Jaarbeurs-terrein compleet op de schop: zo moet het eruit gaan zien

Zo moet de Jaarbeurs en het omliggende gebied eruit komen te zien.
Zo moet de Jaarbeurs en het omliggende gebied eruit komen te zien. © Jaarbeurs
UTRECHT - Het Jaarbeurs-terrein moet gezellig, levendig en bruisend worden. Al decennia lang staan de evenementenhallen bekend als grijs en 'naar binnen gekeerd', maar daar komt verandering in. Tenminste, als het aan de CEO van Jaarbeurs ligt. Vanmiddag overhandigde hij zijn uitgebreide toekomstvisie aan burgemeester Van Zanen.
Zomaar een greep uit de plannen: een park op het dak van de hallen, vrachtwagens laden en lossen voortaan ín het gebouw en er komen minder parkeerplaatsen. Maar de plannen gaan over veel meer dan alleen de Jaarbeurs. Aan de tekentafel is ook nagedacht over het terrein eromheen. Daar moeten twee- tot drieduizend huizen komen, horeca aan het Merwedekanaal, een theater en misschien zelfs een concerthal die concurreert met Ahoy en Ziggo Dome.
Ik start het liefst morgen met bouwen, maar het wordt 2023.
Jaarbeurs-directeur Albert Arp

BOUWER MARKTHAL

Mega-ambitieuze plannen dus. Daarom is een architect van formaat aangetrokken. Jaarbeurs-CEO Albert Arp glundert als hij dinsdagmiddag tijdens de presentatie in het Beatrix Theater Winy Maas aankondigt. Maas is onder meer bekend van de Rotterdamse Markthal. Dat hij Utrecht tot een paar jaar geleden amper kende, geeft hij direct ruiterlijk toe: "Ik heb ooit een twee-onder-een-kap gemaakt bij het Wilhelminapark, maar daar houdt het bij op."
Tijdens de perspresentatie blijkt dat het tweede bouwproject van Maas een stuk meer behelst dan twee huisjes onder één dak. 'Een stadsoase', luidt één van de termen die voorbij vliegt. 'Een nieuw icoon voor Nederland, of zelfs Europa', staat in het persbericht. De lat van het nieuwe Jaarbeursterrein wordt hoog gelegd. En dat is nodig ook...
Het wordt een nieuw icoon voor Nederland, of zelfs Europa.
De Jaarbeurs is enthousiast over het bouwproject
Want het gebied heeft de potentie een 'fantastisch stadsdeel' te worden. Daarvoor moet wel een hoop gebeuren. In totaal levert de Jaarbeurs 25 tot 30 procent van de huidige ruimte in. Daarvoor in de plaats komen twee- tot drieduizend woningen. De belangrijkste straat wordt de Jaarbeurs Boulevard. Die weg legt een verbinding tussen Utrecht Centraal enerzijds en Kanaleneiland aan de andere kant.
Op het dak van de Jaarbeurs moet een park verrijzen.
Op het dak van de Jaarbeurs moet een park verrijzen. © Jaarbeurs

VERBINDER

Burgemeester Van Zanen lijkt vooral over dat plan te spreken. Momenteel is de Jaarbeurs een 'introvert geheel'. CEO Albert Arp omschrijft het zelfs als een 'naar binnen gekeerde kolos'. Maar als de plannen werkelijkheid worden zal het evenementencomplex 'opgaan' in de stad en west en oost met elkaar verbinden. Dat betekent dat er een hele woonwijk bij komt, maar bijvoorbeeld ook een gezellige horeca-straat langs het Merwedekanaal.
Het Jaarbeursgebied moet het stadscentrum en Kanaleneiland met elkaar verbinden.
Het Jaarbeursgebied moet het stadscentrum en Kanaleneiland met elkaar verbinden. © Jaarbeurs
Architect Winy Maas is tijdens de presentatie vooral enthousiast over het in het oog springende groene vlak: het park dat op het dak van de Jaarbeurs moet komen. "Een fantastische plek voor evenementen, als je daar wil trouwen zie je de zon ondergaan bij Kanaleneiland."

CONCERTHAL

De mogelijke komst van een nieuwe grote concerthal zorgt tijdens de perspresentatie voor nieuwsgierige reacties vanuit het publiek. De plannenmakers benadrukken dat alles in overleg met Tivoli gebeurt. De twee gaan dus niet concurreren. Maar concerthallen als Ahoy, Ziggo Dome en AFAS Live kunnen hun borst natmaken.
We groeien in omzet en bezoekers al twee à drie jaar. Maar toch gaan wij krimpen.
Jaarbeurs-directeur Albert Arp
Dat de Jaarbeurs in omvang gaat krimpen, betekent niet dat het slecht gaat met het bedrijf. Integendeel, zegt Arp: "We groeien in omzet en bezoekers al twee à drie jaar. Maar toch gaan wij krimpen. Op dit moment worden onze gebouwen maar 40 procent van de tijd gebruikt. Straks kan het functioneler, zeven dagen per week en twaalf maanden lang."

PLANNING

Arp start het liefst morgen met het uitvoeren van de plannen. Maar de praktijk is weerbarstiger, beseft hij. Eerst moeten de inwoners van Utrecht en in het bijzonder de gemeenteraad er nog hun zegje over doen. "In 2023 willen we starten, in 2026 of 2027 staat het nieuwe hallencomplex er." Pas daarna kan begonnen worden met de bouw van de rest van de wijk. Voordat alles af is, zijn we dus zeker (ruim) tien jaar verder. Tijdens de verbouwing is het de bedoeling dat de Jaarbeurs (deels) open blijft.
Jaarbeurs-directeur Albert Arp is erg enthousiast: "Ik start het liefst morgen met bouwen."
Op de website over het nieuwe Jaarbeurs-project is nog veel meer info over de bouwplannen te lezen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.