Maarsbergenaren woedend over schrappen overkapping spoortunnel

© RTV Utrecht / Roel Breet
MAARSBERGEN - Bewoners van de Engweg in Maarsbergen zijn verbolgen over de uitgewerkte plannen voor de ondertunneling bij de spoorweg. Vijf insprekers bij de commissievergadering spraken hun frustratie uit over het schrappen van een overkapping over de tunnel. "Ze horen ons aan, maar er wordt geen zak mee gedaan", staat op een spandoek dat was meegenomen naar de publieke tribune.
Een onderzoek naar de uitwerking zegt dat het plaatsen van de gewilde overkapping niet noodzakelijk is en te duur blijkt. Maar bewoners van de Engweg zeggen dat ze de overkapping nodig hebben om niet geïsoleerd te raken als de tunnel over enkele jaren een feit is.
Ze voelen zich gepasseerd omdat de politiek op meerdere manieren heeft toegezegd rekening te houden met hun situatie. Ook was de overkapping een belangrijke voorwaarde voor de bewoners om akkoord te gaan met de plannen. "Wat moeten we als bewoners van de Engweg veel moeite hierin steken en wat is het vermoeiend als dat van tafel wordt geveegd", aldus een van de insprekers.

LANGE HISTORIE

De bewoners van de Engweg zijn niet de enige met op- en aanmerkingen. Politiek en alle inwoners van Maarsbergen bakkeleien al jaren over de verkeerssituatie. De provinciale weg N226 kampt met files bij de spoorwegovergang en een tunnel moet de doorstroming verbeteren.
Gekozen is voor de zogeheten west-variant, waarmee de weg buiten het dorp komt te liggen. Met deze ingreep is vooralsnog meer dan 50 miljoen euro gemoeid, maar gevreesd wordt dat er nog miljoenen bij gaan komen.

ACTIE EN REACTIE

Gedeputeerde Arne Schaddelee is voorzichtig in zijn reactie over de overkapping. In het verleden is gebleken dat lang niet alle bewoners op een lijn zitten over hoe de tunnel moet worden aangelegd. Als de overkapping er nu onder druk van de Engweg-bewoners komt, vreest hij dat er meer moet worden geschoven.
Het verwijt op het spandoek dat de provincie niet luistert werpt hij van zich af. "Volgens mij hebben we hier, veel meer als bij andere projecten, gezocht naar participatie met alle inwoners." Hij benadrukt dat een besluit zonder overkapping nog niet is genomen en dat er nog aanpassingen mogelijk zijn. Dat is ook afhankelijk van hoeveel geld de provincie nog wil uitgeven aan het miljoenenproject.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.