de Uithof reed vandaag voor het laatst. Nog een keer propten duizenden studenten zich in een bomvolle bus om naar school te komen. Maandag kunnen ze voor het eerst met de tram.
Buslijn 12 rijdt vandaag nog een keer de 300 ritten die jarenlang werden afgelegd. Een hele kudde aan studenten wordt naar school vervoerd. Bijna letterlijk, want de studenten voelen zich net vee dat in een hok wordt gedrukt. De blijdschap is dan ook vanochtend weer groot als een reiziger nog net snel de bus in kan springen. Want als de bus te vol zit, dan is het wachten op de volgende en begint de strijd om een plekje weer opnieuw. Een zitplaats is al helemaal een luxe, maar zelfs dan is de kans dat er iemand in een scherpe bocht op schoot valt.
Er zijn zat mensen die zeuren en zeggen: veevervoer, maar we moeten er met zijn allen de lol van inzien.
Student Jesse van Someren

VEEVERVOER

Tygo studeert chemie en reist elke dag met deze bus. "Het is wel jammer dat de buslijn weg gaat. Maar het was altijd heel druk. Eén keer remde de bus zo hard dat iedereen naar voren vloog."
"Het is echt overleven in deze bus", zegt een andere student. "Het is vaak zo druk dat je je nergens aan kunt vasthouden en dat ik een onbekende persoon vastpak die naast me staat. Anders val ik om. Soms kijken ze me dan wel een beetje gek aan."
Student Jesse van Someren heeft een twitteraccount gemaakt met de naam "Zit bus 12 al vol?" Hij reist vaak met de bus en houdt zijn volgers op de hoogte of de lijnbus al vol zit of niet. "Er zijn zat mensen die zeuren en zeggen: veevervoer en dit is onmenselijk. Ik vind dat soort dingen juist wel leuk, van die bussen waarin iedereen over elkaar heen valt."
Een gemiddelde ochtend met reizigers in buslijn 12.
Een gemiddelde ochtend met reizigers in buslijn 12. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

HERINNERINGEN

Aan een student die bij de halte staat, wordt zijn leukste herinnering met buslijn 12 gevraagd. "Die heb ik eigenlijk niet." Wel kan hij met een lach zijn slechtste herinnering delen. "Dat ik tegen de deur aan werd geplet bijvoorbeeld." Een andere reiziger is blij dat er een tramlijn komt. "We zijn net sardientjes in blik."
Jesse vindt het erg jammer dat lijn 12 weggaat en heeft wel een leuke herinnering. "Het was zo'n regenachtige maandagavondspits. Die bus puilde weer uit, mensen moesten buiten blijven staan omdat ze er niet meer bij pasten. Bij elke bocht viel iedereen op elkaar en zaten ze tegen de ruiten aan. De buschauffeur zag de lol er ook van in en begon door de bus heen te roepen van 'Een bochtje naar links en een bochtje naar rechts!' Toen moest iedereen lachen en begon iedereen er ook de lol van in de zien. Dat was mijn leukste moment."
Eén van de laatste ritten van buslijn 12.
Eén van de laatste ritten van buslijn 12. © RTV Utrecht / Elisa van der Vlist

TRAMRIT

Toen Jesse vier jaar geleden begon met zijn studie was de tram al in de maak. Hij vroeg zich af of de Uithoflijn nog wel af zou zijn voordat hij afgestudeerd zou zijn. "Nou, dat is dat toch nog gelukt. Wel dacht ik dat buslijn 12 tot in de eeuwigheid zou blijven rijden. Op een gegeven moment las ik dat de bus helemaal weggaat als de tram komt. Dat kwam wel even hard binnen natuurlijk", zegt hij met een knipoog.
De opening van de nieuwe tramlijn wordt zaterdag gevierd. De Uithoflijn kan die dag tussen half 3 en half 6 gratis gebruikt worden. Vanaf maandag rijdt de tram voor het eerst met de officiële dienstregeling. Sommige reizigers denken dat het een hele verbetering zal zijn. "Het zal nog even duren voordat het echt goed gaat werken, maar uiteindelijk zal het wel schelen. Je kunt meer mensen in één keer vervoeren. De tram heeft een fijnere ruimte want tijdens het remmen val je minder snel om, de bus is heel wankel."
Andere reizigers wachten het nog maar even af. "Er zijn heel veel studenten die moeten reizen dus het zal nog steeds heel druk zijn in de tram. Ik denk dat het niet veel uit zal maken."
Of Jesse ook een twitteraccount over de tram gaat maken, weet hij nog niet. "Daar moet ik nog even over nadenken, dat ligt nu nog heel gevoelig moet ik eerlijk zeggen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.